verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Valon

Recension: FOTO: Qytetarët në masë dalin për të dhënë nënshkrimin e tyre për Ivanovin

на 4. 03. 2014 | |
Lajmi me titull: „FOTO: Qytetarët në masë dalin për të dhënë nënshkrimin e tyre për Ivanovin“,  në mënyrë perfide manipulon me vërtetësinë. Gjegjësisht ky material është vetëm një nga vargu të cilët mediumi nga drithërima raportont për daljen spontane të qytetarëve maqedonas të shtunën me (1 mars)  “nxitonin” të nënshkruheshin për kandidaturën për Gjorgje Ivanovin e dhe për një mandat presidencial. Pasi që në konventën e VMRO-DPMNE-së një numër i madh i  delegatëve vendosën të qëndrojnë pas Ivanovit që ai të jetë kandidat presidencial i partisë qeveritare, mbështetje në masë presidenti aktual ka marrë edhe nga qytetarët. Megjithatë, nga lajmi që e recensojmë nuk mund të kuptohet cilët qytetar – anëtar të partisë qeveritare ose jo partiak –  të

Recension: FOTO: Stevo Pendarovski nuk e di se a do ta kandidojnë por me kënaqësi qëndron përpara këtij mbishkrimi

на 4. 03. 2014 | | mk
Pse vazhdimisht na shërbejnë tekste gjoja informative ditore, kurse në vërtetë spinime klasike? Si të shpjegohet fuqia dhe intensiteti jogazetaresk kundër kandidatit potencial të opozitës për president të shteti. Ky ortek i prodhimeve ku motiv kryesor është aspekti politiko partiak dhe jo gazetaresk, duket drejtimi i mundshëm kah donë të shkojë kampanja mediatike, dhe kjo  ndoshta nuk ka justifikim për kundërshtimin e pikëpamjeve dhe mendimet e kandidatëve për funksionin më të lartë në vend, por goditje të “ulëta”, spekulime dhe manipulim.  Linku deri te artikulli origjinal: FOTO: Stevo Pendarovski nuk e di se a do ta kandidojnë por me kënaqësi qëndron përpara këtij mbishkrimi Data dhe koha e publikimit: 26.02.2014, 17:57 Data e recensionit:  28.02.2014 Recensues

Liria e të shprehurit në Raportin për të Drejtat e Njeriut për Maqedoninë 2013

на 3. 03. 2014 | | mk
Më 27.02.2014 Departamenti i shtetit në SHBA ka dorëzuar në Kongres, raportet vjetore për të drejtat e njeriut sipas shteteve për vitin 2013 (2013 Country Reports on Human Rights Practices). Raportet të cilat përpilohen për 38 herë , shpërbejnë si bazë ndihmën politike dhe të jashtme të Qeverisë së SHBA-ve. Ato gjithashtu janë pika referuese për shtetet tjera, institucione ndërkombëtare, OJQ, juristë, shkencëtarë, qytetarë të interesuar dhe gazetar. Në Raportin për Maqedoninë (Country Reports on Human Rights Practices for 2013: Macedonia) thuhet: “Çështja më kritike të drejtave të njeriut ishte dështimi i qeverisë për respektimin e plotë të sundimit të ligjit, duke përfshirë përzierjen e aktiviteteve shtetërore dhe partiake, duke ndërhyrë në punën e gjyqësorit dhe mediumeve, ndjekje selektive të

Zgjedhje presidenciale: çfarë mësuam nga mediumet për ato dhe çfarë jo

на 3. 03. 2014 | | mk
 

·         Asnjë medium nuk ju ka ofruar qytetarëve analizë, ose prezantim e cilat janë  Kompetencat e Presidentit të shtetit.

·         Në asnjë nga mediumet nuk është analizuar zgjedhja e presidentit në frymën e situatës aktuale politike në Republikën e Maqedonisë, konteksti ndërkombëtar në të cilin presidenti i ardhshëm duhet të veproj dhe/ose sfidat themelore me të cilat duhet të ballafaqohet.

·         Elementi i tretë që mediumet duhet ta adresojnë përvojat nga të aktivitetet e presidentëve të deritanishëm. (…) Vetëm me analizën e gabimeve të bëra dhe mësimet e nxjerra, mund të përparohet dhe të mos përsëriten lëshimet.

  Shkruan: Prof. Dr. Mirjana Najçevska, ekspert për të drejtat e njeriut

Ivanov sot duhet të dorëzojë kandidaturën e tij për kryetar.

Recension: Na pret krizë nëse nuk ndryshon kursi i denarit

на 28. 02. 2014 | | mk
„Vlera e denarit është mbivlerësuar për vite kundrejt euros dhe në qoftë se Banka Popullore dhe Qeveria nuk lëvizin normat fikse në të ndryshueshme të këmbimit, vendi ynë në mënyrë të pashmangshme do të përjetojnë një krizë financiare, rezultatet e sondazhit „Aspekte teorike dhe matja kursit real devizor” çka për Bankën Popullore që nga viti о 2007 e kanë bë ekspert eminent ekonomik vendor. Në këtë punim analizohet kursi real devizor nga viti 1995 deri 2004, me çka vlerësohet se kursi i denarit devijonë nga niveli i ekuilibrit afatgjatë për 8 për qind”. Në mediumet ku baza investive është kapitali i madh, pak nga pak paraqiten tekste të cilat sugjerojnë lëshim të kursit fiks të deanrit kundrejt shportës së valutave

Recension: Foto: Dëshmi se LSDM qëndron pas protestave të sotshme

на 28. 02. 2014 | | mk
Fjalia e parë paralajmëron “dramë” – „Ky dokument tregon se LSDM qëndron pas protestave të sotshme”  е një deklaratë lakonike e autorit të artikullit dhe kjo mbështetet në një dokument përmbajtje “konspirative”, pa vulën dhe nënshkrimin e nevojshëm të zyrtarit të nënshkruar të LDMS, Mile Zeçeviq, ky ai thërret të gjitha organizatat komunale në Shkup të delegojnë anëtarët e tyre, të cilët në mënyrë “diskrete” do të marrin pjesë në protestat e të falimentuarve para Qeverisë. Vërtetësia e letrës është problematike, sepse edhe një laiku i është e qartë se një letër me çfarëdo përmbajtje, lehtë mund të falsifikohet, kurse arsyetimi se është gjet në rrjetet sociale, më shumë tingëllon si arsyetim se sa si shpjegim se cili është

Recension: Nga 1 marsi me tablete në avion

на 27. 02. 2014 | | mk
Njëra është gjermane dhe të tjera është një kompani japoneze. Një është themeluar në vitin 1953 dhe tjetra në 1951. Një nga kompanitë më të madh evropiane dhe tjera është një nga kompanitë ajrore më të mëdha aziatike. Njëra ka më shumë se 600, dhe tjetra mbi 200 avionë. Njëra ka ngjyrat karakteristike të verdhë dhe blu, kurse tjera të kuqe dhe të bardhë. Njëra në logo ka një zhirrafë   blu dhe të tjera të kuqe. Këto janë disa nga dallimet e mëdha midis “Lufthansa” dhe “Japan Airlines”, të cilat nuk ishin të mjaftueshme që dikush të bëjë një foto gabim në këtë artikull Linku deri te artikulli origjinal: Nga 1 marsi me tablete në avion Data dhe koha

Recension: Edhe Karolina Ristova-Asterud në shoqëri me Cërvenkovskin dhe Pendarovskin

на 27. 02. 2014 | | mk
Korrektësia e tekstit është vënë në pikëpyetje nga dy çështje të përfshira direkt në përmbajtjen e cila është prezantuar. Duke pasur këtë parasysh ka një dilemë për integritetin e përgjithshëm të materialit të ofruar në disa pjesë, në bazë të metodologjisë së gazetarëve nuk arrin deri në fund dhe saktësisht ti “mbajë” konstruksionet që i serohen audiencën. Këtu, para së gjithash, mendoj se mungesa e burimeve të qarta dhe të besueshme në  masë të madhe do të ndihmonte për të siguruar lexuesit që mbajnë një produkt në duart e tyre që mund ti besohet. Ky tregim, të paktën, ka një natyrë “problematike” që do të analizojmë më tej. Linku deri te artikulli origjinal: Edhe Karolina Ristova-Asterud në shoqëri me

Recension: LSDM-ja me të njëjtin skenar – përsëri tenton të bllokojë Parlamentin

на 26. 02. 2014 | | mk
Do të ishte e tepërt për ta thirrur tekstin pamflet partiak, sepse në qoftë se ka pasur një ambicie të tillë, aq keq është realizuar produkti përfundimtar, është një lexim pashije – ka disa erëza në të, por absolutisht nuk mund të përcaktojmë se cilat janë Dikush,nëpërmjet 15 rreshtave jo të plotë, ka dashur në shpejtësi „të shesë” informacion, siç thuhet, tentimet e opozitës të bllokojë Parlamentin. E qartë  është tendenca që të kthehet i gjithë tregimi dhe vetëm të plasohet epilogu, kurse gjithë kësaj i ka parapri fundi. Më pas janë, shkelur disa standarde profesionale, si edhe Kodeksi i gazetarëve të Maqedonisë, duke filluar nga preambula  „Detyra themelore e gazetarëve është respektimi i të vërtetës dhe të drejtën e

Recension: Rada nuk e lejon Brankon të kthehet

на 25. 02. 2014 | | mk
Bëhet fjalë tekst tendencioz i paralajmëruar në vend të dukshëm të gazetës. Ky artikull me titull provokues: „Rada nuk  e lejon Brankon të kthehet!“, del me pohim se ish-kryetari i shtetit dhe ish-lideri social demokratëve, Branko Cërvenkovksi, është personi më i dëshiruar për kandidat të mundshëm për kryetar të shtetit, i paarritshëm në vendin e parë në listat e komiteteve komunale të LSDM-së. Por, me sa duket, nënkryetarja e LSDM-së Radmilla Shekerinska në çdo formë të mundshme e pengon kandidimin e tij! Linku deri te artikulli origjinal: Rada nuk  e lejon Brankon të kthehet! Data dhe koha e publikimit: 20.02.2014 Data e recensionit: 20.02.2014 Recensues: Olivera Vojnovska  Vërtetësia: Artikulli është një përzierje e

Abonohuni për lajmet më të reja