verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Vladimir Petreski

Në mbrojtje të Maria Antoanetës dhe kundër klishesë gazetareske

на 15. 03. 2017 | | mk

 

Fjalia për bukën dhe biskotat, e cila i është atribuuar Maria Antoanetës, është një nga klishetë më të njohura, e përdorur masovikisht nëpër histori, por aspak e vjetërsuar. Ajo është një vërtetim i shkëlqyeshëm se si me të vërtetë gënjeshtra e thënë një mijë herë bëhet e vërtetë, edhe pse gënjeshtra shumë lehtë zbulohet.

  Shkruan: Vlladimir Petreski
  Në ditët e sotme deklaratat e dhëna para mikrofonave vjetrohen shumë shpejt dhe shndërrohen në klishe. Sipas rregullit, pastaj ato askush nuk dëshiron t’i përdorë. Një shembull indikativ për këtë është deklarata e muajit mars e senatorit konservativ amerikan, John McCain, e dhënë pas okupimit rus në Krime. Duke dashur që ta përshkruajë konkurrentin kryesor global të Amerikës në një

Vllado Gjorçev, gazetar i “Meta” dhe bashkëpunëtor i rregullt i SHVFM-së, fitoi shpërblim për storje hulumtuese për korrupsion

на 23. 09. 2016 | | mk
Shkup, 23 shtator, 2016 – 13:34 (META)  Gazetari i agjencisë së lajmeve “Meta” dhe bashkëpunëtor i rregullt i “Shërbimit për verifikimin e fakteve në mediet”, Vllado Gjorçev, për tekstin “Transportuesit nga rasti “Transportuesi” nuk u ndalën, por vazhdojnë me të vjetrën, madje edhe më shpejtë“, e fitoi shpërblimin e dytë në konkursin për storje më të mirë hulumtuese gazetareske në temën e korrupsionit, që u realizua si pjesë e Programit të USAID-it për antikorrupsion. – Hulumtimi ishte interesant, veçanërisht për t’i gjetur të gjithë njerëzit e përfshirë në hetimin e Prokurorisë speciale publike, ajo që quhet palë e dytë, e të cilët deri tani nuk i kishte konsultuar askush. Për fat të mirë, arrita të bisedoj me shumicën prej tyre.

Dixhitalizimi – fotografi më e mirë, por ende pa rezolucion të lartë HD për të gjithë

на 31. 03. 2016 | |
 

Çfarë fituam me dixhitalizimin e sinjalit televiziv? A kemi tani cilësi më të mirë të fotografisë televizive, a u aplikuan teknologji të reja interesante dhe me vlerë apo, nga ana tjetër, a ka mundësi që së shpejti të aplikohen teknologji të tilla si rezultat i dixhitalizimit të sinjalit televiziv.

  Shkruan: Vlladimir Petreski   Padyshim që dixhitalizimi solli një fotografi televizive më cilësore. Më 1 qershor të vitit 2013

Si konsumojmë lajme në kohën e sotme me teknologji të avancuar

на 27. 01. 2016 | | mk
Tani është duke u zhvilluar luftë ndërmjet medieve tradicionale dhe atyre të reja për primatin e lajmeve. Foto: pixabay/SHVFM

Telefoni i mençur është duke u bërë pajisja më e rëndësishme për ndjekjen e lajmeve, ndërsa rrjetet sociale bëhen portë gjithnjë e më e rëndësishme në rrugën drejt lajmeve dhe me këtë e rrisin rëndësinë e kësaj pajisjeje.

Shkruan: Vlladimir Petreski Mënyra më e mirë për të zbuluar se si dhe nëpërmjet cilave pajisje dhe vegla softuerike konsumojmë lajme në botën e sotme me teknologji të avancuar është hulumtimi i rregullt vjetor i Institutit të Rojtersit për studimin e gazetarisë, i cili është pjesë e Universitetit të Oksfordit në Britaninë e Madhe. Ky institut për çdo vit bën hulumtim në 12

Hajkë kundër sektorit joqeveritar: Shpifje dhe të pavërteta

на 17. 08. 2015 | |
  Lufta propagandistike me të gjitha llojet e armëve, e cila këtyre ditëve u hap kundër sektorit joqeveritar, duket sheshit si hajkat dhe sulmet që i zbatojnë propagandistët nëpër shtetet ku liderët praktikojnë populizëm autoritar, ku ekziston i ashtuquajturi sistem politik hibrid”, gjegjësisht sistem i demokracisë së menaxhuar, në të cilin me kundërshtarët politikë nuk ndërtohet konsensus, por ato shihen si armiq, e shfarosja politike e të cilëve është

Borxhi grek “është zvogëluar për 168,8 për qind”? Аha, sigurisht!

на 24. 07. 2015 | | mk

[Recension: Borxhi i Greqisë është zvogëluar për 168,8 për qind]

Tiutlli i këtij lajmi është shembulli më i mirë për atë se si një shkronjë, e ndonjëherë edhe një shenjë pikësimi, kur vëndohen në vend të gabuar, mund ta ndryshojnë kuptimin e fjalisë ose të titullit, sikurse në këtë rast, e me këtë ta ndryshojnë edhe kuptimin e tyre dhe ta shkatërrojnë përshtypjen për gjithë tekstin. Linku deri te artikulli origjinal: Borxhi i Greqisë është zvogëluar për 168,8 për qind Data dhe koha e publikimit: 22.07.2015, 16:10 Data e recensionit: 23.07.2015 Recensues: Vlladimir Petreski Problemi i vetëm në këtë lajm është titulli. Gjegjësisht fjala “për” e cila ësht dashur të zëvendësohet me fjalën “në“. Mirëpo, në shikim të parë thoni,

“74 trilionë dollarë”? Aq para nuk ka e gjithë bota

на 20. 07. 2015 | | mk

[Recension: Fondet globale udhëheqin me vlerë rekorde prej 74 trilionë dollarësh]

Teksti është marrë nga revista autoritative ekonomike “Financial Times” dhe si i tillë nuk ka problem. Problemi i vetëm qëndron te titulli, gjegjësisht te vlera prej “74 trilionë dollarësh”, e cila është përsëritur edhe në tekst dhe e cila, si e tillë nuk ekziston. Merrni të gjitha paratë e botës dhe nuk mund të mblidhni aq para. Kjo shumë është për 4.412 herë më e madhe se sa Prodhimi i brendshëm bruto i ekonomisë më të madhe botërore, asaj të SHBA-ve. Linku deri te artikulli origjinal: Fondet globale udhëheqin me vlerë rekorde prej 74 trilionë dollarësh Data dhe koha e publikimit: 17.07.2015, 12:18 Data e recensionit: 19.07.2015 Recensues: Vlladimir

BE-ja i dha fund propagandës qeveritare të financuar me para të popullit

на 25. 06. 2015 | | mk, en
Johanes Han, negociatori kryesor i BE-së për zgjidhjen e krizës politike në Maqedoni. Foto: EPP, 2013    

Prioritetet e Bashkimit Evropian në pjesën e mediave, e veçanërisht rekomandimet e ekipit të ekspertëve të Unionit për gjendjen e mediave në Maqedoni, në kuadër të zgjidhjes së krizës aktuale, vendosën korniza të qarta, jashtë të cilave nuk mund të dilet që edhe më tej të zbatohen akrobacionet politike jodemokratike manipulative dhe

Protesta për Kezharovskin është kryengritje kundër politikave të pushtetit

на 21. 01. 2015 | | mk
Shkup, 20 janar, 2015 (META)  – Disa qindra gazetarë, qytetarë dhe studentë të cilët sot protestuan  kundër aktgjykimit të gazetarit Tomisllav Kezharovskit, revoltën dhe mllefin e shprehën para Qeverisë,  ku sipas tyre është sajuar vendimi i  padrejtë për ta burgosur e pastaj edhe për lirimin e përkohshëm të tij. Me maska me fytyrën e Kezharovskit, transparentë dhe fishkëllima filloi protesta para Gjykatës së Apelit Shkup, dhe me shënimin e transparentit “Liri për Kezhon”, në pëlhurë të bardhë mbi truallin e oborrit të dyerve të gjykatës. Tamara Çausidis, nga Sindikata e Pavarur  e Gazetarëve paralajmëroi ardhjen e Kezharovskit, i cili sot në mëngjes u lirua nga burgu “Shkup”. Ardhja e tij me familjen para gjykatës ngjalli shumë emocion tek të pranishmit.

Recension: Kroacia vendi me më shumë borxh në rajon

на 9. 09. 2014 | | mk
Shërbimi për verifikimin e fakteve në media (SHVFM) në recensionet e tij zakonisht nuk bën krahasime ndërmjet lajmeve të ndryshme dhe nuk analizon grupe të lajmeve. Krahasimet e këtilla dhe ndjekja e dukurive dhe trendeve në lajme dhe në profesionin gazetaresk në përgjithësi bëhet në rubrikën Analiza. Mirëpo, këtu duhet të largohemi nga kjo rregull metodologjike dhe të potencojmë se bëhet fjalë për lajm të publikuar me qëllim të caktuar, që ka për qëllim ta lë anash një lajm tjetër, shumë më të rëndësishëm dhe njëkohësisht ta lë atë në plan të dytë. Nuk duhet harruar as faktin se këtu ballafaqohemi me një dukuri të njohur mirë të përzierjes së “shapit me sheqerin” edhe atë në lajmin origjinal të “Slobodna

Abonohuni për lajmet më të reja