verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Analizë: Kush dhe çka fshihet pas emrit të “redaksisë”?

на 25. 07. 2016 | | mk
Adrian Kerimi Analiza është bazuar në hulumtim të të dhënave që janë publikisht të botuara në 15 portale nga vendi. Qëllimi i analizës është të identifikohet se sa mundësojnë portalet përgjegjësi konkrete për veprat që i publikojnë, si dhe të vlerësohet transparenca dhe besueshmëria e tyre në bazë të informatave të publikuara për redaksitë dhe autorët ne ueb faqet e tyre. Analiza nuk përfshin të dhëna institucionale, e as matje

Lajm i qëlluar i stërkequr me komente

на 11. 07. 2016 | |
[Recension: Ministrat e çrregullt të BDI-së] Një pjesë e portaleve dinë të bëjnë spektakël në shkrim. Këtë aftësi nuk mund t’ua kontestojë askush, madje as gazetarët më profesionistë. Një spektakël i tillë është edhe rasti në fjalë. Redaksia, apo gazetari i cili ka gjetur këtë informacion dhe këtë lajm meriton respekt, pasi syri gazetaresk ka vërejtur diçka që nuk e vërën çdo vizitues i ueb faqes së ministrisë në fjalë.

Mediat e legjitimuan Plenumin Studentor!

на 8. 07. 2016 | | mk
Autor: Adrian Kerimi Që nga organizimi i plenumeve të para, mbledhjeve të fshehta, nën kërcënime dhe shantazhe, e deri në momentin kur studentët nën logon e plenumit u dëgjuan më shumë se kurrë, mediat kanë pasur rezerva për këtë inicijativë. Sidoqoftë, aktivitetet e tyre i kanë përcjellur, varësisht politikës redaktuese, madje ka pasur edhe media që kanë hequr logot e tyre identifikuese, pasi që janë ditur se kanë ardhur me

Gazetaria nënkupton autorësi, plagjiatura është krim!

на 7. 07. 2016 | |
Shkruan: Adrian Kerimi Plagjiatura është bërë përditshmëri. Jo vetëm në portale e media, por edhe në sfera të tjera. Çdo ditë e më tepër lexojmë skandale për vepra shkecore e akademike, të cilat bien në ujë pas deshifrimit se kanë bazë plagjiature. Inspektimet dhe hulumtimet tona mbase nuk janë të përsosura në drejtim të gjetjes së plagjiatëve dhe plagjiaturave nëpër tekstet gazetareske, megjithatë, na vret fakti kur veprat tona bëhen

Kur njëra palë akuzon, tjetra e gëzon të drejtën e prononcimit

на 4. 07. 2016 | | mk
[Recension: Musa Xhaferi ka marrë nga 5.000 euro ryshfet, përmes shoferit të tij] Kur njëra palë e artikullit gazetaresk, adreson akuza për një palë tjetër, nuk mund që përmbatja të nisë e përfundojë vetëm me atë që akuzon. Në këtë rast, shkelet parimi i raportimit gjithpërfshirës, objektiv dhe të balancuar. Sidomos kur bëhet fjalë për akuza për korrupsion, ryshfet dhe keqpërdorime të ngjashme që prekin interesin publik, kur gazetari ka

Lajmi me vend, komentet pa vend

на 30. 06. 2016 | | mk
[Recension: SKANDAL: BDI ka gënjyer, Shqipëria falemnderon Koce Trajanovskin për autobusin] Teksti që po recensojmë është me interes për publikun. Qasja e gazetarit në këtë lajm po ashtu është në rregull, në aspektin e sigurimit të fakteve relevante dhe dëshimive, të cilat vërtetojnë saktë atë për të cilën ka shkuar autori. Mirëpo, ajo që nuk shkon në tekst janë komentet dhe fjalori jo etik. Një fjalë e urtë popullore thotë

Gazetarisë pa burime i zvogëlohet besueshmëria

на 29. 06. 2016 | | mk
[Recension: Me rebalancin buxheti i ministrave shqiptarë u zvogëlua, i Çavkovit u rrit] Lajmi në lexim të parë krijon bindje se është lajm agjencie, bazuar në radhitjen e tij dhe elementet që ka në brendësi. Megjithatë, pak rëndësi ka kjo. Arsyeja pse po e recensojmë këtë artikull është fakti që në tekst mungojnë burimet e atribuara. Shifrat që jepen në tekst mbase edhe mund të jenë vërteta, mirëpo ato vihen

Tentim për lajm apo tentim për reportazh ?!

на 29. 06. 2016 | |
[Recension: Fshatrat nuk kanë banorë por janë të mbushur me votues fiktiv] Gazetari si profesionist, përderisa shkruan lajm, nuk ka të drejtë të sjellë përfundime dhe vlerësime personale. Roli i tij është të raportojë,  mirëpo jo edhe të jetë pjesëmarrës apo ndërmjetësues në çështje, të cilat duhet t’i zgjidhë dikush tjetër. Teksti që po rencesojmë flet për një problematikë të shumëpërfolur, por, për fat të keq, me mungesë të palëve

Pa kuptim e me komente nuk bëhen lajme

на 24. 06. 2016 | | mk
[Recension: Vetëm në MK: Anulohet vendimi për anulimin e vendimit… për emrat e shkollave (dokument)]   Gazetaria nuk ka të drejtë të bëjë kategorizime dhe cilësime. Ndodh ose jo në Maqedoni, detyra e gazetarit është që ajo që ndodh të bëhet lajm dhe të informohet publiku, ndërsa pjesa tjetër, e vlerësimit, u takon lexuesve. Teksti që po recensojmë ka një numër të madh lëshimesh profesionale. Fillimisht, titulli është i pakapshëm

Propagandë e kulluar, lavdëratë sa për të lavdëruar

на 21. 06. 2016 | |
[Recension: Nuhiu përkulet me nderime para dëshmorëve të UÇK-së] Teksti që po recensojmë është propagandë në favor të një personi apo subjekti politik. Në përmbajtje nuk ka lajm, përpos lavdërime dhe hiperbolizime të akteve të zëvendës-ministrit të brendshëm. Fillimisht, titulli është i pakuptimtë. Në të thuhet se Nuhiu me nderime përkulet para dëshmorëve! Të nderuar, të gjithë e dimë se para dëshmorëve nuk mund të përkulesh me injorim, me kritika

Abonohuni për lajmet më të reja