Kolumna

Kontribut për gazetarinë hulumtuese: Ndiqni paratë

на 11. 09. 2015 | | mk
E vërteta. Foto: Victoria Landon, 2009  

Gazetaria hulumtuese në Maqedoni nuk mund të lavdërohet me ndonjë arritje të lartë, bile edhe në ato momente vendimtare demokratike kur në horizon shihet mundësia për shkatërrimin e një strukture informative të lënë pas dore, e cila nuk ka lidhje as me informimin elementar sado qoftë profesional dhe të ndershëm

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI Të gjithë betohen në gazetarinë hulumtuese, mirëpo rrallë kush arrin ta praktikojë atë dhe të tërheqë vëmendje të konsiderueshme nga publiku. Para së gjithash, për shkak të mbylljes totale të institucioneve, për shkak të varësisë së mediave, e pastaj edhe për shkak të frikës nga hakmarrja e pushtetit kur zbulohen fshehtësitë e tyre (Kezharovski). Mirëpo, ka edhe shkëndija që japin shpresë.

Profesionalizmi dhe dinjiteti i gazetarisë mbi të gjitha!

на 11. 07. 2015 | |
Gazetaria është një nga profesionet më të rëndësishme shoqërore e cila i sjell jetë gjithë hapësirës publike duke krijuar, brenda rregullave, mundësi për shprehje të ideve të ndryshme me të vetmin qëllim informimin e saktë dhe si rrjedhojë edhe përparimin e shoqërisë. Aq e madhe është rëndësia e këtij profesioni, sa që jo më kot quhet “pushteti i katërt”.
Por si me çdo pushtet, sa më i rëndësishëm që është aq më e madhe është edhe pasoja dhe efekte  shkatërruese kur abuzohet me të. Projekti “Verifikimi i fakteve” ka si qëllim krijimin e një mundësie që njerëzit të mund të mësojnë më shumë se cilat janë rregullat e këtij “pushteti”. I financuar nga USAID, projekti ka si synim të vetëm

Maqedonia, vend në kolaps moral

на 3. 07. 2015 | | mk
Refugjatët sirianë. Foto: EC/ECHO    

Jemi të vërshuar nga mediat për ngjarjet që ndodhin, edhe atë, kryesisht për dy gjëra. E para është afera e përgjimit, dhe e dyta kriza me refugjatët. Mirëpo, në të dyja rastet, mediat nuk përpiqen t’i sqarojnë shkaqet më të thella për sjelljen tonë ndaj këtyre ngjarjeve 

Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Në të dyja rastet ka diçka të përbashkët dhe padyshim imponohen pyetje dhe dilema

Shënime për populizmin: Të jesh Gordana Jankullovska

на 11. 05. 2015 | | mk
Gordana Jankullovksa, tefteri i pushtetit dhe figura më e shfrytëzuar në konferencat për shtyp të pushtetit. Foto: Qeveria e RM-së, kolazhi: SHVFM  

Nuk e kam numëruar, mirëpo thuajse jam i sigurt se gjatë nëntë viteve të kaluara, Jankullovska dhe MPB-ja kanë mbajtur më shumë konferenca për shtyp në krahasim me ministritë e tjera të Gruevskit. Në cilin vend tjetër normal dhe me të vërtetë demokratik të botës, ministri i

Shënime për populizmin: Njerëz me tronditje të trurit

на 3. 04. 2015 | | mk
Zombi me tronditje të trurit (Concussion zombie). Çdo vit në afërsi të Brajtonit në Britaninë e Madhe, para Natës së shtrigave zhvillohet “marshi i zombive”, i inspiruar nga horor filmat klasikë. Për disa në vendin tonë nuk duhet të bëhet një organizim i veçantë i një ngjarjeje të këtillë. Ata vazhdimisht marshojnë si zombi me tronditje të trurit. Foto: Stevie Gill, 2011   Në dëshpërimin e saj, propaganda mediatike e pushtetit

Iluzione mediatike: Këta të pushtetit nuk largohen!

на 20. 03. 2015 | | mk
Reçetë e “suksesshme”: keqpërdor policinë, keqpërdor mediat. Foto: MPB/VMRO-DPMNE 2012 (majtas), Alain Bachellier, 2008 (djathtas). Fotokolazh: SHVFM  

Nëse merret parasysh se një numër i madh mediash, veçanërisht televizionet, janë nën kontrollin e tyre të plotë ose, thënë më mirë, gjenden në qullin e njëjtë sikurse edhe pushteti, atëherë nuk ka shumë hapësirë për shpresë se mund të ndodhë ndonjë ndryshim.

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Mediat dhe publik po lëkunden

Apel për mediat: Jepuni shans të rinjve

на 7. 03. 2015 | | mk
Ka media të cilat aspak nuk janë tërbuara – janë mësuar me redaktorët partiakë-policorë. Foto, FISHHM, 2015  

Studentët treguan diçka krejtësisht ndryshe. Treguan se nuk janë të infektuar nga sëmundjet që sundojnë. Treguan se e dijnë çka duan, pse e duan atë, e poashtu propozojnë edhe mënyrë se si të realizohet kjo.

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Nevoja për zgjidhje që do të na mundësojë të nisemi kah një

Liritë e mediave: Tomorrow will be better

на 21. 01. 2015 | | mk
Vizatuar në mur në qendër të Firencës. Foto: stefano di prima, 2006  

Liria e të shprehurit (dhe e shtypit) në Maqedoni gjithmonë ka qenë temë problematike. Edhe në RFSJ, Maqedonia ishte e etiketuar si “vilajet i errët”. Asgjë nuk ndryshon, ajo edhe më tutje është vilajet i errët.

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI   Liria është si shëndeti, mendon për të atëherë kur nuk e ke. Këtë e ka thënë Mesha Selimoviq,

TESTIMI EKSTERN: Arsimi në kthetrat e pushtetit

на 15. 12. 2014 | | mk
Protesta studentore e inçizuar nga “droni”. Foto: screenshot nga video inçizimi, Теtreb Produkcija, 2014  

Propozim për mediat – shqyrtojeni pak dokumentacionin e viteve të fundit dhe shihni se si pushteti e ka udhëhequr politikën arsimore

  Shkruan: Аleksandar Sholjakovski   Në të gjitha këto propozime dhe reagime rreth testimit ekstern të studentëve, nuk i dëgjuam asnjëherë shkaqet që e mbështesin, e arsyetojnë dhe e bëjnë të domosdoshme dhe urgjente këtë zgjidhje. Përveç deklaratës së qeverisë se niveli i edukimit në arsimin e lartë ka rënë, se studentët nuk e fitojnë nivelin e dëshiruar të njohurive dhe se qeveria ka vendosur të ketë rend. Dhe aq! Pyetja kyçe nuk është parashtruar. Ndërsa, përfundimi se arsimi në fakultete ka rënë nuk

Mediat e robëruara: A dëshirojnë gazetarët liri?

на 4. 12. 2014 | | mk
Sekretari gjeneral i IEQ – Iniciativës së Evropës qendrore, Giovanni Caracciolo di Vietri në konsultime me ministrin maqedonas për punë të jashtme, Nikolla Poposki me rastin e kryesimit me organizatën prej janarit të vitit 2015. Foto: IEQ, tetor 2014  

Apo më komode dhe më e levërdishme është pozita që të jenë në prehërin e pushtetit dhe në kosharen qeveritare.

  Shkruan: Еroll Rizaov   Sado që të duket e