verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Шољаковски

Institucionet: Gjithçka është njësoj, e edhe ai është këtu

на 9. 09. 2016 | | mk
“Reklamokracia” e Pol-it dhe Kornblut-it. Antiutopi në libër e poashtu edhe një tjetër në realitet? Foto: e botuesit

Маqedonia në vend të demokracisë fitoi reklamokraci. Gjithçka është e bazuar në atë që populli të mbahet peng duke servuar gënjeshtra laramane propaganduese – me qëllim që të mos lihet hapësirë që të mendojë për realitetin dhe perspektivat

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI Kaluan 8 muaj që kur Gruevski nuk është në krye të qeverisë. Dhe? Nuk ka asnjë ndryshim. Në skenë janë truket e njëjta propaganduese, fjalori i njëjtë neglizhent, bredhjet dhe primitiviteti i njëjtë. Gjithçka zhvillohet sikurse edhe para kësaj ngjarjeje. Me dallime të vogla. Ka qeveri, mirëpo sikur nuk ekziston. Ka kryeministër, mirëpo ai është ose person totalisht anonim ose, duhet

Deklaratë që e shkundi Maqedoninë: Rekomandimi i BE-së – prapa në njëmendësi!

на 5. 02. 2016 | | mk
Propaganda komuniste jugosllave: A deri në këtë derexhe arritëm? Foto: fotografi arkivi

Siç janë duke kaluar ditët pas asaj deklarate të pasqarueshme të komesarit Han se nuk është me rëndësi se kush do të marrë pjesë në zgjedhje, por me rëndësi është që ato të jenë të rregullta, demokratike (?) dhe të lira, nuk më hiqen nga mendja kujtimet nga disa kohë të mëparshme, për të cila menduam se nuk do të na përsëriten.

Shkruan: Аleksandar Sholjakovski Eurukomesari Johanes Han, me deklaratën e tij për magazinën e Sofjes “Kapital”, në mënyrë të papërmbajtshme m’i përkujtoi kohërat e njëmendësisë, kohëra kur zgjedhjet konsideroheshin dhe ishin formalitet, për shkak se diheshte se kush do të fitojë, se gjithçka është përgatitur që më

Në sistemin e “1984“

на 17. 11. 2015 | | mk
Variacion në temën: 1984 (dy minuta urrejtje). Foto: David Blackwell  

Nëse menduam se romani i Oruellit “1984” ndodh në ndonjë botë fiktive, të pamundur, alegorike, e kuptojmë se bëhet fjalë për sistem i cili me shumë sukses zhvillohet dhe kultivohet në Republikën e Maqedonisë. Riorganizimi i medieve duhet të bëhet që definitivisht të mos na përsëritet në të ardhmen

  Shkruan: Аleksandar Sholjakovski Kur bisedohet për mediet, Maqedonia, praktikisht, asnjëherë edhe

Kontribut për gazetarinë hulumtuese: Ndiqni paratë

на 11. 09. 2015 | | mk
E vërteta. Foto: Victoria Landon, 2009  

Gazetaria hulumtuese në Maqedoni nuk mund të lavdërohet me ndonjë arritje të lartë, bile edhe në ato momente vendimtare demokratike kur në horizon shihet mundësia për shkatërrimin e një strukture informative të lënë pas dore, e cila nuk ka lidhje as me informimin elementar sado qoftë profesional dhe të ndershëm

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI Të gjithë betohen në gazetarinë hulumtuese, mirëpo rrallë kush arrin ta praktikojë atë dhe të tërheqë vëmendje të konsiderueshme nga publiku. Para së gjithash, për shkak të mbylljes totale të institucioneve, për shkak të varësisë së mediave, e pastaj edhe për shkak të frikës nga hakmarrja e pushtetit kur zbulohen fshehtësitë e tyre (Kezharovski). Mirëpo, ka edhe shkëndija që japin shpresë.

Maqedonia, vend në kolaps moral

на 3. 07. 2015 | | mk
Refugjatët sirianë. Foto: EC/ECHO    

Jemi të vërshuar nga mediat për ngjarjet që ndodhin, edhe atë, kryesisht për dy gjëra. E para është afera e përgjimit, dhe e dyta kriza me refugjatët. Mirëpo, në të dyja rastet, mediat nuk përpiqen t’i sqarojnë shkaqet më të thella për sjelljen tonë ndaj këtyre ngjarjeve 

Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Në të dyja rastet ka diçka të përbashkët dhe padyshim imponohen pyetje dhe dilema

Iluzione mediatike: Këta të pushtetit nuk largohen!

на 20. 03. 2015 | | mk
Reçetë e “suksesshme”: keqpërdor policinë, keqpërdor mediat. Foto: MPB/VMRO-DPMNE 2012 (majtas), Alain Bachellier, 2008 (djathtas). Fotokolazh: SHVFM  

Nëse merret parasysh se një numër i madh mediash, veçanërisht televizionet, janë nën kontrollin e tyre të plotë ose, thënë më mirë, gjenden në qullin e njëjtë sikurse edhe pushteti, atëherë nuk ka shumë hapësirë për shpresë se mund të ndodhë ndonjë ndryshim.

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Mediat dhe publik po lëkunden

Apel për mediat: Jepuni shans të rinjve

на 7. 03. 2015 | | mk
Ka media të cilat aspak nuk janë tërbuara – janë mësuar me redaktorët partiakë-policorë. Foto, FISHHM, 2015  

Studentët treguan diçka krejtësisht ndryshe. Treguan se nuk janë të infektuar nga sëmundjet që sundojnë. Treguan se e dijnë çka duan, pse e duan atë, e poashtu propozojnë edhe mënyrë se si të realizohet kjo.

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Nevoja për zgjidhje që do të na mundësojë të nisemi kah një

Liritë e mediave: Tomorrow will be better

на 21. 01. 2015 | | mk
Vizatuar në mur në qendër të Firencës. Foto: stefano di prima, 2006  

Liria e të shprehurit (dhe e shtypit) në Maqedoni gjithmonë ka qenë temë problematike. Edhe në RFSJ, Maqedonia ishte e etiketuar si “vilajet i errët”. Asgjë nuk ndryshon, ajo edhe më tutje është vilajet i errët.

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Liria është si shëndeti, mendon për të atëherë kur nuk e ke. Këtë e ka thënë Mesha Selimoviq,

TESTIMI EKSTERN: Arsimi në kthetrat e pushtetit

на 15. 12. 2014 | | mk
Protesta studentore e inçizuar nga “droni”. Foto: screenshot nga video inçizimi, Теtreb Produkcija, 2014  

Propozim për mediat – shqyrtojeni pak dokumentacionin e viteve të fundit dhe shihni se si pushteti e ka udhëhequr politikën arsimore

  Shkruan: Аleksandar Sholjakovski   Në të gjitha këto propozime dhe reagime rreth testimit ekstern të studentëve, nuk i dëgjuam asnjëherë shkaqet që e mbështesin, e arsyetojnë dhe e bëjnë të domosdoshme dhe urgjente këtë zgjidhje. Përveç deklaratës së qeverisë se niveli i edukimit në arsimin e lartë ka rënë, se studentët nuk e fitojnë nivelin e dëshiruar të njohurive dhe se qeveria ka vendosur të ketë rend. Dhe aq! Pyetja kyçe nuk është parashtruar. Ndërsa, përfundimi se arsimi në fakultete ka rënë nuk

Gëzuar Viti i Ri 1994

на 8. 10. 2014 | | mk
 

Në politikë situata, në një mënyrë apo tjetër, përsëritet. Një nga shqetësimet kryesore të gazetarit është që këto ngjashmëri t’i vërejë. Jo vetëm si një kuriozitet, por si një mësim për gjeneratat e reja, por, edhe për rolin e  mediumeve në këto procese

  Shkruan: Aleksandar Sholjakovski    Nuk shoh se mediumet tona kanë arritur të tërheqin paralele me këtë politikë jo shumë të largët në vend. Në qoftë se krahasohen pikët e përbashkëta do të vërejmë se për momentin në praktikë ndodhë e njëjta gjë ajo se çfarë ndodhi pas zgjedhjeve në vitin 1994. Atëherë kur VMRO-DPMNE  dhe PD e Petar Goshevit e bojkotuan rrethin e dytë të zgjedhjeve parlamentare të dyta dhe nuk hyrën në parlament. LSDM atëherë

Abonohuni për lajmet më të reja