verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Administrator

Recension: FOTO: Kështu e humbin jetën këmbësorët në Shkup

на 21. 04. 2015 | | mk
  “Me një lule nuk vjen pranvera”, ndoshta është sqarimi më i afërt për të dhënë ndonjë mendim për këtë tekst. Në këtë artikull, prej një fotografie, ku shihet se si një njeri e kalon rrugën në mënyrë të paluejuar, bëhet një analizë e plotë. Edhe atë e pasuksesshme, gjithsesi. Është i saktë konstatimi i lexuesit në bazë të rekomandimit të të cilit e recensojmë këtë tekst, ku thuhet: “As që ka fotografi se si njerëzit e humbin jentën, as që ka intervistë me atë që kalon, as që ka ndonjë statistikë të MPB-së se sa njerëz vdesin këtu, as që ka informatë se pse nuk ka vendkalim për këmbësorët (dallimi ndërmjet dy vendkalimeve është 250 metra, e sipas ligjit

KEMM i hesh poshtë spekulimet rreth shkaqeve për shkarkimin e Lidija Bogatinovës

на 15. 04. 2015 | | mk
  Këshilli për etikë në media i Maqedonisë (KEMM) i hedh poshtë spekulimet të cilat u paraqitën gjatë ditës së djeshme dhe të sotme në disa media rreth shkaqeve për shkarkimin e Lidija Bogatinovës si anëtare e Komisionit për ankesa pranë Këshillit, thuhet në reagimin e kësaj organizate. Bogatinova është shkarkuar nga Komisioni për ankesa pranë KEMM-së për shkak të mosaktivitetit në punën e Komisionit dhe mospjesëmarrjen në mbledhjet e

Çmimi i BE-së për gazetarinë hulumtuese. Konkurroni!

на 25. 03. 2015 | | mk
Të gjithë gazetarët të cilët në vitin 2014 kanë përgatitur dhe kanë publikuar storje hulumtuese për keqpërdorimin e fuqisë dhe shkeljen e të drejtave themelore, korrupsionin dhe krimin e organizuar në vend, mund të paraqiten në konkursin për Çmimin e Bashkimi Evropian për gazetarinë hulumtuese, që do të jetë i hapur deri më 23 prill 2015. Çmimi është krijuar nga Komisioni Evropian, më konkretisht nga Drejtoria për zgjerim, në përputhje

Formohet Plenumi i gazetarëve

на 24. 03. 2015 | | mk
Shumë emra të dalluar të gazetarisë e formuan Plenumin e gazetarëve. Në vazhdim ua përcjellim njoftimin zyrtar të plenumit, të publikuar në faqen zyrtare në Facebook, të cilën mund ta përkrahni në këtë link.   Pse Plenumi i gazetarëve? Plenumi u bë simbol i zgjimit qytetar dhe i inicimit të aksioneve për ndryshim në vend. Studentët si forca më progresive e shoqërisë me të drejtë u bënë nismëtarë të këtyre

Paralajmërimet për padi rrezik për lirinë e mediave

на 16. 03. 2015 | | mk
Paralajmërimi i deputetit të BDI-së Artan Grubi se do ta padisë çdo medium që sipas tij bën “shpifje dhe ofendim” është tentim për kufizim të fjalës së lirë në Maqedoni. Aq më tepër që sot në Maqedoni hapësira për debat kritik dhe shprehje të lirë të mendimeve në media është si asnjëherë më parë e kufizuar. Paralajmërimet për veprime të tilla vetëm se e shtojnë presionin ndaj ato pak media të lira dhe stimulojnë censurën dhe vet-censurën. Nëse Grubi ndjehet i ofenduar apo dëmtuar, ka mënyra adekuate dhe procedura të cilat parandalojnë dhe përmirësojnë devijimet eventuale në media pa pasur nevojë për kërcënime të drejtpërdrejta për padi. Duke e ditur faktin që edhe gjykatat në Maqedoni, sipas të gjitha raporteve

Apliko për bursë për ekselencë gazetareske për vitin 2015

на 17. 02. 2015 | | mk

Është hapur procesi i aplikimit për Bursat ballkanike për ekselencë gazetareske. Afati i fundit për paraqitje është 25 shkurti.

Është hapur procesi i aplikimit për Bursat ballkanike për ekselencë gazetareske. Në thirrje e cila zgjat deri më 25 shkurt 2015, mund të konkurrojnë gazetarë nga hqipëria, Maqedonia, Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Kroacia, Kosova, Mali i Zi, Rumania, Greqia dhe Serbia, Sikurse çdo vit, në konkursin e hapur do të zgjidhen 10 gazetarë. Ata do të fitojnë përkrahje financiare dhe profesionale që të realizojnë hulumtim të thellë të temave me rëndësi rajonale ose me rëndësi për BE-në – Këtë vit, tema e hulumtimeve është “Vlerat”. Na e dërgoni aplikacionin tuaj dhe zgjidhni temë që do ta paraqesë një aspekt shoqëror

Përgjimi i paautorizuar është jokushtetues dhe paraqet vepër penale

на 10. 02. 2015 | | mk
  Fondacioni Metamorfozis shpreh brengosje të madhe për shkak të pretendimeve që janë në dispozicion publik për ndjekjen masovike dhe të paautorizuar të qytetarëve, që është realizuar nëpërmjet bashkimit kriminal me keqpërdorim të pozitës zyrtare në institucionet shtetërore dhe/ose korporatat me ndikim. Ju përkujtojmë se mbrojtja e privatësisë, duke përfshirë edhe mbrojtjen e të dhënave personale, mirëpo edhe një diapazon më të gjerë të të drejtave të njeriut që kanë të bëjnë me lirinë dhe dinjitetin që mund të rrezikohen me përgjim, është e mbrojtur me Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë, sipas të cilës përgjimi pa urdhëresë nga gjykata është i ndaluar: Neni 17 Garantohet liria dhe fshehtësia e letrave dhe e të gjitha formave të tjera të komunikimit. Vetëm

Ambasada e SHBA-ve kërkon sqarim ligjor nga prokuroria se kur një informatë trajtohet si sekret zyrtar

на 6. 02. 2015 | | mk
Foto: Mike Mozart, 2014  Ambasada e SHBA-ve në Shkup i fton autoritet që të japin sqarim ligjor të deklaratës së Prokurorisë publike të datës 3 shkurt, duke i përcaktuar në mënyrë më konkrete rrethanat në të cilat një informatë mund të trajtohet si sekret zyrtar dhe të sqarojnë se si gazetarët do ta dijnë se në cilat raste ekzistojnë rrethanat e tilla konkrete. Ambasada e SHBA-ve thekson se e ka ndjekur me brengosje deklaratën e 3 shkurtit nga Zyra e Prokurorisë Publike, në të cilën thuhet se “publikimi i materialeve që mund të jenë lëndë e procedurës së mëtutjeshme penale është i ndaluar dhe dënohet sipas ligjit”. “Mediat e lira janë bazë e një shoqërie demokratike dhe luajnë rol

OJQ-ja “Infocentar” publikoi monitoringun e raportimit të RTM-së për Kezharovskin, SASHK-un dhe Zaevin

на 4. 02. 2015 | | mk
OJQ-ja “Infocentar” НВО, në kuadër të programit të saj për monitoring të vazhdueshëm të mediave, e në bashkëpunim me Qendrën për zhvillimin e mediave, përgatiti аnalizë për informimin e shërbimit publik radiodifuziv për rastin Kezharovski, për grevën e SASHK-ut dhe për padinë penale kundër liderit të LSDM-së, Zoran Zaev. Në periudhën prej 15 deri më 21 janar, u monitorua rasti Kezharovski dhe greva e SASHK-ut, ndërsa më 31 janar u monitorua raportimi i RTM-së për padinë penale kundër liderit të LSDM-së, Zoran Zaev. Radiotelevizioni i Maqedonisë, në tërësi dhe në vazhdimësi, dështoi në rolin e tij si shërbim publik radiodifuziv i qytetarëve të Republikës së Maqedonisë. As në rastin e Kezharovskit, as në rastin e grevës së SASHK-ut, e as

Verifikimi i përmbajtjeve në mediat sociale

на 2. 02. 2015 | | mk
  Përgatitur nga ekipi i “Global voices”, publikuar në Wiki-n e “Global voices” sipas licencës GNU FDL.   Postimi i përmbajtjeve të rrejshme në internet është i mundur, e ndonjëherë edhe i lehtë. Poashtu, mund të jetë e vështirë të gjenden burimet origjinale të përmbajtjeve të publikuara në internet. Nëse burimet tuaja janë nga interneti, është me rëndësi të përpiqemi të vërtetojmë se përmbajtjet që janë gjeneruar nga shfrytëzuesit që

Abonohuni për lajmet më të reja