Kolumna

Shënime për populizmin: VESHËT E KUSHËRIRIT TË MADH

на 16. 11. 2014 | | mk
Бомба со крилја - дел од уметничка инсталација на  галеријата на горните спратови од блиската зграда, падната врз автомобил. Поведени немаше. Фото: Edward Simpson, 2006
Sureale: bombë me krahë – pjesë e instalimit artistik në galerinë e kateve të epërme të banesës së afërt – e rrëzuar mbi automobil. Nuk ka të lënduar. Foto: Edward Simpson, Londër 2006   Mediat janë ndër viktimat e para të autokracisë, për shkak se ato janë “indi lidhës” ndërmjet tre shtyllave të qeverisjes autokratike: klientelizmit (“kooptimit”, siç do të thuhej në teori), represionit dhe legjitimitetit.     Shkruan: Sasho Ordanoski

Mediat e robëruara: Parajsa tatimore bëhet ferr

на 5. 11. 2014 | | mk
Mbledhësit e taksave i torturojnë tatimpaguesit në Egjiptin e lashtë – mural nga varri Mereuka nga dinastia e 6-të (2345-2333 para e.r.). Foto : Nora Shalabi, burimi: Hossam el-Hamalawy, 2008  

Tatimet e reja për profesionistët e lirë (me honorar) edhe një sulm i rëndë ndaj lirisë së mediumeve dhe pavarësisë së gazetarisë

 

Shkruan: Eroll Rizaov

  Kah parajsa tatimore botërore po rrokulliset një valë e madhe. Tatimet e sheshta dhe të ulëta, krenaria e kësaj qeveri, bëjnë sërf në valë cunami, të cilat ende pa mos arritur në breg shkaktojnë panik tek njerëzit të cilët mezi e mbijetojnë muajin, duke punuar për honorar, me kontratë në vepër, me kontratë për autorësi dhe loje tjera të angarisë çka mezi

Shënime për populizmin: Truproje me disertacione doktorature

на 4. 11. 2014 | | mk
Рефлексии врз минатото и иднината. Отсјај на сонцето од туба, дел од музичкиот ансамбл на Универзитетот на Минесота во истоимената држава во градот Морис, САД. Снимено во текот на дипломската церемонија. Фото: Nic McPhee, 2010
Reflekse nga e kaluara dhe e ardhmja. Reflektimi i shkëlqimit të diellit nga një instrument, pjesë e ansamblit muzikor të Universitetit të Minesotës në nga i njëjti shtet federal qyteti Moris, SHBA. E fotografuar gjatë ceremonisë së diplomimit. Foto: Nic McPhee, 2010 Nga arsimi kërkohen rezultate, dhe jo koncentrim mbi procesin. Kështu forcohen principet e dëgjueshmërisë, lojalitetit dhe besimit të plotë, e cila është receta për sukses social në

Propaganda politike në programin e senduiçit pikant

на 13. 10. 2014 | | mk
Laramane me të gjitha ngjyrat – Ditari në TV Sitel. Foto: My-Italia.  

Që populli t’i shikojë lajmet tuaja, pa marrë parasysh se a janë të pavarura, të përpunuara në mënyrë profesionale apo të kalibruara në aspektin partiako-politik dhe propagandistik, shikuesin duhet që ta “lidhni” për televizorin. Kurse, shikuesi mesatar maqedonas në vitin 2013, ka shikuar televizor rreth 4 orë e 27 minuta, TV program gjatë ditës! Dhe ngadalë do të kuptoni pse pas shout të Doktor Ozit, dhe kuzit të Lila Filipovskës dhe tregimeve popullore në TV, pa marrë parasysh se a jeni votues i qeverisë apo opozitës, nga lajmet e TV Sitelit në ora 19 nuk mund të ikni assesi.

  Shkruan: Zoran DIMITROVSKI   Nëse TV Sitel

Gëzuar Viti i Ri 1994

на 8. 10. 2014 | | mk
1994 – atëherë së paku “Para shiut” fitoi Luanin e artë në festivalin e Venecias . Foto: Wikipedia   

Në politikë situata, në një mënyrë apo tjetër, përsëritet. Një nga shqetësimet kryesore të gazetarit është që këto ngjashmëri t’i vërejë. Jo vetëm si një kuriozitet, por si një mësim për gjeneratat e reja, por, edhe për rolin e  mediumeve në këto procese

  Shkruan: Aleksandar Sholjakovski    Nuk shoh se mediumet tona kanë arritur të tërheqin paralele me këtë politikë jo shumë të largët në vend. Në qoftë se krahasohen pikët e përbashkëta do të vërejmë se për momentin në praktikë ndodhë e njëjta gjë ajo se çfarë ndodhi pas zgjedhjeve në vitin 1994. Atëherë kur VMRO-DPMNE  dhe PD e Petar

Letër e hapur drejtuar presidentit të shtetit Gjorgje Ivanov

на 7. 10. 2014 | | mk
„На другата страна од стравот се наоѓа слободата“. Фото: Jônatas Cunha, 2009
„Në anën tjetër të frikës është liria”. Foto: Jônatas Cunha, 2009  

I nderuari president dhe profesor i Fakultetit të Drejtësisë dhe kolegu ynë gazetarë , jam i bindur  se nuk jeni indiferent , siç ju percepton publiku dhe midis nesh gazetarëve, atë që një gazetar është në burg për një tekst të shkruar disa vjet më parë në një revistë që moti është shuar .

  (Mediume të robëruara:

SHËNIME PËR POPULIZMIN: Paratë janë shkatërrim për politikën që përzihet në redaktim

на 29. 09. 2014 | | mk
8492421159_08fef7e5eb_k (1)-800dpi
Disa arritje, si liritë e mediave, nuk duhet të jenë në shitje. Përgatitjet e fundit para fillimit të një ngjarjeje. Foto: State Farm, 2013  

Në periudhën 2010-2013 për çdo ditë mbylleshin ose merreshin (bliheshin) ato media që kishin qëndrim kritik ndaj politikave të Gruevskit, e për këtë, mjet kryesor ishin kërcënimet dhe paratë.

  Shkruan: Sasho Ordanoski   Ngadalë, mirëpo sigurt, rrumbullakësohet tregimi për atë se çka ndodhi me

Dëgjoni korrespodentët

на 19. 09. 2014 | | mk, en
Ли Милер (Lee Miller) воен дописник од Втората светска војна. Овде снимена во во кадата на Хитлер, 1945. Не е јасно дали имала подобри услови за работа од сегашните дописници. Фото: Lee Miller Archives
Lee Miller, korrespodent ushtarak nga Lufta e Dytë Botërore. Këtu është inçizuar në kadën e Hitlerit, 1945. Nuk është e qartë se a ka pasur kushte më të mira për punë nga korrespodentët e tanishëm. Fotografia: Lee Miller Archives

Kushtet për punë të gazetarëve të Maqedonisë janë të këqija, kjo është një temë e absolvuar, por kushtet e korrespodentëve të Maqedonisë me një fjalë janë – të pamundshme! Thjesht është

СТРАНА 6 of 6« ПРВА...23456