verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Ferikan Iljazi

Joserioziteti i një teksti!

на 11. 01. 2017 | | mk
[Recension: “Joserioziteti i një takimi…!”] Derisa të gjithë ne po mundohemi ta ngrejmë gazetarinë në piedestalin e merituar, mbi politikën dhe në interes të qytetarëve, një pjesë e mediave me shkrimet e tyre vazhdojnë ta degradojnë profesionin dhe misionin. Kjo bëhet duke keqpërdorur pozitën dhe duke u fshehur pas tastierës, pa marrë asnjë përgjegjësi për shpifje, komente dhe vlerësime të ndryshme që nuk janë të pranueshme për gazetarët profesionistë. Linku

Ja si lidhet gazetaria me spinin politik, e jo me informacionin

на 10. 01. 2017 | |
[Recension: “Lëvizja BESA dhe lidhja e tyre me dervishizmit”] Analiza e analiza, konstatime mbi konstatime, qëndrime personale… as L prej lajmi. Këto janë kualifikimet për këtë tekst, që ka tentuar të shfaqë një lloj skeme ose kauze të fshehtë fetare brenda një subjekti politik, por gjithçka që është bërë është degradim i shkrimit, besueshmërisë së medias dhe profesionit. Linku për te artikulli origjinal: Lëvizja BESA dhe lidhja e tyre me

“Huazimi” i lajmeve në stil të “telefonit të prishur”

на 7. 01. 2017 | | mk, en
  Shkruan: Ferikan Iljazi Fenomeni i “huazimit” të lajmeve ose informatave ditore të portaleve mes veti, shpeshherë pa cituar fare origjinalin ose duke e cituar në mënyrë jo adekuate, është mëse i pranishëm në Maqedoni. Sa për fillim, mjafton që të shikosh titullin e parë që e lexon në agregatorët e lajmeve, e që e ke të përsëritur në të paktën 15 portale të ndryshme. Ndodh shpesh që lajmeve të

Analistët “e padukshëm” si mashë për vërtetimin e tezave të redaksisë

на 29. 12. 2016 | |
[Recension: ANALISTËT: E natyrshme që kjo Lëvizje të bojkotojë takime që kanë të bëjnë me platformë shqiptare] Tekstet e tilla që thirren në qëndrime të analistëve, e analistët nuk i kanë askund në përmbajtje, shfaqen shpeshherë në media të caktuara. Ndonjëherë, aty-këtu merret ndonjë status nga rrjeti social Fejsbuk i ndonjë analisti, ose merret pa leje deklarata e dhënë për ndonjë medium tjetër e shpesh edhe në kontekst tjetër, ose

Lajm i keq për publikun: Gazetari për qërim hesapesh politike

на 29. 12. 2016 | | mk
[Recension: Lajm i keq për shqiptarët, i mirë për VMRO-në: BDI përkohësisht merr dy poste të rëndësishme] Teksti që po recensojmë përbën një ndërthurrje mes informacioneve dhe komenteve, pa e bërë fare ndarjen e qartë mes tyre. Teksti fillon me informacione teknike dhe procedurale për ndarjen e vërtetimeve për deputetët e rinj dhe ndërrimin ministrave në disa resorë. Mirëpo, në vazhdim, prej lajmit shndërrohet në diçka krejtësisht tjetër.
Linku për

Fjalë të urta në fillim, fjalë të thjeshta dhe propagandë në vazhdim

на 28. 12. 2016 | |
[Recension: Një fjalë e urtë thotë: “Katuni që shihet, nuk do kallauz”!?] Kemi filluar të merremi edhe me fjalë të urta. Bukur, edhe kjo i shkon për shtati gazetarisë. Por jo pa i pastruar punët me fjalët e thjeshta.  Në tentativë për të shkruar me gjuhë të kuptueshme për popullin, në shkrim është vendosur fjalë e urtë, kuptohet, si vërtetim për tezën e shtruar.  Por kjo aspak nuk i ka

Keqpërdorim i fuqisë mediatike për larje hesapesh politike

на 28. 12. 2016 | |
[Recension: Profesor Vebi Xhemaili keqpërdor fotografinë me studentët për prononcim politik | FOTO] Kur marim të shkruajmë një tekst, duhet të kemi parasysh disa parime. Të mos i shkaktojmë dikujt ndonjë dëm padrejtësisht, të marrim parasysh se vallë dikujt i bëjmë mirë ose keq dhe të mendojmë se çfarë epilogu ose efekti do të kishte teksti jonë në harmoninë e dikujt, në jetën private ose në raportin e tij me

Kardashianizim i medias në shërbim të politikës

на 27. 12. 2016 | | mk
[Recension: “Kim-Kardashiani” dhe mediat e tij!?] Kur gazetaria vihet në shërbim të plotë të politikës, një artikull gazetaresk duket sikur teksti që po recensojmë. Një kombinim i konstatimeve të paargumentuara, akuzave dhe emërtimeve të ulta ndaj personave dhe strukturave politike, ndërsa në anën tjetër – reklamë të një subjekti politik dhe të një ideje politike. Por, të fillojmë me radhë. Linku për te artikulli origjinal: “Kim-Kardashiani” dhe mediat e tij!?

Media si dorë e zgjatur e propagandës partiake

на 22. 12. 2016 | |
[Recension: “BESA dorë e zgjatur e VMRO-DPMNE-së, nuk ankohet në Gjykatën administrative!”] Që në titull vërehet shtrembërim ose spin, si dhe koment që nuk përkon me një përmbajtje, e cila duhet të informojë. Edhe pse esenca e gazetarisë është që të prezantohen dhe gërshetohen faktet dhe mendimet e ndryshme, në këtë tekst qëndron vetëm një vlerësim, ai i autorit të tekstit, i cili e konsideron veten si burimin më të

Temë serioze me trajtim joserioz

на 15. 12. 2016 | | mk
[Recension : Lëvizja BESA i keqpërdor fëmijët në tubime, shikoni se si i mbush sallat me fëmijë (FOTO)] Në fushatat parazgjedhore në media po etablohet një prektikë shumë e ligë – akush nuk njeh askënd. As gazetari etikën e standardet, e as standardet dhe etika – gazetarin. Sigurisht se kur flasim për gazetarinë ose gazetarin në këtë formë, flasim për ata që e bëjnë gazetarinë për përfitime personale, e jo

Abonohuni për lajmet më të reja