Kolumna

Në sistemin e “1984“

на 17. 11. 2015 | | mk
Variacion në temën: 1984 (dy minuta urrejtje). Foto: David Blackwell  

Nëse menduam se romani i Oruellit “1984” ndodh në ndonjë botë fiktive, të pamundur, alegorike, e kuptojmë se bëhet fjalë për sistem i cili me shumë sukses zhvillohet dhe kultivohet në Republikën e Maqedonisë. Riorganizimi i medieve duhet të bëhet që definitivisht të mos na përsëritet në të ardhmen

  Shkruan: Аleksandar Sholjakovski Kur bisedohet për mediet, Maqedonia, praktikisht, asnjëherë edhe

Femrat e suksesshme të mediave tona

на 10. 11. 2015 | |
“Unë gjithmonë kam besuar se suksesi i një gruaje mundet vetëm të ndihmojë suksesin e një gruaje tjetër” Gloria Vanderbilt. Në një nga profesionet që kërkon kurajo, guxim, këmbëngulje, përkushtim total dhe pasion, përveç meshkujve, për të cilët besoj, është më e lehtë, ndoshta më të pakta në numër por jo me më pak përkushtim, përfshihen edhe femrat. Ai profesion është gazetaria dhe ata janë gazetare, moderatore dhe kontribuese në

Gjuha nënçmuese në raportimet e përditshme

на 31. 10. 2015 | |
News
Jam e sigurtë që çdo ditë në media po përballeni me shprehje dhe epitete aspak të këndshme për veshin dhe syrin (si lexues) dhe me siguri tani që po lexoni këtë, ju bien ndërmend disa shembuj. Në mediat tona, kjo tani është bërë e zakonshme dhe ne, mesa duket, e kemi pranuar me qetësi të madhe dhe po përshtatemi pa problem. “Goja të prish, goja të ndreq” thuhet në popull,

Kill the messenger

на 29. 10. 2015 | |
“Mediat jo vetëm që kanë të drejtë, por kanë edhe obligim të raportojnë për çështje me interes publik, siç janë indikacionet për krim dhe korrupsion të funksionarëve më të lartë qeveritarë”. Me këtë fjali, eksperti i angazhuar nga Bashkimi Evropian për lehtësimin e dialogut në Maqedoni, Peter Vanhoutte, i dha shuplakë të fortë diplomatike partive në pushtet, që tentuan ta fusin nga dera e pasme ligjin për censurimin e materialeve

Kur politika ditore e medias është paralele e vijës partiake

на 20. 10. 2015 | |
media and politics
Media në Maqedoni është akoma në fazën e saj të adoleshencës dhe çdo ditë po përballet me vështirësitë për gjetjen e identitetit të saj. Politika ditore dhe “agenda setting” e një medie varet nga interesat aktuale që ajo ka. Interesat mund të jenë disa por ajo që nuk mund ta mohojmë është ndikimi që ka politika mbi mediat. Politika duket sikur në heshtje e ka pranuar median si pushtet që

Bombat dhe frika nga liria

на 9. 10. 2015 | | mk
Liria. Foto: pixabay.com
Problemi ndodh atëherë kur shteti dhe përfaqësuesit e aparatit shtetëror konsiderojnë se duhet ta përaktojnë shkallën e lirisë siç përcaktohet lartësia e kullosës që duhet të pritet. Shkruan: Zoran Bojarovski “Liria është përgjegjësi. Prandaj shumë njerëz tremben prej saj” – Bernard Sho Kur flasim, duke i pasur parasysh frazata e llojllojshme për lirinë ose për gjendjen “për të qenë i lirë”, ajo – liria, dikujt mund t’i jepet, mund të merret, për të duhet të luftoni dhe ta fitoni, dikush mund të lëshohet ose të lihet në liri, mund të jenë të lirë, njeriu mund të jetë i lirë si zog, mund të shihet lirshëm, lirinë mund ta keni ose të mos e keni, pa liri nuk

Dyfytyrësia si sistem

на 2. 10. 2015 | | mk
Nga protestat e Plenumit studentor. FOTO: FOSIM, 17.11.2014

“Prindërit nuk mendojnë sa duhet për ardhmërinë e fëmijëve të tyre në afat të gjatë, prandaj ne mendojmë” – Nikolla Gruevski, përgjigje në një pyetje deputeti në Kuvendin e Maqedonisë.

Shkruan: Sead Rizvanoviq Duke e mbrojtur konceptin e testimit ekstern, të futur nga qeveria, të cilën e udhëheq pothuajse një dekadë, kryeministri Nikolla Gruevski e arriti kulmin e arrogancës së tij, duke

Pas marrëveshjes së Përzhinos: Nuk ka “lopë të shenjta” në mediat e Maqedonisë

на 30. 09. 2015 | | mk
Fotо: Pixabay

Cilat elemente duhet të merren parasysh në fazën aktuale të zgjidhjes së krizës politike në Maqedoni, kur bëhet fjalë për mediat

Shkruan: Sasho Оrdanoski Nga ajo që e lexoj këto ditë në internet (këtu dhe këtu), duke e përfshirë edhe kolumnën e kolegut Branko Geroski, e kuptoj se dikushm diku, në kuadër të procesit të Përzhinos, ka inicuar, do të fillojë ose ndoshta tashmë ka përfunudar me bisedat

Sitell, a ke pyetjen?!

на 29. 09. 2015 | |
Shkruan: Benjamin Arifi Edhe pse qëndrimin në Shkup e filloi me fjalim për lirinë e mediave në Kuvend, vizita e euro-komisarit Johanes Han sërish rikonfirmoi mungesën e asaj lirie. Dhe nuk kishte shumë faj ai, në fakt, përveç vendimit për të dalë në konferencë shtypi bashkë me kryeministrin maqedonas Nikolla Gruevski. Si gjithmonë, në këto 9 vite në pushtet, kabineti i kryeministrit i vëmendshëm që të mos turpërohet ‘i zoti

Shënime për populizmin: Dhjetë shkaqe për të vazhduar me protestat

на 18. 09. 2015 | | mk
Nga protesta për mbështetjen e Prokurorit sepcial publik në organizim të “Hajde”. Foto, FOSIM, 2015 Shkruan: Sasho Ordanovski Kur një ditë do të shkruhet historia e Maqedonisë demokratikë, viti 2015 do të mbetet i shënuar si vit kur mijëra qytetarë të Maqedonisë dolën nëpër rrugët e qyteteve më të mëdha të vendit, që, duke protestuar me ditë dhe me muaj nëpër rrugët kryesore dhe para institucioneve shtetërore, ta shprehin pakënaqësinë e tyre për mënyrën se si Nikolla Gruevski dhe Ali Ahmeti e uzurpojnë demokracinë në Maqedoni në të gjitha dimensionet e saj kryesore: nga shpenzimi i parave publike, deri te shpenzimi i moralit publik. Protestuesit zëshëm reaguan edhe ndaj “larhes shumëvjeçare të trurëve” të publikut nëpërmjet propagandës shtetërore, të plasuar