verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Fatlume Dervishi

Gazetaria dhe”shtatzënitë” politike

на 15. 02. 2016 | |
Almakos - BDI-ja mund te mbetet shtatezene nga Llatasi
[Recension: “BDI-ja mund të mbetet shtatzënë nga Llatasi!”] Gjuha që përdor gazetari gjatë raportimit të tij duhet të jetë e zgjedhur dhe t’u përmbahet normave etike. Kjo gjë është e definuar qartë edhe në Kodin Etik të Gazetarëve të Maqedonisë dhe në të kundërt ajo përbën shkelje të rregullores. Pastaj mund të ndodhë, si në rastin në fjalë, që autori duke u fokusuar në këtë gjuhë të papranueshme harron se

Mund të fillohet nga hamendjet, por baza janë faktet

на 8. 02. 2016 | | mk
Zhurnal - Thaci nw Cair nuk mund tw gjejw kandidat pwr deputetw, pdsh-ja nw panik ku humbwn anwtarwt
[Recension: “Thaçi në Çair nuk mund të gjenë kandidat për deputet, PDSH-ja në panik ku humbën antarët!”] Të pushtuar nga presionet për të qenë gjithmonë në kërkim të lajmit, gazetarët mund të fillojnë kërkimet edhe për gjëra që nuk tëheqin menjëherë vëmendje por më pas hulumtojnë mbi to. Autori i tekstit që recensohet, ka ngritur shqetësimin për uljen e numrit të mbështetësve të PDSH-së, që është një çështje me interes

Gazetaria është në anën e njerëzve, s’mund të dalë kundër tyre!

на 6. 02. 2016 | | mk
[Recension: “Gjysma e Haraçinës në këmbë për Zaevin, shqiptarët turpërohen”] Është e “frikshme” të shohësh që një media tashmë nuk i sulet vetëm oponentit të partisë që përkrah, por edhe qytetarëve që kanë bindje të ndryshme nga e saja. Në pamundësi për të goditur fuqishëm me fakte, dëshmi dhe hulumtime veprimet e një subjekti politik që i konsideron jo të drejta, media sulet ashpër drejtë qytetarëve që përkrahin këtë parti

Mediet nuk janë vendi për apel në emër të partisë

на 2. 02. 2016 | |
Almakos - Fillon veteshpallja e deputeteve te BDI-se
[Recension: “Fillon vetëshpallja e deputetëve të BDI-së”] Njëkohësisht me aktivitetet politike, në periudhën parazgjedhore, rriten edhe aktivitetet e mediave për të ndjekur këmba këmbës politikën por kjo nuk duhet të sjellë rreziku që media “të rrëshqasë” në njëanshmëri. Disa media janë më të kujdesshme dhe arrijnë të ruajnë profesionalizmin, kurse disa të tjera përqëndrohen vetëm në dhënien e mesazhit të tyre, pa i kushtuar rëndësi mënyrës së si e japin

Lajmet nuk duhet të ngjallin dyshime për pasaktësi

на 29. 01. 2016 | |
Almakos - Perplasje e re brenda BDIse
[Recension: “EKSKLUZIVE: Përplasje e re brenda BDI¬së mes “rrebelëve” dhe “vançomihajllovistëve””] Ndodh shpesh që në lajme nuk përmenden burime me emra por të gjithë informacionet që vinë, janë nga “dosta” të besueshëm të medieve. Një gjë e tillë, në vazhdimësi sjell dyshime. Linku deri te artikulli origjinal: “Përplasje e re brenda BDI¬së mes “rrebelëve” dhe “vançomihajllovistëve””
Data dhe koha e publikimit: 25.01.2016
Data e recensionit: 27.01.2016
Recensues: Fatlume Dervishi Edhe

Opinionet e gazetarit dëmtojnë faktet

на 26. 01. 2016 | |
[Recension: “Të kërcënuar edhe qytetarët edhe ndërkombëtarët nga pushteti”] Ndodh që gazetarët të bëjnë spin të bindjeve të tyre dhe për t’ja mbushur mendjen publikut në atë që thonë, përdorin “çfarë ju vjen në dorë” qofshin ato të informacione të qëndrueshme ose jo. Dy nga ngjarjet e zëshme që mbuluan mediat gjatë të mërkurës që lam pas ishin: kërcënimi që përfaqësuesit ndërkombëtar thanë se ndjejnë gjatë aktivitetit të tyre në

Pa profesionalizëm tekstet mbesin “pallavra”

на 7. 01. 2016 | | mk
Zhurnal - Fjalet e Menduh Thacit pallavra, te burgosurit e Brodecit po vdesin ne burg ndersa ai do merret me Kumanoven
[Recension: “Fjalët e Menduh Thaçit “pallavra”, të burgosurit e Brodecit “po vdesin në burg”, ndërsa ai do merret me Kumanovën”] Në pamundësi profesionale ose nga mosvullneti për të bërë një gazetari të mirëfilltë hulumtuese, disa medie zgjedhin rrugën më të shkurtër; plasojnë informacione të paverifikuara, jo të plota dhe tendencioze. I tillë është teksti në fjalë. Autori është “prekur” nga deklarata e një politikani që sipas tij është e pabazë,

Fakte s’ka, komente sa të duash

на 5. 01. 2016 | | mk
Zhurnal - Selmani nuk tregon kush eshte me i forti i mehalles
[Recension: “Selmani nuk tregon se kush është më i forti i mahallës që ia ka mbushë atij kutitë e votimit për të fituar”] Është e natyrshme që gazetarët të kenë bindjet e tyre politike. Por kur niset të shkruhet një lajm, ai duhet të bëjë përpjekjen për t’u çliruar tërësisht nga paragjykimet e tij me qëllim që subjektiviteti të mos jetë pjesë e tij. Ky bën pjesë në kategorinë e

Është jo etike të keqinterpretosh deklaratën e burimit

на 31. 12. 2015 | |
Tetova 1 - Adnan Jashari fton shqiptaret te votojne kunder BDI-se
Recension: “Adnan Jashari fton shqiptarët të votojnë kundër BDI-së?” “Krimi” më i rëndë që mund të ushtrojë një gazetarë mbi tekstin e tij është keqinterpretimi ose ndryshimi me qëllim i kuptimit të deklaratave të burimit të tij. Kjo do të thotë se pavarësisht se ai ka konsultuar burime për produktin gazetaresk, përsëri në fund tenton me çdo kusht të nxjerrë prej tij kuptimin subjektiv që ai ka paraparë për ngjarjen.

Mbështetemi te ‘babagjyshi’ për zgjidhjen më të mirë

на 25. 12. 2015 | | mk
“Fshehtësia – streha më e mirë e të paaftëve – duhet të jetë në nivelin më të ulët në një shoqëri demokratike, për arsye se një publik i informuar për gjithçka përbën bazën e vetë-qeverisjes. Ata që janë zgjedhur ose janë përcaktuar në poste të larta qeveritare, duhet të pranojnë se qeveria, në një vend demokratik, nuk mund të jetë më e mençur se populli.” Komiteti i Brendshëm për Aktivitetin

Abonohuni për lajmet më të reja