verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Benjamin Arifi

ANALIZË: Anketat dhe mediat – Lexim selektiv dhe cektësi në qasje

на 20. 06. 2016 | | mk
Shkruan: Benjamin Arifi Anketa e fundit e Institutit Republikan Amerikan (IRI), edhe njëherë nxorri në pah të gjitha mangësitë e medias në gjuhën shqipe në Maqedoni, konkretisht mungesën e trajtimit dhe transmetimit të mirëfilltë të hulumtimeve të opinionit publik. Media të ndryshme – lexonin ndryshe anketën e njëjtë dhe rezultatet e njëjta, varësisht nga ajo se cila erë politike i fryn velat e politikës së tyre redaktuese. Raportim selektiv, fshehje

Transmetim i cekët dhe i gabueshëm i informatave

на 20. 06. 2016 | | mk
[Recension: Anketa e IRI-it: BDI e para, luftë mes PDSH-së dhe LR-PDSh për vendin e dytë] Një anketë shumëdimensionale për rejtingjet e partive politike dhe jo vetëm për to, në tekstin që po recensojmë është transmetuar me vetëm dy fjali. Edhe ky tekst i shkurtër ashtu siç është, më shumë përhap mjegull se sa që qartëson gjërat. Madje, vërehet edhe shtrembërim i fakteve të anketës. Linku deri te artikulli origjinal:  

Frazat nënçmuese nuk e kanë vendin në gazetari

на 16. 06. 2016 | | mk
[Recension: Kryeministri Dimitriev i ‘mbushi brekët’ nga “baba gjermon” ja çka i premtoi] Gazetaria në Internet shpeshherë di të devijojë nga parimet bazë të gazetarisë profesionale, si dhe Kodit etik të gazetarisë. E gjithë kjo për shkak të “luftës” për më tepër vizitorë. Anashkalohet profesionalizmi në llogari të senzacionalizmit. Teksti që po recensojmë është një ndër shembujt e shumtë të artikujve, ku prapa konstrukteve “atraktive” në tituj, në brendi nuk

Transmetimi i opinioneve si lajm është mashtrim i publikut

на 14. 06. 2016 | |
[Recension: Zaev audio incizimet për skandalet seksuale në ambasadën bullgare ia ka dhënë Borisov-it] Gazetari profesional duhet të zgjedhë me vëmendje burimet e lajmit. Lajmi transmetohet prej medieve tjera, vetëm nëse i përmbush kriteret bazë të gazetarisë profesionale. Në të kundërtën, nuk duhet të ritransmetohen spekulimet dhe informacionet e pakonfirmuara, së paku jo pa bërë tentim shtesë të autorit apo redaksisë që të vërtetojë ato.   Linku deri te artikulli

Faktet nuk fshihen lehtë, e as mungesa e profesionalizmit

на 9. 06. 2016 | | mk
[Recension: Kim Mehmeti e fsheh edhe biografinë e vetë, nuk tregon se ka qenë funksionar i BDI-së!] Shumëçka nuk është në rregull me tekstin që po recensohet, i cili duket se qëllim primar e ka denigrimin dhe përbaltjen e një figure publike, e jo informimin apo analizën e ndonjë ngjarje a dukurie. Teksti fillon me një titull të vjetër (nëntor 2015) të një portali tjetër, duke e aktualizuar pa ndonjë

Në titull sensacion dhe manipulime, në tekst pa fakte e me spekulime

на 9. 06. 2016 | | mk
[Recension: Prokurorja Fetai nesër në ora 11:00 do të tregon se cilët politikanë shqiptarë dhe maqedonas duhet të arrestohen] Manipulimet në titull për përfitimin e lexueshmërisë, për fat të keq, kanë marrë hov në gazetarinë online. Gati çdo ditë ballafaqohemi me tituj bombastik, të cilët tërheqin vëmendjen e lexuesve, mirëpo me t’u futur brenda tekstit, shohim një “hiç” nga ajo që është paralajmëruar në titull. I tillë është rasti me

Tema delikate dhe e rëndësishme, lajmi gjysmak dhe i pashtjelluar

на 8. 06. 2016 | | mk
[Recension: Nisi ndërtimi i Kishës në Strugë, a do ta bllokojë Ziadin Sela?] Temat fetare në Maqedoni gjithmonë kanë qenë të ndjeshme dhe të ndërlikuara, prandaj kërkojnë trajtim më të vëmendshëm, gjithëpërfshirës dhe profesional nga ana e gazetarit. Në rastin e këtij artikulli, objekt i recensimit, teksti është shumë i vakët, pa informacione, me informacione gjysmake ose të pakonfirmuara. Linku deri te artikulli origjinal: Nisi ndërtimi i Kishës në Strugë,

Tekst jashtë strehës së rregullave profesionale

на 30. 05. 2016 | |

[Recension: Ku do të strehohet Bastri Bajrami!?] Për të bërë një tekst dhe për të konfirmuar një informacion, gazetari të paktën që duhet të bëjë është që  të kontrollojë arkivin e medias ku punon. Në rastin në fjalë, si duket gazetarit i ka ikur ky moment. Përgjigjen e pyetjes që ka parashtruar në titull “Ku do të strehohet Bastri Bajrami!?”, ka mundur ta gjejë shumë shpejtë, edhe atë, duke gjurmuar

Tejet “thellë” me komente për lajm, tejet cekët për koment apo analizë

на 19. 05. 2016 | | mk
Detyra e gazetarit është që të informojë drejt dhe saktë opinionin. Teksti që është objekt recensioni ka shumë spekulime, teza të pakonfirmuara si dhe përmban elemente të komentimit, që e bën tekstin të jetë jashtë rregullave gazetareske për një përmbajtje të zhanreve informative. Linku deri te artikulli origjinal: LR-PDSH dhe “Besa” po i matin muskujt mes protestave Data dhe koha e publikimit: 08.05.2016 Data e recensionit: 19.05.2016 Recensues: Benjamin Arifi  

“Lajm” për të ardhur keq

на 18. 05. 2016 | |
Gazetari mund të parashtrojë pyetje për çështje të ndryshme në opinion. Mirëpo pyetjet e ngritura duhet të jenë të bazuara në argumente. Ato, po ashtu, kërkojnë edhe përgjigje, sidomos, në rastin e tekstit që po recensojmë, ku përmbahen akuza të rënda për një çështje e cila është shumë delikate për opinionin e vendit. Linku deri te artikulli origjinal: Zeqirija Ibrahimit i vjen keq që s’pati asnjë civil të vrarë në

Abonohuni për lajmet më të reja