verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Njëanshmëria nuk përkon me gazetarinë

на 20. 06. 2016 | |
  [Recension: Ish ministri i Gruevskit ndërton ndërtesë disakatëshe në qendër të Ohrit, nuk dihet sa janë të pasur funksionarët shqiptarë] Thirrja në profesionalizëm është shumë e lehtë, punë shkronjash, mirëpo dëshmimi i profesionalizmit me vepra kërkon punë, hulumtim dhe ide. Të gjitha këto i mungojnë tekstit në fjalë. Përveç që nuk bazohet në dëshmi relevante, nuk mund të përcaktohet as autenticiteti i fotografisë, e cila është vendosur në tekst

Ironizim apo spin?

на 17. 06. 2016 | | mk
[Recension: Nga komuna e Çairit ironizojnë me lajmin e gazetës Dnevnik për kërcënime] Si e para e pikës, në tekst nuk ka askund ironizim. Kjo është huqja e parë që ka ndodhur që kur është nisur të bëhet kjo përmbajtje me qëllime propagande. Ironizimi do të ishte i një natyre tjetër, e jo duke promovuar veten se gjoja pavarësisht kërcënimeve të adresuara, komuna paska projekte! Duke dashur t’i jep kahje

Titull që nxit urrejtje!

на 15. 06. 2016 | | mk
[Recension: Shikoni shqiptarin e Shkupit duke i dhënë flakaresh “VMRO”-istit] Lajmi që po recensojmë, në pjesën përmbajtjesore është pak a shumë në rregull, mirëpo ajo që vërehet si shkelje e gazetarisë profesionale në këtë artikull është pikërisht titulli tendencioz që mund të nxisë dhunë dhe urrejtje. Nuk do koment çështja se vallë ka pasur të drejtë apo jo personi me motoçikletë ose protestuesit. Në këtë segment, gjërat kuptohen, mirëpo raportimi

Tekst që nxit panik

на 14. 06. 2016 | | mk
[Recension: Krisma me kallash në qendër të Kumanovës]   Publikimi i këtij lajmi nuk ka qenë që të informojë qytetaret, por të plasojë sensacion përmes titullit dhe të fitojë sa më shumë lexime. Me ose pa dije, përmbajtja, që në fakt transmetohet nga një medie tjetër, i ngacmon ndjenjat e qytetarëve, duke i prekur në një pikë të dobët që ende është e freskët dhe akoma nxit reagime. Për qytetarët

Lajm apo koment?!

на 10. 06. 2016 | | mk
[Recension: Ministrat e rinj të BDI po i “hajnë” ofendimet e ministrave të pensionuar] Gazetari duhet të përcaktohet për cilën çështje dëshiron të raportojë. Nëse bëhet fjalë për një dështim që po e vuan dikush tjetër, për këtë duhet të shpalosen fakte dhe dëshmi, e jo të thurret një tekst, më shumë duke aluduar se sa duke informuar. Prapa lajmit që po recensojmë qëndron një tendencë, sepse në përmbajtje me

Transmetimi i kumtesave kryekëput nuk është gazetari, por reklamë!

на 7. 06. 2016 | |
[Recension: LR-PDSH:Testimi ekstern, një kafshatë që nuk gëlltitet] Kumtesa ose qëndrimi i një subjekti është vetëm një pjesë e lajmit. Përmbajtja e saj duhet të merret për bazë, mirëpo asnjëherë nuk guxon që e njëjta të publikohet në tërësi pa asnjë intervenim të gazetarit ose si e tillë të kategorizohet si lajm. Lajmi dallon nga ajo që quhet qëndrim me shkrim. Portalet zakonisht e bëjnë këtë veprim, duke raportuar “pa

Një “lajm” që nuk e kupton askush

на 6. 06. 2016 | | mk
[Recension: Shërbimet e huaja të MPB-së kanë vjedhur “bombat” e Çaushit?] Lajmi që po recensojmë nuk ka kuptim. Nuk mund të vërtetohet, por me gjasë i njëjti është i përkthyer, por i papërshtatur në aspektin gjuhësor. Në dy paragrafet, flitet për çështje shumë me rëndësi për opinionin publik, por lexuesi vështirë e ka të kuptojë tekstin dhe të gjejë përgjigjen e titullit.
Kodi Etik: “Publikimi i informacioneve që kanë statusin

Keqinterpretim tendencioz dhe i njëanshëm

на 3. 06. 2016 | | mk
[Recension: Skandal: Në UT provimet merren përmes telefonit, e konfirmon Prorektori] Keqinterpretimet mund t’i bëjë lexuesi apo publiku në përgjithësi, varësisht se si e percepton lajmin. Mirëpo, kur gazetari interpreton gabueshëm një deklaratë apo qëndrim, atëherë bëhet fjalë për thyerje të njërit prej parimeve thelbësore të gazetarisë, objektivitetit. Nuk duhet harruar se gazetari ka përgjegjësi për fjalën e thënë në publik dhe asnjëherë nuk guxon të informojë në mënyrë tendencioze.

Pa “pashain” si palë tjetër, nuk ka lajm profesional!

на 1. 06. 2016 | | mk
[Recension: LR-PDSH godet ‘pashain’ e Sarajit Bekim Muratin] Kemi të bëjmë me një tekst, i cili fillimisht nuk ka strukturë të lajmit. Autori ka publikuar një reagim, duke mos e përcaktuar vallë bëhet fjalë për citat apo jo, duke krijuar në këtë mënyrë hamendje tek lexuesi, i cili, në këtë rast, pavarësisht se titulli e informon pak a shumë për përmbajtjen, nuk mund ta dijë nëse kjo përmbajtje është shkrim

Pa konfirmim të spekulimeve, skandalizohet gazetaria

на 31. 05. 2016 | |
[Recension: Ministrat e Gruevskit me pasaporta bullgare?!] Artikull tendencioz, pa tentim për të hulumtuar dyshimet. Me pak fjalë, kështu mund të konkludohet për këtë tekst. Thënë parimisht, autori është thirrur në burime, por fakti që ka kufizuar gazetarinë e tij në burime jo autonome, kjo dëshmon mënyrën e veprimit të këtij lloji të gazetarisë që shpeshherë shfaqet në mediat online. “Saktësia e informatës duhet vërtetuar aq sa është e mundur”

Abonohuni për lajmet më të reja