verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Lajmi nuk guxon të (keq)interpretohet!

на 24. 03. 2016 | | mk
[Recension: Vendoset një kryq në Radishan] Intepretimi dallon nga lajmi. Gazetarët, para se të vendosin të raportojnë për një çështje, duhet të jenë të sigurtë se kanë siguruar të gjitha elementet e nevojshme për një lajm profesional. Thirrja në burime jo relevante dhe kombinimi i tyre me elemente komentimi, ia zbeh artikullit elementet e lajmit. Për “betejën” e kryqit, gazetari është i detyruar të bëjë betejë profesionale, që nënkupton distancë,

Gazetarët bëjnë lajme, jo propagandë!

на 24. 03. 2016 | | mk
[Recension: Komuna e Tetovës shënon ditën e ekologjisë me shumë aktivitete] Roli i gazetarëve pa dyshim se është dhe mbetet informimi. Çdo veprim apo ‘dozë’ tjetër që përfshihet në veprimet e tyre është në kundërshtim me rregullat e gazetarisë profesionale. Gazetarët duhet të informojnë për atë që ka ndodhur, e jo të lajmërojnë publikun për veprimet e ndonjë subjekti, duke mos bërë distancë nga ai, por duke u bërë pjesë

Keqinterpretim dhe mohim i të drejtave!

на 22. 03. 2016 | | mk
[Recension: Besa Arifi kritikon gjykatësit që i votoi BDI-ja e Teuta Arifit, motrës së saj] Çdo individ ka të drejtat e tij dhe, bashkëngjitur më to, lirinë e shprehjes. Gazetarët duhet të jenë mbrojtësit më të mirë të mendimit të lirë dhe respektuesit më të denjë të bindjeve individuale. Në rastin konkret, kemi të bëjmë me një “lajm”, i cili shkel parimet gazetareske. Një deklaratë e keqinterpretuar dhe një lidhje

Lajm sa për joshje të publikut, pa përgjegjësi profesionale

на 21. 03. 2016 | | mk
[Recension: Dehari dhe Sela bashkë ?!] Shembull adekuat se si funksionon gazetaria që ua jep këtë nam të keq portaleve. Përgjegjësia profesionale në këtë “lajm” mungon tërësisht. Që të mund ta vlerësoni se si është vepruar në përpilimin e tekstit, do t’ua thjeshtësojmë përmes analizës së tij nga disa aspekte të funksionimit të gazetarisë profesionale. Fillimisht, në tekst spekulohet se dy figurat e apostrofuara janë shfaqur bashkë dhe se detajet

Dëshmitë janë vetë lajmi!

на 18. 03. 2016 | | mk
[Recension: Cili ishte mesazhi i fundit i Mirsad Ndrecaj që i kishte dërguar Ali Ahmetit] Lajmi duhet bazuar në dëshmi dhe fakte relevante. Një fotografi nuk dëshmon asgjë, aq më tepër kur autenticiteti i së njëjtës nuk mund të përcaktohet, në bazë të asaj që shihet si fotografi e bashkëngjitur në lajm. Për një burim informacioni si ky, fotografi nga një mesazh telefonik, gazetari duhet të sigurojë dëshmi plotësuese, të

Ofendimet në gazetari janë të papranueshme, me ose pa doreza!

на 17. 03. 2016 | | mk
[Recension: Besimi flet për eurointegrimet, nën pllakatin e sistemit urinar] Në mungesë të aftësisë për të bërë lajm tërësisht korrekt nga ngjarja, teksti, përmes titullit tërësisht joadekuat me përmbajtjen, është bastardizuar dhe keqpërdorur. Një artikull që ofendon, qoftë edhe me doreza, nuk informon. Artikulli aspak nuk terheq lexuesit me informacion, por me një element krejtësisht tjetër. Duke pasur parasysh rregullat e gazetarisë profesionale dhe Kodin etik të gazetarëve, duhet shtruar

Fatkeqësive nuk duhet t’u jepet karakter politik!

на 15. 03. 2016 | | mk
[Recension: Nga tymi i deponisë së egër aksidentohen dy vetura. Lëndohen rëndë më tepër persona] Në fatkeqësi komunikacioni, vrasje dhe ngjarje të ngjashme, nëse drejtpërdrejtë nuk kanë prapavijë politike, gazetari në asnjë mënyrë nuk guxon t’ia ndryshojë kahjen lajmit. Teksti që po recensojmë, është korrekt dhe profesional deri kur flitet për aksidentin dhe pasojat. Autori (redaksia) e ka bërë lajmin duke iu referuar të dhënave të policisë, edhe pse nuk

Gazetari nuk është as mjek as psikolog!

на 14. 03. 2016 | | mk
[Recension: Abdilaqim Ademi i lodhët dhe i dobësuar] Edhe gazetarët që ndjekin shëndetësinë, nuk guxojnë të marrin të drejtën të japin përfundime të tilla, pa u bazuar në burim adekuat apo fakte, siç janë dhënë në këtë tekst. Në tekst shihet tentativë për kritikë, por, fatkeqësisht, ajo është jokonstruktive dhe e pabazë, dhe bie në kundërshtim me Kodin etik të gazetarëve. Publiku ka nevojë për lajm e jo për koment

Plagjiatura nuk ka vend në gazetari!

на 10. 03. 2016 | |
[Recension:  LR-PDSH ka disa pyetje për Sadullah Durakun!] Gazetari ka të drejtë të thirret në burime të mediave tjera, mirëpo jo duke i përvetësuar ato dhe duke bërë plagjiat. Teksti që po recensojmë transmetohet si vepër e portalit në fjalë, por që në fakt është kopje e plotë me një ndryshim të vetëm në titull. Lëvizja për Reforma në PDSH dega Kumanova, ka reaguar ndaj veprimeve të kryetarit të Komunës

Tentimi për lajm, nuk është lajm!

на 8. 03. 2016 | |
[Recension: Izet Mexhiti po heshtë ?!] Heshtja thyhet me pyetje! Nëse gazetarit i interesojnë detajet e marrëveshjes së supozuar, ai gëzon të drejtën të kërkojë prononcim. Publiku duhet të ketë të qartë se, gazetari mund të bëjë lajm se i apostrofuari hesht dhe nuk jep detaje, mirëpo paraprakisht duhet të kërkojë qëndrimin e tij. Nuk është etike e aq me tepër profesionale, që lajmi të ketë për bazë heshtjen, derisa

Abonohuni për lajmet më të reja