verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Burimet anonime rrezik për besueshmërinë e medies

на 23. 07. 2015 | |
[Recension: Zaev nuk u hap telefonin “lojalistëve” shqiptarë. A po ndodhë kjo edhe me “analistët”?!] Burimet anonime janë një mënyrë për të informuar opinionin. Gazetari i përdor ato, pa cituar emrin e burimit në raste kur interesi publik është i madh. Por abuzimi i vazhdueshëm me burime anonime sjell rrezik për besueshmërinë ndaj medies. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: Zaev nuk u hap telefonin “lojalistëve” shqiptarë. A po ndodhë

Lajmi i mirë me detaje shumë

на 22. 07. 2015 | | mk
[Recension: 3 vite burg për Verushevskin] Një lajm që të jetë i plotë duhet të përmbajë disa elemente dhe mbi të gjitha informacione që publiku të dijë se për çfarë bëhet fjalë. Asnjëherë lajmi, edhe pse çështja mund të duket e njohur, nuk duhet të hamendësojë se publiku i di të gjitha detajet. Teksti që po recensojmë me të drejtë ka dashur të informojë publikun për një rast gjyqësor për

Lajmi përbëhet nga të gjitha palët!

на 21. 07. 2015 | |
[Recension: LSDM: Nuk kemi parë politikan si Ali Ahmeti!] Kur gazetari burimet janë të rëndësishme pa të cilat nuk mund të botohet një lajm. Ato bëhen publike dhe vetëm ashtu opinioni i beson informacionit. Në raste të caktuara për hir të interesit publik informacioni mund të botohet pa u bërë i ditur burimi i saktë. Tek lajmi që po recensojmë kemi një rast të tillë ku burimi ka kërkuar të

Parashikimet dhe konstatimet nuk janë gazetari

на 20. 07. 2015 | | mk
[Recension: Alkoill paralajmëroi  : Mijallkov, Jankullovska së bashku me Gruevskin nuk shkojnë në burg!] Asnjë supozim i pa argumentuar nuk mund botohet si lajm. Aq më tepër duhet pasur kujdes kur kemi çështje me interes të madh publik dhe kur informacione mund të sjellin keqinformim ose keqinterpretim. Gjithçka duhet bazuar mirë në fakte.   Linku deri te artikulli origjinal: Recension: Alkoill paralajmëroi: Mijallkov, Jankullovska së bashku me Gruevskin nuk shkojnë në

Perceptimi nuk është lajm

на 18. 07. 2015 | |
[Recension: KUJDES… Erdhën gurbetqarët!] Shpesh gazetarët nisen që të hetojnë raste edhe mbi perceptime që krijohen. Kjo është e drejtë nga ana e tyre, por për të botuar një tekst gazetaresk me standardet e profesionit, gjithçka duhet të bazohet në fakte dhe burime. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: KUJDES… Erdhën gurbetqarët! Data dhe koha e publikimit: 13.07.2015 Data e recensionit: 16.07.2015 Recensues: Adrian Kerimi Teksti me të drejtë mund

Sulmet personale shkelin rëndë parimet profesionale

на 16. 07. 2015 | | mk
[Recension: Djali i Abdylakim (Kim) Mehmetit në “përqafimin” e Stevo Pendarovskit!]   Mundësia për të botuar informacione, sidomos nëpërmjet medieve online, nuk nënkupton dhe mundësi për të degraduar dhe nënvlerësuar personat qoftë publik ose privat. Përgjegjësia e medieve duhet të mbesë e madhe për mënyrën se si informohet publiku duke pasur parasysh gjithmonë standardet e gazetarisë profesionale. Çdo mllef personal ndaj një personi i shprehur sidomos pa argumente është shkelje

Pa verifikim s’mund të ketë botim

на 13. 07. 2015 | |
[Recension: Çka lutet pronari i Almakosit?] Liria fetare është e garantuar me ligj dhe në asnjë mënyrë praktikimi i fesë nuk mund të vihet në kontest të caktuar e sidomos jo nënvlerësues. Por lajmi që recensojmë ka mungesë burimesh informacioni dhe përplot hamendje, që nuk përputhet me standardet e gazetarisë. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: Çka lutet pronari i Almakosit? Data dhe koha e publikimit: 010.07.2015 Data e recensionit: 

Hamendësitë nuk janë lajme

на 13. 07. 2015 | |
[Recension: A po kërkon Ahmeti shef te ri kabineti?] Një lajm i shkruar sipas parimeve profesionale asnjëherë nuk do të merret me spekulime. Gjithashtu as që do të përdorë tituj sensacional dhe provokues për të tërhequr vëmendje. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: A po kërkon Ahmeti shef te ri kabineti? Data dhe koha e publikimit: 06.07.2015 Data e recensionit: 08.07.2015 Recensues: Adrian Kerimi Lajmi që po recensojmë duket sikur

Recension: Gjyqet s’e lënë të qetë Zaevin!

на 9. 07. 2015 | | mk
Vetëm një informacion nuk mjafton që ai të botohet si lajm. Tekstit që po i bëjmë recension më shumë nxit paqartësi se sa informon publikun. Gazetari gjithmonë niset të mbledhë dhe shkruajë lajmin nga një informacion i parë, por nëse nuk ka sqarime dhe verifikime të mëtejshme ai nuk duhet të botohet si i tillë. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: Gjyqet s’e lënë të qetë Zaevin! Data dhe koha

Recension: Banorët e Strumicës kërkojnë dorëheqjen e Zaevit nga Kryetari i komunës

на 6. 07. 2015 | |
Është e pranueshme që qytetarët dhe media të ngrenë dilema për punën e zyrtarëve, por ato kur botohen duhet të përfshinë të gjitha palët dhe mbi të gjitha duhet të jenë të verifikuara. Në të kundërt gjithçka mbetet spekulative. Aq më shumë kjo është e rëndësishme kur informacionet përcillen nga media të tjera. Botimi i akuzave nga një medie, nuk mjafton që të tjerat ti përsërisin pa verifikim, aq më

Abonohuni për lajmet më të reja