verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Çdo pyetje kërkon përgjigjen e duhur

на 24. 10. 2015 | |
[Recension: “Ahmeti nesër dekreton Nezirin, sot prova gjenerale”] Punët organizative mbeten çështje partiake, ndërsa gazetari duhet të informoj atëherë kur vlerson se publiku ka interes për ato. Provat gjenerale të theksuara fillimisht në titull dhe pastaj edhe në tekst, nuk ngjallin interes për lexuesin. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: Ahmeti nesër dekreton Nezirin, sot prova gjenerale Data dhe koha e publikimit: 17.10.2015 Data e recensionit: 18.10.2015 Recensues: Adrian Kerimi

Fshehja e burimit – krim etik

на 22. 10. 2015 | |
[Recension:“Fërckovski: Zvërlevski kur të dal t’i kërkojë falje të gjithë popullit”] “Ndalohet plagjiatura”, është rregulli i parë të cilin e mëson çdo gazetar amator që pretendon të bëhet profesionist. E drejta deklarative i takon vetëm atij gazetari i cili ka marrë guximin dhe ka hedhur në veprim idenë për të raportuar për një temë të tillë. Çdo kopjim, ri-publikim dhe ndërrim të konotacionit të saj përbën shkelje të ligjit.

Imazhet plotësojnë informacionin

на 21. 10. 2015 | | mk
[Recension: “Menduh Thaçi nga Lagja e Trimave ndjek kombëtaren, Kumanova me Thaçin!”] Referimi në “burime” anonime dhe jorelevante, mendimi i të cilëve nuk verifikohet, çon në dezinformimin e opinionit. Ky është konkluzioni që do të mund ta arrinte opinioni pasi të lexonte këtë lajm. Portali në fjalë që informon për atë se ku e ka ndjekur kombëtaren Menduh Thaçi edhe pse ka përmendur burimin e fotografive, përsëri ka përfunduar duke

Mes rreshtave profesionale nuk guxon të ketë nënçmim dhe fyerje

на 20. 10. 2015 | |
[Recension: Ringjallet vogëlushja e BDI-së, flet për zyrtarizimin e USHT-së, harron përkuljen para branitellave] Shkelja e disa elementeve të kodit të gazetarisë, nënçmimet dhe komentet në një artikull, dëshmojnë qartë për nivelin profesional të gazetarit. Gazetari është ai i cili duhet të luftojë për të drejtën e secilit dhe liria, e drejta dhe integriteti e tij, ashtu edhe si e tjerëve, përfundon kur fillon ajo e tjetrit. Linku deri te

Shembull si nuk shkruhet një lajm

на 19. 10. 2015 | | mk
[Recension: Fatmir Dehari kritikon Ministrin e BDI-së dhe Qeverinë!] Mungesa e strukturës në lajm, bën që ai të mos jetë shumë i qartë për lexuesin. Si pasojë ai nuk informohet drejt. Lajmi që po recensojmë informon për një çështje me interes të madh për publikun, por që si i tillë është shumë i zbrazët dhe opinionit nuk i sjell elementet e nevojshme për të përfunduar si i informuar. Linku deri

Akuzat e njërës palë, pa prononcimin e palës tjetër janë njëanshmëri

на 19. 10. 2015 | |
[Recension: “Komandant Hoxha: Rrenat e tua nuk i pranon askush, o plakush Gëzim Ostreni”] Lajmet që trajtojnë reagimet e dy ose më shumë palëve kundrejt qëndrimeve të njëri-tjetrit, janë shumë rë zakonshme. Por lajmi një fjalëtrajton vetëm njërën palë dhe reagimet e saj kundrejt palës tjetër të pa kontaktuar nga autori. Në fakt, lajmi përbëhet nga akuza dhe fyerje ndaj një personi, por që gazetari njëanshmërinë e ka theksuar që

Komentet dhe fyerjet nuk përbëjnë lajm

на 17. 10. 2015 | |
[Recension: “Politikanët e Maqedonisë janë turpi i botës, pasi në rezervoar kanë vënë sheqer?!”] Misioni thelbësor i gazetarisë është shërbimi aktiv në interes të publikut. Ky mision kryhet duke i shërbyer publikut me informacione të sakta, të sqaruara mirë dhe të bazuara në fakte. Produkti gazetaresk që po e recensojmë është kryekëput koment dhe për asnjë moment gazetari nuk mundohet të jep një fakt mbi atë që pretendon ta përcjell

Prononcimet zyrtare arsyetojnë shqetësimet

на 15. 10. 2015 | |
[Recension: MPB largon shqiptarët nga pozitat udhëheqëse!] Mediat jo rrallëherë luajnë me kartën e nacionalitetit për të tërhequr publik. Çështjet ndëretnike janë ata që akoma kanë më shumë prioritet sa i takon interesimit të publikut. Shqetësimi të cilin e reflekton lajmi është shumë i drejtë, por mungesa e prononcimeve zyrtare e bën atë jo racional, nga fakti se çështjet e ngritura përfundojnë aty ku nuk duhet, në të qenurit supozime

Lajm pa strukturë dhe dëshmi

на 14. 10. 2015 | |
[Recension: Prishet pasaporta diplomatike e Sasho Mijalkov] Ndër rregullat bazë të gazetarisë është që lajmi të ketë strukturë, të jetë i lexueshëm dhe i rregulluar në aspektin stilistik. Përveç kësaj, dëshmitë dhe faktet të cilat vërtetojnë atë për të cilën gazetari informon, duhet të jenë pjesa kryesore e lajmit, pasi ata e bindin lexuesin për vërtetësinë e tij. Gazetari profesionist, para se të shkruaj gjithmonë kujton “6W” dhe piramidën e

Pala tjetër e domosdoshme

на 9. 10. 2015 | |
[Recension: “Nikolova: Do ta padis KSHZ për shkurtimin e të drejtave të njeriut”] “Lajmi përbëhet nga të gjitha palët”, është rregulli bazë i gazetarisë profesionale. Gazetari për të mos përfunduar si i njëanshëm duke favorizuar vetëm njërën palë, me doemos duhet të kërkoj qëndrim edhe nga pala tjetër. Vetëm një lajm që pasqyron të dy palët, informon publikun. Linku deri te artikulli origjinal: “Nikolova: Do ta padis KSHZ për shkurtimin

Abonohuni për lajmet më të reja