verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Respekti ndaj autorësisë, një prej shtyllave të gazetarisë

on 31 - 03 - 2016       

[Recension: Pse Prokuroria Publike nuk u mor me Mijallkovin? Përgjigjet Zvërlevski]

Plagjiatura për fat të keq po merr hov të madh në gazetarinë e vendit tonë. Ka shumë media që fare nuk e respektojnë mundin e kolegëve dhe përvetësojnë lajmet sikurse të jenë të tyre. I tillë është rasti me lajmin që po recensojmë. Teksti është produkt i një portali (portalb.mk), ndërsa në asnjë rast nga media, përmbajtjen e së cilës po e recensojmë, nuk është theksuar se nga është marrë lajmi.

Pse Prokuroria Publike Nuk U Mor Me Mijallkovin Përgjigjet Zvërlevski ALMAKOSLinku deri te artikulli origjinal: Pse Prokuroria Publike nuk u mor me Mijallkovin? Përgjigjet Zvërlevski

Data dhe koha e publikimit: 22.03.2013

Data e recensionit: 23.03.2013

Recensues: Benjamin Arifi

Të vetmin ndryshim që e ka bërë media në lajm është ndryshimi i fotografisë. Brendia e tekstit është e njëjta, ndërsa është ndërhyrë në dy raste, edhe atë për të mënjanuar fjalët “raporton Portalb”, si dhe në fund të tekstit, ku në përmbajtjen origjinale është nënshkruar se lajmi është produkt i portalit Portalb.

“Kur Prokuroria publike formoi organ për ndjekje të krimit të organizuar më vitin 2004 atëherë nuk ishte Sasho Mijallkov në ndonjë funksion e as që ishte i njohur për opinionin. Për rastet tjera ku paraqitet Mijallkov prokurorit Ilievski i merret e drejta të merret me atë lëndë. Kështu është përgjigjur prokurori publik Marko Zvërlevski në pyetjen gazetareske, se pse nuk kishte proces për rastin e Sasho Mijallkovit, ish drejtor i DSK-së, në lidhje me pronën e tij 1 milionëshe jashtë vendit. Dhe se, a ka të bëjë kjo për shkak lidhjeve familjare mes prokurorit Jovo Ilievski dhe Mijallkovit”

Kodi Etik i Gazetarëve, edhe atë Neni 12 i tij na mëson se “plagjiatura është e papranueshme në gazetari”. Këtë e saktësojnë më së miri edhe paragrafët 1,2 dhe 3 të Nenit 12.

– Mosrespektimi i të drejtave të autorit vlerësohet si shkelje e rëndë e rregullave të etikës.
– Nëse informacioni është marrë ose parafrazuar nga ndonjë media tjetër, vepër autoriale ose studim, burimi duhet të përmendet, në të kundërtën do të trajtohet si plagjiator, e jo për gazetar.
– Nëse për tekstin apo kontributin janë angazhuar më shumë gazetar ose bashkëpunëtorë kjo duhet të saktësohet.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja