verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Recension: VIDEO: Përpjekje për vetëvrasje në Kumanovë para kamerës së Sitel-it

on 9 - 11 - 2014       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

sitel-09876-09809-crop-resize

Ky tekst manipulon që nga titulli. Që çështja të jetë edhe më  keq, më poshtë në tekst është shpjeguar se nga ku është incizimi, por titulli është ai që bënë gjithë hutinë. Edhe pse, bëhet fjalë për buletinin nga MPB, për këtë rast më vonë,siç konfirmon mediumi, e kanë marrë incizim  edhe atë nga shtëpia në afërsi ku ka ndodhur ngjarja. Por, ajo në asnjë rast nuk është kamera e televizionit, siç deklarohet në titull.

Linku : VIDEO: Përpjekje për vetëvrasje në Kumanovë para kamerës së Sitel-it

Data dhe koha e publikimit: 30.10.2014, 21:41

Data e recensionit: 03.10.2014

Recensues: Vlado Gjorçev

 

Nga ku është incizimi?

Në titull thuhet së bëhet fjalë për tentim për vrasje i cili ka ndodhur para kamerave të televizionit. Më pas, shpjegohet se incizimi deri në mediumin e tyre ka ardhur nga shtëpia afër ngjarjes:

“Sot në redaksinë e Sitel-it është dorëzuar video e cila është incizuar nga kamera e vendosur në shtëpinë aty afër ku ka ndodhur ngjarja, pa komentim shtesë në lidhje me atë se si ka ndodhur ngjarja.”

Përskaj kësaj, nuk mund të thuhet me siguri se ky incizimin direkt ka ardhur në televizion, për arsye se në pasusin e ardhshëm thuhet:

“I njëjti incizim është dorëzuar edhe në polici dhe prokurorinë publike themelore në Kumanovë, shkruan Sitel.”

Ndoshta bëhet fjalë për incizim të cilin e ka marrë Ministria e punëve të brendshme, e cili më pas ardhur në televizion. Përndryshe, nuk mundet me siguri i të konfirmohet burimi.

Ky është tekst i cili në pjesën më të madhe është korrekt, gjegjësisht bëhet fjalë për buletinin e MPB. Ajo çfarë nuk është në rregull me standardet është titulli, i cili është manipulim. Në produkt gazetaresk, titulli duhet saktë të pasqyrojë situatën, dhe jo të manipulojë me shikuesit ose lexuesit.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

deklarata të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

kreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

shprehje të u rrejtjes

shprehje të urrejtjes

nxit dhunë

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *