verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Gazetari e cila personalisht rrëzon etikën gazetareske!

на 3. 11. 2016 | | mk
[Recension: “Zhurnal mëson: Ali Ahmeti personalisht rrëzon tabelën njëgjuhëshe në Strazhë”] Për disa punonjës të mediave si duket është vështirë që të respektohet Kodi etik i gazetarëve. Shpeshherë ndodh që shkelja e tij të bëhet aq lehtë, sa që shihet e shpjegohet qartë, sikur në artikullin që po recensojmë. Kur jemi te njëri prej parimeve bazë, saktësia e informacionit, kryesorja që duhet mbajtur mend është: shkruaj çfarë mund të dëshmosh,

Keqinterpretim dhe qasje tendencioze!

на 2. 11. 2016 | | mk
[Recension: Avokati Naser Raufi pranon se grupi i Lagjes së Trimave mund të ketë marrë 2 milion euro!?] Enigmat nuk zgjidhen duke supozuar dhe duke keqinterpretuar deklarata. Aq më tepër, një gjë e tillë është e palejueshme në gazetari, derisa burimet dhe citatet nuk janë ekskluzive për redaksinë, por të njëjtat merren, përkthehen dhe përshtaten nga një medium tjetër dhe në gjuhë tjetër. Lajmi që po recensojmë nuk është i

Kur shkruhet për konfrontime, lajmi nuk është i plotë pa palën tjetër

на 1. 11. 2016 | |
[Recension: Memedi për Zhurnal: Fadil Zendeli mund të garon vetëm si kandidat i BESËS dhe JO i RDK-së] Gazetari, kur shkruan një lajm apo përmbajtje ku ka kontekst të mosmarrveshjes mes dy palëve, duhet të sigurojë qëndrimin e të gjithë subjekteve të përfshirë në një ngjarje apo proces për të cilin informon. Profesionistët e gazetarisë e kuptojnë që lajmi është i balancuar, vetëm atëherë kur të gjitha palët e prekura

Akuzat dhe komentet pa argumente, pengesë në punën e gazetarit

на 25. 10. 2016 | |
[Recension: Kuadrot e BDI-së pjesëmarrës në pengesat ndaj punës së Prokurorisë Speciale] Kur gazetari vendos të mobilizojë opinionin për një çështje, atë duhet ta bëjë në mënyrë profesionale. Nuk është etike që të raportohet për një fenomen, e të mos i qasemi në mënyrë profesionale, të paanshme, por edhe konstruktive – në kuptim të kërkimit të zgjidhjes të ndonjë problemi apo çështjeje të panjour ose të fshehtë për opinionin. Derisa

Në vend të gazetarisë, parashikime nga topi i kristaltë

на 21. 10. 2016 | |
[Recension: Bashkimi i Ziadinit me Abdylhadinë/ LR-PDSH-ja do të përfundojë si PPD-ja?] Përmes lajmit, lexuesi informohet për atë që ka ndodhur, jo për atë që mund të ndodhë. Gazetari nuk është parashikues i ardhmërisë e as hartues i agjendave politike. Duhet të bëhet dallimi mes gazetarit dhe lexuesit, pasi që ky i fundit mund të jep konkluzione vetëm pasi autori ose gazetari të informojë në mënyrë objektive dhe profesionale. Abdylhadi

Në vend të gazetarisë, ironi dhe propagandë e “varfër”

на 19. 10. 2016 | | mk
[Recension: Koalicioni i “varfër” xhepat bosh as për kafe!] Me informacionin duhet të bëhet lajm, e jo keqinterpretim. Gazetari ka të drejtë ironizojë çështjen përmbajtjesore të lajmit, por jo të banalizojë duke interpretuar fotografi dhe duke shpërqendruar vëmendjen nga çështja kryesore e një lajmi. Përmbajtja që po recensojmë nuk informon për ngjarjen për të cilën janë mbledhur tre subjekte politike, por për “post-festumin”, apo për atë se çfarë gjendet apo

Në dobi dhe interes të kujt shtrembërohet ironia ?

на 17. 10. 2016 | | mk
[Recension: Në dobi dhe interest të kujtë kërkon Muhamed Zekiri “MUKI” që VMRO-DPMNE të ndaloj gjuhën shqipe!?] Komenti duhet të dallojë nga lajmi. Nëse redaksia ka vendosur të bëjë koment ose editorial për rastin në fjalë, kjo duhet të theksohet dhe kategorizohet. Assesi nuk guxon që lajmi të posedojë elemente, ku mes tjerave ka edhe komente. Pjesë e lajmit nuk është as vlerësimi apo cilësimi nga ana e gazetarit. Gazetari

Lajmi pa palën e kritikuar nuk është profesional

на 15. 10. 2016 | | mk
[Sinani: Shqiptarë, dëgjojeni himnin e Zaevit, para se të rreshtoheni me të] Nëse fotografia thotë më shumë se 1 000 fjalë, atëherë në lajm profesional fotografia në të cilin bazohet është vetë lajmi. Megjithatë, portalet dinë shpeshherë që të dalin nga etika profesionale dhe të manipulojnë me elementin vizual apo atë multimedial në lajm. Kjo ka ndodhur edhe te artikulli apo publikimi që po e recensojmë. Në aspektin përmbajtjesor, teksti

Lajm i humbur në pak rreshta propagandistike

на 12. 10. 2016 | | mk
[Recension: “ShQIPONJA” – Agim Nuhiu në mes të gjithëve ballë lartë] Se gazetaria profesionale shpeshherë nuk e gjen veten në portalet elektronike, dëshmon edhe ky tekst. Artikulli nuk ka një term adekuat se si mund te quhet, po një gjë është e sigurt – lajm nuk është. Nuk  mund të përcaktohet – cili ka qenë qëllimi i autorit në këtë artikull dhe pse një lajm i tillë duhet t’i imponohet

Lajm që nuk informon, por shton konfuzionin te publiku

на 10. 10. 2016 | |
[Recension: Diplomatja Adelina Marku reagon ndaj një artikulli të botuar në një medium shqip] Nëse nuk ka një kënd aktual prej ku duhet nisur lajmi, nëse nuk është e qartë se cili është qëllimi i tij në informimin e publikut, atëherë nuk kemi të bëjmë aspak me lajm. E tillë është përmbajtja që po recensojmë, në të cilën nuk është saktësuar dhe nuk kuptohet qartë se ku është lajmi, tek

Abonohuni për lajmet më të reja