verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Valon

Deri kur matrapazët mediatikë të pandëshkuar do të nxisin dhunë mbi mediat dhe gazetarët?

на 5. 05. 2014 | | mk
  Fronti për Lirinë e Shprehjes edhe një herë e dënon në mënyrën më të ashpër fjalën e urrejtjes nga ana e Milenko Nedellkovskit, në portalin e tij “Dudinka”, i cili nxit dhunë ndaj mediave kritike dhe ndaj gazetarëve, kolumnistëve dhe politikanëve konkretë. Jua kujtojmë se para disa javëve, Fronti për Shprehje të Lirë në mënyrë publike e dënoi sulmin matrapaz të Milenko Nedellkovskit mbi pjesëmarrësit në debatin televiziv, me fjalët: Erdhi koha për plumb në ballë. S’ka ilaç tjetër. Duhet të pastrohemi nga fundërrinat”. Tani personi i njëjtë, në portalin e vet, publikon listë me media, gazetarë dhe politikanë, duke bërë thirrje për “prerje të ulçerave”: “…ulçerat largohen në mënyrë kirurgjikale. Me brisk, me një prerës të mprehtë”. Grupi

Mospublikimi i lajmit për aferën “Makedonska Banka” është harakiri profesional

на 26. 04. 2014 | | mk

Ata që numërojnë publikuan: nga rreth 100 televizione, tetë gazeta dhe mbi 100 portale, lajmin për ekzistimin e audio-provave për korrupsionin e kryeministrit e kanë publikuar mezi 10 për qind. Bllokada ishte e plotë te gazetat me tirazh më të madh dhe te mediat më të shikuara, “te pronarët oligarkë dhe te tajkunët redaktues” (Çomovski)

  Shkruan: Ljubomir Kostovski   Kur para do kohësh në këtë rubrikë shkruajtëm për obligimin

Mediat, zgjedhjet dhe listat zgjedhore në shtet ku nuk është mbajtur regjistrimi i popullatës

на 16. 04. 2014 | | mk
 

Është me rëndësi esenciale që të ketë informacion mbi numrin e popullsisë, strukturën arsimore, moshën e popullsisë, sipërfaqet e tokës dhe të dhënat të ngjashme që duhet t’i ketë Enti Statistikor i Republikës së Maqedonisë. Mirëpo, për shkak se në vendin tonë edhe kjo është e lidhur me politikën, është e pakontestueshme se mediat duhet të interesohen për këtë çështje në kontekstin e procesit të ardhshëm zgjedhor.

  Shkruan: Doc. dr. Svetllana Veljanovska, doktor e të drejtës ndërkombëtare   Nga informacionet e shumta për fushatat zgjedhore të kandidatëve për president, mediat si duket e kanë harruar thelbin për të cilin organizohen zgjedhjet: mundësia për t’u ofruar votuesve të një vendi që me votën e tyre të zgjedhin një nga

Recension: Mehmeti: Pendarovski përpiqet ti pëlqej BDI-së, por nuk është ajo që duhet

на 7. 03. 2014 | | mk
Në lajmin e titulluar Mehmeti: Pendarovski përpiqet ti pëlqej BDI-së, por nuk është ajo që duhet “,  me një tendencë të theksuar është transmetuar deklarata e deputetes së BDI-së. Ndërsa, manipulohet me atë që Mehmeti publikisht e tha në Pres qendrën e parlamentit, në titull plasohet një konstruksion, e cila faktikisht është dezinformatë. Kjo bëhet me qëllim të qartë që të diskreditohet kandidati i opozitës për zgjedhjet ardhshme presidenciale. Linku deri te artikulli origjinal: Mehmeti: Pendarovski përpiqet ti pëlqej BDI-së, por nuk është ajo që duhet Data dhe koha e publikimit: 5.03.2014, 16:29 Data e recensionit: 6.03.2014 Recensues: Olivera Vojnovska  

POHIM I RASTËSISHËM – SPIN KOMENTIMI

Lajmi është si i “prerë” me thikë. Kjo

Recension: Një e katërta e LSDM-së kundër Stevo Pendarovskit

на 7. 03. 2014 | | mk
Nëse nga mëngjesi njihet dita, atëherë edhe nga titulli njihet artikulli. Ky tekst i cili nga vet titulli tregon se diçka nuk është në rregull, gjegjësisht nga fillimi donë ta rrotullojë gjithë ngjarjen. Tekst në të cilin janë shkelur më shumë nene nga Kodeksi i gazetarëve, ndërto edhe neni 13 i cili thotë se gazetari duhet ë bëj dallim në mes fakteve dhe opinionit, në mes lajmit dhe komentit. Këtu, me një këmbëngulje të paparë është bë një gërshetim i komentimit , dëshirës,  qëllimi, tendencë për diçka që është e lehtë të verifikueshme dhe u nënshtrohen fakteve. „ jë e katërta  e LSDM-së kundër Stevo Pendarovskit “  titulli është aq decid dhe në qoftë se ndiqet vetëm një medium njeriu

Recension: Investitori nga Dubai ndërton qendër blerje në Resnjë njëqind vende të reja pune

на 6. 03. 2014 | | mk
Duke shpejtuar për të prezantuar edhe një “sukses” tjetër të qeverisë në tërheqjen e investimeve të huaja, mediumi nuk i ka kushtuar shumë vëmendje saktësisë të të dhënave që janë pjesë përbërëse e informacionit. As pak nuk është menduar nëse kjo ka kuptim për tu shkruar. Më e rëndësishme  ka qenë me emër dhe mbiemër të përmendën anëtarët e delegacionit të qeverisë dhe zyrtarëve të cilët morën pjesë në “fillimin e ndërtimit të kompleksit të magazinimit dhe përpunimit të mollës”, se sa për të publikuar informata të sakta se çfarë është me të vërtetë Kapaciteti i këtij kompleksi. Kështu, sipas kësaj, që ka publikuar mediumi,  kryeministri dhe delegacioni morën pjesë në fillimin e ndërtimit të një kapaciteti të parëndësishëm „frigorifer

Recension: Rusia – Ukrainës: Dorëzohuni ose sulmojmë në 5 të mëngjesit

на 6. 03. 2014 | | mk
Lajmin të cilin e recensojmë këtu është një lloj precedenti në praktikën e gazetarisë së  Maqedonisë dhe të themi të vërtetën edhe në botë, sepse në qoftë se ndonjëherë dhe diku është shpallur ndonjë lajm i tillë, ai me siguri se do të hyjë në tekstet shkollore të historisë. Për arsye se autori i këtij recensioni nuk të njohur një fakt të tillë, për atë me siguri të lartë pohojmë se është një precedent, për arsye se, noviteti i paralajmëruar në titull, demantohet vetë në fjalinë e parë. Që t jemi të drejtë , duhet të themi se këtë informacion me 3 mars e kanë publikuar shumë mediume, por ajo që na shtyu që të zgjedhim këtë medium është publikimi

Recension: Trazirat në Ukrainë fillimi i Luftës së Tretë Botërore – çfarë ka parashikuar Nostradamus

на 5. 03. 2014 | | mk
Ky tekst që nga fjalia e parë shpërndan frikë dhe merret me thashetheme të thjeshta. Kriza në Krime  mund të rritet në konflikt të përgjithshëm, për të cilin ka paralajmëruar Nostradamusi. Fillon në mënyrë bombastike, me konstatim si diçka që ka ndodhur ose pak me siguri do të ndodh. Më pas, si bisedë në kafe, teksti merret me „ka thënë-më tha” informata dhe teza të pambështetura. Nuk ka as edhe citate nga momentet e përshkruara nga Nostradamusi, kurse përpunon edhe disa profetë të cilët me sa duket pak ose aspak nuk janë të njohur për publikun.  Ndërsa teksti është plot me “çfarë do të ishte nëse do të ishte” e vërteta është krejt e ndryshme nga ajo që autori dëshiron

Recension: Stevo Pendarovski do të bëhet kryetar – po KU?

на 5. 03. 2014 | | mk
Lajmin  që e testojmë në drejtim të standardeve të kërkuara profesionale etike, e ka publikuar  mediumi i cili ditë më herët ishte i vetmi që raportoi informacion të saktë se cili do të jetë kandidati i partisë kryesore të opozitës në zgjedhjet e ardhshme presidenciale. Edhe atë herë kjo informatë ishte e mbështetur me burime anonime  – „burime nga lidershipi partiak për Pres 24…“, ashtu edhe ky informacion tani. Sigurisht se është e rëndësishme të dini se informacioni i parë është fituar nga aktivitete të cilat kanë qenë duke u zhvilluar ose kanë përfunduar dhe burimi i mediumit ka mund të “shërbej” informata relevante. Për dallim nga këto rrethana, në pretendimet në përmbajtjen mediatike që e recensuam tani,

Promovimi i Doracakut për gazetari të bazuar në të dhëna

на 4. 03. 2014 | | mk
Qendra për zhvillimin e mediumeve (QZHM), të martë, më  4 mars 2013, në GEM klubin në Çarshinë e vjetër (Klub „Menda“), me  fillim në ora 12:00, do ta prezantojë publikimin në maqedonisht të   Doracakut për gazetari të bazuar në të dhëna “. „Doracaku për gazetari të bazuar në të dhëna “,  është organizuar nga Xhonatan Grej,  Liliana Bunegru dhe Lusi Çejmbers, fillimisht u botua nga Fondacioni “Njohuri e Hapur” dhe “Qendra Evropiane për Gazetari”. Edicioni në maqedonisht i këtij libri është përgatitur nga Qendra për Zhvillimin e Mediumeve, i financuar nga Fondacioni Shoqëria e Hapur Maqedoni (FSHHM). Doracaku është një përpjekje për tu përafruar me gazetarët nga mbarë bota, gazetari e bazuar në të dhëna. Doracakun në maqedonisht do

Abonohuni për lajmet më të reja