verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Propagandë klasike!

на 6. 10. 2016 | |
[Recension: Pamje që nuk do të donte t’i shihte Ali Ahmeti! Kumanova “besatohet”] Propaganda nuk është gazetari. Këtë e di çdo gazetar, por varësisht se cili prej tyre e kupton, sidomos kur si formë ndikimi shfaqen interesat komerciale apo tjera të redaksisë. Propaganda është në kundërshtim të thellë më profesionin, por pavarësisht kësaj, ndodh shpesh që portalet të interpretojnë ose përçojnë atë në brendësi të lajmit dhe si lajm. Çështje

Ironia dhe shpotitjet nuk prodhojnë lajm

на 5. 10. 2016 | |
[Recension: Komandant Sokoli e dridh Shkupin, Komandant Hoxha Facebookun?!] Lajmi bëhet për të informuar, e jo për të thumbuar dikë! Gazetari nuk duhet të bëhet ura lidhëse për  “qërim të hesapeve” të palëve tjera. Roli i tij është thjeshtë informimi – në interes të publikut. Teksti që po recensojmë përmban ironi të fshehur mes rreshtave. Fillon me lajm dite, ndërsa përfundon në mënyrë jo logjike dhe jo profesionale. Seanca për

Pa fakte dhe dëshmi, inati nuk sjell gazetari

на 4. 10. 2016 | | mk
[Recension: A e dini kush është kundër “Lëvizjes BESA”?!] Qëllimi i lajmit duhet zbërthyer dhe duhet të bëhet i qartë për opinionin. Kur gazetari vendos të informojë për një çështje, duhet të bazohet në fakte dhe dëshmi. Teksti që po recensojmë është informim hipotetik, i cili numëron kundërshtarë të të një subjekti politik duke i vënë në një kosh, me nëntekst të kundërshtarëve kombëtar. Mirëpo, ajo që pretendohet në tekst,

Burimet dhe gjithpërfshirja janë çekani dhe gozhda e gazetarit

на 3. 10. 2016 | | mk
[Recension: ‘Besa’ me strategji për bashkëpunimin opozitar, por çekani dhe gozhda tek ajo] Titulli është ikonë, e cila informon lexuesin për tekstin që do ta lexojë. Bazuar në parimet profesionale, titulli duhet të jetë tërheqës, informues, i shkurtër dhe i kapshëm për të gjitha shtresat e lexuesve. Teksti që po recensojmë si fillim ka një titull që është paksa i paqartë dhe lexuesi nuk tërhiqet e as informohet që në

Retro propagandistike!

на 3. 10. 2016 | |
[Recension: Top akcionet e rinisë së BESËS që dhanë rezultate konkrete] Lajmi i vjetër nuk bëhet dot i ri, pavarësisht nëse ai ‘rifreskohet’. Diçka që ka ndodhur më herët, nuk mund të aktualizohet çdoherë, përveç në rastet ku përsëriten veprime apo dukuri të ngjashme, e lajmi i vjetër bëhet pjesë e sfondit apo informacionit shtesë. Përndryshe, retrospektivat e tilla, pa pasur shkas në aktualitet, nuk paraqesin informacion, por propagandë. I

Feja është çështje private, e jo interes publik!

на 26. 09. 2016 | | mk
[Recension: Jozyrtarisht Zhurnal mëson se Osmani apo siç njihët në opinion “Endacaku” braktisë fenë islame, parapëlqen murgeshat?!] Mediumeve jo profesionale si duket nuk u bëhet vonë kur prekin çështjet private, madje as kur bëhet fjalë për besimin apo bindjet fetare. Këtë e vërteton ky tekst, me plot komente, goditje dhe cilësime të ulëta. Gazetaria nënkupton informim, e jo diskreditim. Teksti që po recensojmë fyen dhe diskriminon palën e apostrofuar në

Gazetari në funksion të propagandës politike

на 23. 09. 2016 | |
[Recension: Pas 50 viteve investohet në spitalin e Kumanovës, meritë e drejtorit Latifi] Edhe zyra për marrëdhënie me publikun e një subjekti ndoshta nuk do të ishte kaq “profesionale” në propagandë, si autori i këtij teksti. Aq tepër është kaluar kufiri profesional. Teksti që po recensojmë nuk informon për asgjë konkrete, për ndonjë risi apo informatë të rëndësishme për interesin publik, por bazohet në diçka të përgjithshme, duke u fokusuar

Titull që nxit dhe manipulon me ndjenja etnike

на 22. 09. 2016 | | mk
[Recension: Aksion si në filma i policisë maqedonase për të arrestuar një shqiptar] Lajmet që kanë të bëjnë me aksione policore, nuk duhet keqinterpretuar dhe manipuluar me qëllim për të nxitur interesim tek lexuesit. Qasja konstruktive e gazetarit në raste të tilla, ndihmon në informimin e drejtë dhe objektiv. Teksti që po recensojmë është transmetim kryekëput i komunikatës së Prokurorisë Publike të Maqedonisë. Nga shkronja e parë deri tek e

Lajm apo koment, qëndrim i redaksisë apo mendim personal ?

на 21. 09. 2016 | | mk
[Recension: Komunikimi i BDI-së me mediat “i vdekur”?! Si mjet për informim kanë zgjedhur Facebook-un!] Kur injorohen në punën e tyre, reagimet e gazetarëve duhet të adresohen dhe të trajtohen në mënyrë të plotë dhe gjithpërfshirëse. Subjektet politike, politikanët apo funksionarët publik si dhe institucionet nuk kanë të drejtë të injorojnë gazetarët. Sidoqoftë, ata kanë të drejtë të zgjedhin të mos komentojnë ndonjë çështje dhe të mos japin qëndrim, varësisht

Titull tendencioz, tekst i njëanshëm dhe lajm i paplotësuar!

на 19. 09. 2016 | | mk
[Recension: Kur ka tërmet rojet e burgut në Idrizovë ikin jashtë, të burgosurit ngelin brenda] Në raste kur ka fatkeqësi natyrore, roli i mediumeve duhet të jetë konstruktiv, e jo hiperbolizues. Gazetarët janë ata, të cilët duhet të parët të respektojnë dhembjen shpirtërore të palëve, prej të cilëve bën një lajm. Nuk është e thënë se duke alarmuar për gjithçka për të cilën kemi informuar, pasi që në raste të

Abonohuni për lajmet më të reja