verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Benjamin Arifi

Gazetari duhet t’i shkëpusë qëndrimet personale nga lajmi

на 1. 10. 2015 | | mk
[Recension: Zgjedhjet 2016”: Shembet “Klani i Zajazit”, fiton PDSH] Teksti që po recensojmë kryekëput përmban elemente të komentimit që nuk duhet të zënë vend në një tekst informativ siç ka pretenduar të jetë. Që në hyrje të lajmit autori jep konstatime se “Zgjedhjet e ardhshme parlamentare do të jenë një “ankth” për Bashkimin Demokratik për Integrim (BDI)” dhe këtë ankth nuk dihet se kush e ka parashikuar, analistët që tek

Opinionet nuk duhet botuar tek rubrikat e lajmeve

на 1. 10. 2015 | |
[Recension: Palaço-gazetaria në oborret parapolitike të shqipfolësve] Ky lajm që në fillim nuk ia bën me dije lexuesit se është një koment e jo një lajm informativ,  edhe pse portali e ka vendosur në kategorinë e lajmeve. Lexuesi duhet ta ketë të qartë fillimisht se a po lexon qëndrimin e ndonjë personi kompetent, politikani, analistit, partie apo qytetari, apo të vetë redaksisë së portalit në fjalë. Linku deri te artikulli

Sitell, a ke pyetjen?!

на 29. 09. 2015 | |
Shkruan: Benjamin Arifi Edhe pse qëndrimin në Shkup e filloi me fjalim për lirinë e mediave në Kuvend, vizita e euro-komisarit Johanes Han sërish rikonfirmoi mungesën e asaj lirie. Dhe nuk kishte shumë faj ai, në fakt, përveç vendimit për të dalë në konferencë shtypi bashkë me kryeministrin maqedonas Nikolla Gruevski. Si gjithmonë, në këto 9 vite në pushtet, kabineti i kryeministrit i vëmendshëm që të mos turpërohet ‘i zoti

Cënimi i privatësisë pa dëshmi është shkelje ligjore dhe etike

на 28. 09. 2015 | | mk
[Ish-ministri i jashtëm maqedonas kapet ‘mat’ me sekretaren e tij] Një tjetër recension për lajme pa asnjë burim, asnjë dëshmi.  Ky tekst ka njollosur emrin e deputetit të VMRO-DPMNE-së Antonio Milloshovski pa asnjë dëshmi konkrete për gjërat për të cilat akuzohet. Linku deri te artikulli origjinal: Ish-ministri i jashtëm maqedonas kapet ‘mat’ me sekretaren e tij Data dhe koha e publikimit: 19/09/2015 Data e recensionit: 21/09/2015 Recensues: Benjamin Arifi “

Informacionet gjysmake kërkojnë saktësim

на 25. 09. 2015 | |
[Recension: Exclusive: Shilegov duke “qesh” mori certifikatën e sigurisë, deputetët shqiptar “qajnë” për një dokument?!] Lajmit që po i bëjmë recension i mungojnë konfirmime por edhe informacione. Edhe pse bëhet fjalë për një lajm “ekskluziv” që e ka mësuar “Zhurnali”, mbështetjen e këtij informacioni nuk e gjen askund.  Ky portal nuk është  munduar të kontaktojë deputetin e LSDM-së për ta konfirmuar atë që “e ka mësuar”  e as nuk ka

Pyetjet e duhura duhet të marrin përgjigje, në të kundërt s’ka informim

на 23. 09. 2015 | |
[Recension: Pse u paraqit tani dëshmia e Bogoevskit? Ja përgjigjet!]   Teksti që po recensohet ngre shqetësimin dhe dilemat mbi pyetje legjitime që do ta interesonin çdo qytetarë të Maqedonisë, por i tërë teksti është përpiluar mbi bazën e supozimeve dhe në momente konstatimeve të autorit. Linku deri te artikulli origjinal: Pse u paraqit tani dëshmia e Bogoevskit? Ja përgjigjet! Data dhe koha e publikimit: 08/09/2015 Data e recensionit: 20/09/2015

Interpretimet personale s’duhet të jenë pjesë e lajmit

на 23. 09. 2015 | |
  [Recension: “Shefi” edhe i arsimtarëve shqiptar të Maqedonisë mban kryqin e madh në qafë!]
Recensionin që po bëjmë ka të bëjë me disa kualifikime të autorit të tekstit si “skandaloz”, “irritim”, “provokim ndjenjash” që të gjitha këto duke folur në emër të gjithë popullit shqiptar që shumica janë pjesëtarë të fesë islame. Teksti si duket ka pasur për qëllim tërheqjen e vëmendjes, duke vënë në lojë ndjenjat fetare. Ka

Mos citimi i medieve nuk është profesionale

на 22. 09. 2015 | | mk
[Recension: LSDM kërkon 12 zëvendës prokuror special, VMRO është kundër] Përvetësimi i teksteve të huaja pa citim dhe pa lejen e autorit jo vetëm që është joprofesionale, por edhe joetike. Kopjimi dhe përvetësimi zbeh besimin, ndikimin dhe perceptimin e medias nga kolegët dhe qytetarët. Sidomos sot, kur thuajse janë zhdukur të gjitha fragmentimet e publikut shqiptar në Maqedoni dhe thuajse pa përjashtim, të gjithë lexojnë dhe përcjellin si mediat në

Mungesa e konfirmimit shton klikime po humbet besueshmërinë

на 21. 09. 2015 | | mk
[Recension: Zënka në BDI pas emërimit të Nezirit për shef shtabi] Lajmi që po recensojmë nuk përmban asnjë element kredibil mbi të cilin shkruhet një informacion ose lajm i mirëfilltë gazetaresk. Siç mund të shihet nga teksti i publikuar, autori është munduar të paraqesë një gjendje, atmosferë brenda kuadrit partiak të BDI-së, por këtë pohim ose konstatim nuk e mbështet në deklaratë, fotografi apo video, ashtu siç do të duhej

Burimet janë gjithçka për lajmin

на 18. 09. 2015 | |
[Recension: CentarNews: Hazbi Lika e gjuan me tavëll cigareje Ali Ahmetin?!] Gazetari duhet të jetë i kujdesshëm në përzgjedhjen e burimeve dhe mediave prej të cilave citon informacionin. Kopjimi dhe përshkrimi i tërësishëm pa verifikuar kur bëhet fjalë për akuza serioze duhet të jetë i kujdesshëm. Gjithashtu duhet vlerësuar tekstet me kritere profesionale, duke i përpunuar lajmet që nuk i përmbushin ato. Linku deri te artikulli origjinal: CentarNews: Hazbi Lika

Abonohuni për lajmet më të reja