verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Valon

Recension: VIDEO: Përpjekje për vetëvrasje në Kumanovë para kamerës së Sitel-it

на 9. 11. 2014 | | mk
Ky tekst manipulon që nga titulli. Që çështja të jetë edhe më  keq, më poshtë në tekst është shpjeguar se nga ku është incizimi, por titulli është ai që bënë gjithë hutinë. Edhe pse, bëhet fjalë për buletinin nga MPB, për këtë rast më vonë,siç konfirmon mediumi, e kanë marrë incizim  edhe atë nga shtëpia në afërsi ku ka ndodhur ngjarja. Por, ajo në asnjë rast nuk është kamera e televizionit, siç deklarohet në titull. Linku : VIDEO: Përpjekje për vetëvrasje në Kumanovë para kamerës së Sitel-it Data dhe koha e publikimit: 30.10.2014, 21:41 Data e recensionit: 03.10.2014 Recensues: Vlado Gjorçev  

Nga ku është incizimi?

Në titull thuhet së bëhet fjalë për tentim për vrasje i cili ka ndodhur

Ushtrime për mendim kritik: A është fjala “sllavë” ofenduese për maqedonasit?

на 6. 11. 2014 | | mk
Ambasadori i ardhshëm i SHBA-ve në Maqedoni, Xhes Lipinkot Bejli (në mes), në kremtimin e Ditës së pavarësisë në konsullatën në Adana, Turqi, ku ishte zëvendës shef i misionit. (Me ambasadorin e SHBA-ve në Turqi, Frensis Xh. Riçiardone djathtas në fund, dhe bashkëshortet). Foto: Stejt departamenti SHBA  
  • Hajka mediatike e paradokohshme e ndjekur me gjuhën e urrejtjes kundër ambasadorit të posa emëruar amerikan mund të në shërbej  si bazë e mirë që të mund të ushtrojmë parashtrimin e pyetjeve kritike.

      Shkruan: Zharko Trajanoski, magjistër për të drejtat e njeriut  

    1) Përdorimi i shprehjes “Sllav” a do të thotë “negacion për ekzistimin e popullit maqedonas”?

      Hajka mediatike filloi pas lajmërimit të raportuesit të MIA nga Brukseli: “Në

Mediat e robëruara: Parajsa tatimore bëhet ferr

на 5. 11. 2014 | | mk
 

Tatimet e reja për profesionistët e lirë (me honorar) edhe një sulm i rëndë ndaj lirisë së mediumeve dhe pavarësisë së gazetarisë

 

Shkruan: Eroll Rizaov

  Kah parajsa tatimore botërore po rrokulliset një valë e madhe. Tatimet e sheshta dhe të ulëta, krenaria e kësaj qeveri, bëjnë sërf në valë cunami, të cilat ende pa mos arritur në breg shkaktojnë panik tek njerëzit të cilët mezi e mbijetojnë muajin, duke punuar për honorar, me kontratë në vepër, me kontratë për autorësi dhe loje tjera të angarisë çka mezi mundësojnë ekzistencë mizore. Nga 1 janari 2015, do të thotë për dy muaj, në fuqi do të hyjnë ndryshimet e më shumë ligjeve me çka do të tatimohet çdo e

Recension: (FOTO) Kjo është bashkëshortja e ХХХХХ e cila dje u vetëvra

на 31. 10. 2014 | | mk
  Është e njohur se raportimi për rastet e vetëvrasjes është joetike dhe se atë e dinë (të paktën duhet ta dinë) të gjithë gazetarët. Edhe pse është mirë e njohur dhe se ekzistojnë rregulla se a mund dhe kur mund, çfarë dhe çka të publikohet në tekstet për vetëvrasje, kjo nuk respektohet. Për vetëvrasjen e pretenduar të gruas së një këngëtari të famshëm maqedonas në publik vetëm për një ditë u përhapen informacion në lidhje me atë se kush ka qenë gruaja, ku ka punuar, gruaja e kujt ishte, ku ka lindur, ku është shkolluar, dhe mbi të gjitha, paturpësisht janë botuar foto nga profili personal në Facebook tani të ndjerës. Për këtë arsye, ky artikull (i cili nuk

Recension: Granatë nga Lufta e Dytë Botërore gjendet në Kumanovë

на 30. 10. 2014 | | mk
  Oops, artilerike apo granatë dore?! – Për të qenë i sinqertë, unë nuk e di se çfarë do të jetë. Diçka tjetër diskutohet në tekst, kurse diçka tjerët është bashkangjitur në foto. Si do që të jetë bombë është, por e huqur. Linku derite artikulli origjinal: Graanatë nga Lufta e Dytë Botërore gjendet në Kumanovë Data dhe koha e publikimit: 23.10 2014  11:16 Data e recensionit:  27.10.2014 Recensent: Vladimir Mirçeski  

„WHAT A MISTAKE-A TO MAKE-A!“

  Nuk ka pse të harxhohen shumë fjalë për një tekst prej 4 rreshtave i cili është dashur të informojë se në rajonin e Kumanovës është gjetur granatë e artilerisë, si që thuhet nga Lufta e Dytë Botërore. Lajmi është në rregull, por nga

Gazetarët nën lupën e Urdhërit të nëntë të Zotit

на 30. 10. 2014 | | mk
  Nëse kontrollohet, pyetja e zërit të mirë, posaçërisht në komunitetin juridik ka lobi më të fortë për atë “krah” që të mundohet – ose thënë – gazetat ta mbrojnë interesin e përgjithshëm, duke  mbrojtur nga krimi, pamorali, veprimet jodemokratike… Gjyqtarët shpesh e ngushtojnë momentin e interesit publik dhe kështu edhe keqbërësit më të mëdhenj mund të “fitojnë” nga xhepi i gazetarëve   Shkruan: Lubomir Kostovski   Këto ditë në rajon është mjaft aktuale arrestimi i kryetarit të komunës së Zagrebit Milan Bandiq nën akuzë se është pjesë e aferave të mëdha korruptive. Ky arrestim ndodhi në kohë pikërisht kur ai u bë rekorder në Kroaci për nga numri i padive kundër disa personave për arsye shpifje. Disa nga ata

Recension: Për pesë pije në Shkup do të paguani sa për një pije në Oslo

на 2. 07. 2014 | |
Проблемот со овој напис е насловот. Би било одлично статистичките податоци да можат вака лесно да се толкуваат и од од цели категории на цени да може да се извлечат компаративните цени на „пијачките“, како што се вели во насловот, ама тоа не е така. Друг проблем е преголемата оптовареност на целиот текст со бројки. Линк до оригиналниот напис: За пет пијачки во Скопје ќе платите како за една во Осло Датум и време на објавување: 24.06.2014 Датум на рецензирање: 25.06.2014 Рецензент: Владимир Петрески Освен во насловот, написот нема проблем со вистинитоста, ниту, пак, со изворите на информации. Станува збор за соопштение на Еуростат за движењето на цените во европските земји. Еден од проблемите со овој текст се бројките кои

Hulumtim: A e shfrytëzojnë institucionet shtetërore potencialin për teknologji të reja për kyçjen e qytetarëve në procesin e vendimmarjes?

на 18. 06. 2014 | | mk
A e shfrytëzojnë institucionet shtetërore të Republikës së Maqedonisë potencialin për teknologji të reja për kyqjen e qytetarëve në procesin e miratimit të vendimeve? Kjo është tema e studimit të politikave publike që do të prezantohet nga ana e Fondacionit Metamorfozis në konferencën e cila do të mbahet më 17 qershor 2014 (e martë), me fillim prej orës 11:00 në hapësirat e EU Infoqendrës në Shkup. Hulumtimi me temë: ”Rritja e shfrytëzimit të ueb-faqeve gov.mk si vegla për transparencë, llogaridhënie dhe e-pjesëmarrje”, ka për qëllim ta konstatojë nivelin aktual të shfrytëzimit të teknologjive të reja nga ana e institucioneve shtetërore në nivel lokal dhe qendror (gov.mk), gjegjësisht mundësitë që u ofrohen qytetarëve që të konsultohen dhe të ndikojnë

Shërbimi për verifikimin e fakteve në mediume në konferencën POINT30 në Sarajevë

на 30. 05. 2014 | | mk
Prej 22 deri më 24 maj në Sarajevë u mbajt konferenca e tretë ndërkombëtare POINT në organizim të organizatës joqeveritare “Zastone“, ku morën pjesë organizata lokale, rajonale dhe ndërkombëtare, që veprojnë në Ballkan, në Evropën Lindore dhe më gjerë. Tema e konferencës ishte “Përgjegjësia politike dhe teknologjitë e reja” dhe ajo përmbante prezantime dhe punëtori të shumta, të përmbledhura në një program treditor, me ç’rast kishte ligjërues, përveç nga rajoni, edhe nga SHBA-të, Ukraina, Rusia, Egjipti dhe shumë vende të tjera. Disa nga prezentimet më interesante kishin të bëjnë me teknikat e reja në internet që u përdorën për herë të parë në fushatën e kryetarit aktual të SHBA-ve, Barak Obama, e të cilat i sqaroi drejtori i fushatës për

Foto-garë në temën “Demokracia, të drejtat e njeriut dhe qeverisja” (DRG)

на 6. 05. 2014 | | mk
“Na ndihmoni ta tregojmë tregimin dhe ta tregojmë fytyrën e atyre që punojnë në avancimin e Demokracisë, të drejtave të njeriut dhe qeverisjes (Democracy, Human Rights and Governance -DRG) nëpërmjet arritjeve në këtë fushë dhe promovimit, mbrojtjes dhe thellimit të demokracisë anembanë botës,” thuhet në ftesën e USAID-it për të marrë pjesë në këtë garë. Kushtet për pjesëmarrje dhe të gjitha çështjet tjera për pjesëmarrje në garë mund të merren në këto adresa: jbentoncooney@usaid.gov dhe rchilton@usaid.gov. Afati për dorëzimin e fotografive është 16 maj.

Abonohuni për lajmet më të reja