verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Përshkrimi i incizimit nuk përbën lajm

на 19. 08. 2015 | |
[Recension: Maqedoni, polici rrah emigrantët dhe nuk i lejon të ngjiten në tren] Teknologjia sot mundëson regjistrimin më të lehtë të veprimeve me çka mund të ngrihen alarme kur ndodhin situata problematike. Por regjistrimet duhen përdorur vetëm si një nismë e parë për të çuar çështjet pastaj deri tek institucionet, dhe vetëm pasi të merren informacionet e plota dhe nga të gjitha palët botohet lajmi. Lajmi që recensojmë nuk është

Nuk ka lajm pa elementet e nevojshme

на 18. 08. 2015 | | mk
[Recension:  BDI fushatë me rastin e masakrës në Luboten, Neziri: Jam i gatshëm të përkrah banorët e këtij vendi] Lajmi duhet që në përbërjen e tij të ketë elementet dhe informacionet e nevojshme. Gjithashtu struktura e tij duhet të thurret në atë mënyrë që të jetë i kuptueshëm. Lajmi që po recensojmë është i pakuptueshëm dhe tendencioz. Publiku nuk informohet mjaftueshëm. Kjo e bën lajmin jo profesional. Linku deri te

Burimet anonime, sa do të besueshme, janë vetëm njëra palë

на 18. 08. 2015 | |
[Recension: Në shtator nis shpartallimi i BDI-së!] Thirrja në burime anonime për tema të ndërlikuara për opinionin, bën që lajmet të merren me reservë duke lëkundur besueshmërinë e medies. Ndonëse një praktikë e tillë lejohet në gazetari, abuzimi me të vë në pikëpyetje kredibilitetin e gazetarit. Linku deri te artikulli origjinal: Recension:  Në shtator nis shpartallimi i BDI-së! Data dhe koha e publikimit: 13.08.2015 Data e recensionit: 14.08.2015 Recensues: Adrian

Manipulimi me titujt zhgënjen lexuesin

на 17. 08. 2015 | | mk
[Recension: Thaçi rrezitet, çka bëjnë luanët e PDSH-së?] Teksti që po recensojmë është vepër e një medie jashë Maqedonisë, por që i njëjti është marrë nga autorët anonim dhe vetëm i është ndërruar titulli që aspak nuk ka të bëj me tekstin. Edhe pse në titull shtrohet një çështje delikate, autori nuk ka ndërhyrë në artikullin e marrë pa cituar, për të shpjeguar në pak rreshta pyetjen që ai parashtruar

Qëndrimet personale të gazetarit nuk i interesojnë publikut

на 13. 08. 2015 | |
[Recension: Teuta nuk je në fushatë, je në fatkeqësi] Komentet mbi një ngjarjeje nuk mund të quhen lajm. Edhe akuzat të cilat drejtohen përmes qëndrimeve personale, nuk guxojnë të rreshtohen në një vijë me informacionin. Lajmi që po recensojmë është joporfesional nga fakti se autori tenton që përmes komentimit të aktivitetit të kryetares së Tetovës, qëndrimet e tij t’i bëj lajm.  Lajmi nis me paragrafin: “Kryetarja e komunës së Tetovës

Lajmi nuk duhet të përmbaj elemente komentimi

на 10. 08. 2015 | |
[Recension: Bdistat krenohen me vonesën e turpshme të Ahmetit në Shipkovicë] Mediet në hapësirat e tyre duhet të lejojnë vend edhe për debat dhe mendime duke lejuar autor të ndryshëm, apo edhe gazetarë ose redaktorë të vetë medies të shkruajnë mendimet e tyre mbi ngjarjet me interes. Ata kanë të drejtë të kritikojnë dhe ngrenë të gjitha pyetjet për çështje të “zakonshme” apo “delikate”.  Por një gjë e tillë duhet

Mos tregimi burimeve nuk duhet të bëhet praktikë

на 7. 08. 2015 | |
[Recension: Zbardhen detaje nga incidenti në Llopat të Kumanovës] Botimet e lajmeve pa përmendur burimin pranohet në gazetari, kur një veprim i tillë justifikohet për shkak të interesit publik. Do të duhet të jetë një lajm i konsiderueshëm kur gazetari nuk tregon burimin e saktë, por megjithatë i bën me dije publikut se ai është tejet i besueshëm. Tendenca që kjo praktikë të përdoret edhe për zhvillime jo aq “delikate”

Tekstet në rrjetet sociale s’janë lajme!

на 30. 07. 2015 | | mk
[Recension: Fejzi Hajdari dhe Isen Saliu nga gazeta LAJM me miq të Mijallkovit, thotë Ziadin Sela] Rrjetet sociale janë edhe një hapësirë më shumë për të shprehur qëndrime në opinion apo për të dhënë informacion. Por që të marrin peshën e një lajmi, këto njoftime duhet të verifikohen. Aq më shumë kur kanë të bëjnë me akuza të rënda, edhe pse vinë nga figura publike. Linku deri te artikulli origjinal:

Lajmi pa përgjigje në të gjitha pyetjet sjell paqartësi

на 28. 07. 2015 | | mk
[Recension: LSDM: Zvërlevski në linjë direkte me Gruevskin] Parimi bazë i një lajmi është hartimi i tij duke u bazuar në atë që në gazetari njihet si përgjigjja në 6 pyetjet ose “6 W” dhe struktura e njohur si “piramida e përmbysur”. Lajmi që po recensojmë del i mangët për shkak të mos plotësimit të këtyre elementeve. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: LSDM: Zvërlevski në linjë direkte me Gruevskin

Lajmi duhet t’i referohet statistikave zyrtare

на 27. 07. 2015 | |
[Recension: Turistët shqiptarë nga Kosova e Maqedonia braktisin Durrësin] Gazetarët shpesh shkojnë në vendin e ngjarjes dhe raportojnë që atje. Por përshtypjet e sjella pa shifra dhe statistika zyrtare mbesin vetëm përshtypje të gazetarit që nuk do të thotë se janë realiteti i plotë. Kur tekste të tilla pastaj përçohen edhe nga medie të tjera pa verifikim të plotë, mund të përcillet një informacion i pa saktë tek publiku, çka

Abonohuni për lajmet më të reja