verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Titull për mashtrim të lexuesve

on 1 - 08 - 2016       
Овој напис го има и на: MaqedonishtIna Online - Deputetet dhe ministrat e bdi-se leshojne kuvendin dhe qeverine

[Recension: “Deputetët dhe ministrat e BDI-së lëshojnë Kuvendin dhe Qeverinë”]

Deri ku do të shkojnë mediat dhe gazetarët me titujt e tyre totalisht “out”, vetëm për të tërhequr lexuesit?! Patjetër që kjo pyetje na shkon ndërmend sa herë që hasim në një artikull të këtillë, me një titull të këtillë, që nuk përkon me realitetin të shpallur më poshtë në tekst. Efekti që ka kjo te lexuesit, është zhgënjimi dhe humbja e besimit.

Ina Online - Deputetet dhe ministrat e bdi-se leshojne kuvendin dhe qeverine 1Linku deri te artikulli origjinal: “Deputetët dhe ministrat e BDI-së lëshojnë Kuvendin dhe Qeverinë”

Data e publikimit: 28.07.2016

Data e recensionit: 31.07.2016

Recnesues: Fatlume Dervishi

Informacioni se ministrat, zv/ministrat dhe deputet e BDI-së kanë lëshuar Kuvendin dhe Qeverinë nënkupton që kanë bojkotuar seancën, të revoltuar nga ndonjë pikë e rendit të ditës, ose kanë hequr dorë nga pjesëmarrja në strukturat qeveritare. Kjo te lexuesi zgjon kurreshtjen, por nuk vonon që të zhgënjehet nga ajo që lexon më tej. Si e para, të lartpërmendurit nuk e kanë lëshuar seancën e Kuvendit, por nuk janë paraqitur fare aty. E dyta, arsyeja e mungesës së ministrave dhe deputetëve në seancë nuk kanë qenë pikat e rendit të ditës, as interesi i votuesve të tyre, e madje as interesat partiake. Arsyeja ka qenë një rast vdekjeje.

“Ministrat dhe zëvendës-ministrat e  BDI-së, si dhe grupi parlamentar i integristëve, me përjashtim të dy-tre deputeteve, kanë lëshuar Kuvendin dhe Qeverinë. Ata nuk janë paraqitur në mbledhjen e sotme kushtuar pyetjeve të deputetëve, sepse kanë shkuar në varrimin e nënës së Ali Ahmetit në Zajaz. Huma Ahmeti 82 vjeçare, nëna e kryetarit të BDI-së, ka ndërruar jetë dje në mbrëmje.”

Kur autori të vlerësonte se në median e tij ka hapësirë për një informacion të këtillë (rastin e vdekjes), duhet ta bënte këtë duke respektuar vetë të ndjerin(ën) dhe familjen e tij(saj), si dhe lexuesin e tij, duke mos manipuluar me titullin dhe duke e trajtuar në mënyrën e duhur. Në Kodin e Gazetarëve të Maqedonisë thuhet:

“Tutulli ose paralajmërimi i kontributit patjetër të jetë në harmoni me përmbajtjen e tij.”

Nuk është profesionalisht e ndershme që një informacion të kamuflohet me një titull të papërshtatshëm, madje që ia ndërron komplet kuptimin dhe nuk e mbështet përmbajtjen. Po ashtu, nuk është e pranueshme që për hir të senzacionit, të luhet me terma që nuk përshkruajnë gjendjen faktike.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostEXTENSIVENESS

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

autori (burimi) është theksuar në mënyrë selektive

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja