verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Mishmash propagandistik

на 18. 08. 2016 | | mk
[Recension: Kryetari i Likovës,Duraku, vazhdon me realizimin e premtimeve, rikonstruon gjitha shkollat, rrugët…] Gazetari nuk ka të drejtë të bëjë propagandë për një subjekt apo person, qoftë ajo pozitive apo negative. Interesat e gazetarit janë të barabarta me interesin e publikut dhe asnjëherë më ato të institucionit apo subjektit që synon marketing politik. Në këtë drejtim, artikujt gazetaresk nuk guxojnë asnjëherë në vete të përfshijnë përmbajtje që janë në kundërshtim

Lajmet për çështje të rëndësishme duhet të jenë gjithpërfshirëse

на 17. 08. 2016 | |
[Recension: Lëvizja BESA: Të shtyhet afati i regjistrimit të votuesve të kontestuar] Lajmi duhet të plotësohet çdoherë. Me përfshirjen e të gjitha palëve në një tekst gazetaresk, ne informojmë opinionin në mënyrë të balancuar dhe objektivisht. Teksti që po recensojmë nuk informon duke u bazuar në këtë parim. Në të, autori nuk ka inkuadruar palën tjetër, duke anashkaluar kështu edhe burimin zyrtar, i cili në këtë rast është Komisioni Shtetëror

Komenti duhet qartë të ndahet nga lajmi!

на 15. 08. 2016 | | mk
[Recension: Këshillit opozitar s’ju ni zani. As gëk e as mëk për Hasanbegun?!] Komenti është zhanr gazetarie, por jo edhe pjesë e lajmit. Andaj, informacioni dhe lajmi duhet t’i plasohen publikut apo lexuesit duke mos ndërhyrë me komente në përmbajtje. Në tekstin që po recensojmë, edhe pse ka bazë për lajm, nuk kemi lajm ashtu si duhet, por një shprehje mllefi me konotacion politik. Gazetari nuk është ai i cili

Në lajm nuk bëhen kualifikime dhe nënçmime!

на 11. 08. 2016 | |
[Recension: Skandal: Bashkëpunëtori i Gruevskit e rreh si “gomar” një banorë të Shkupit që kritikonte qeverinë] Gazetari nuk është ai i cili kualifikon një veprim. Ai është i obliguar të mbrojë interesin qytetar në këtë rast, por jo edhe të nënçmojë. Një akt kundër-profesional ndodh në këtë tekst, të cilin po e recensojmë. Teksti mbase nuk korrespondon me titullin në aspektin e kualifikimit që jepet në titull, mirëpo kujtojmë që

Propagandë në fatkeqësi!

на 9. 08. 2016 | | mk
[Recension: E gjithë BDI-ja në Hasanbeg] Gazetarët dinë t’u japin konotacione të ndryshme ngjarjeve ditore, aq më tepër kur bëhet fjalë për diçka jo aq serioze. Megjithatë, këtu ekziston një vijë e kuqe e cila duhet respektuar në profesion, duke përfshirë këtu fatin e dikujt tjetër. Nuk guxon dhe nuk duhet të ndodhë që edhe në fatkeqësi masive natyrore, tekstet të përgatiten nga autorë të panjohur, por për qëllime të

Kur gazetaria godet vetveten

на 8. 08. 2016 | | mk
[Recension: “Çmendet” Teuta Arifi, godet vetveten dhe Ali Ahmetin] Të ushtrosh profesionin e gazetarit, nënkupton të jesh në anën e të mirës dhe kundër të keqes. Mirëpo, kjo nuk do të thotë se përderisa gjendesh në ndonjë situatë tjetër, mund të bësh kërdi me gazetarinë. Gjuha gazetareske dallon nga asaj e rrugës. I tillë është rasti në tekstin që po e recensojmë. Një shembull i turpshëm për nivelin e gazetarisë

Me përgjithësime dhe hipoteza pa fakte nuk bëhet lajm

на 5. 08. 2016 | |
[Recension: Prapa perdeve të “Përzhinos” po vjen era naftë] Lajmi nuk duhet çdoherë të posedojë përmbajtje gjithëpërfshirëse. Mirëpo, ai duhet të saktësojë se përse kjo bëhet dhe të jetë i qartë në qëllimin e informimit mbi cilëndo çështje apo temë që trajtohet. Një version se si nuk duhet bërë lajmi është artikulli që po recensojmë. Në këtë tekst jepen konstatime të pabaza dhe autori thirret në burime fiktive. Pa të

Truqet e vogla të mjeshtërve të gjahut për klikime

на 5. 08. 2016 | | mk
[Recension: Publikohet “bombë” e re për punësimet në administratë me ryshfet] Gazetari, kur vendos që një informacion ta bëjë lajm, duhet t’i marrë parasysh pyetjet e bazë të profesionit që bëhen:  në këto raste: Kush? Kur? Ku? Si? Çka? Pse? Këto informata patjetër duhet të jenë pjesë e tekstit të një lajmi, edhe atë që në fillim të tij. Në të kundërtën, lajmi nuk është i plotë dhe krijohet hapësirë

Postimet individuale të zyrtarëve në Facebook nuk janë qëndrime zyrtare!

на 3. 08. 2016 | | mk
[Recension: Nuhiu: Jemi të gatshëm të bashkëpunojmë me Avokatin e popullit për maltretimet e mundshme ndaj grupit të Kumanovës] Në mungesë të një qëndrimi zyrtar dhe më të zbërthyer rreth çështjes në fjalë, redaksia ka bërë lajm tekstin që po e recensojmë. Megjithatë, pjesë e fajit për këtë (ndoshta me gabim) mund të shihet edhe te vetë redaksia,  sepse në tekst nuk thuhet nëse për këtë qëndrim është tentuar të

Lajm i shtrembëruar, faktet dhe palët zëvendësohen me komente

на 28. 07. 2016 | | mk
[Recension: SKANDAL: Lirohet nga burgu vrasësi i Komandant “Shqiponjës”, Bajram Limani] Gazetari nuk mund të kualifikojë një veprim si skandal nëse për këtë nuk posedon dëshmi dhe informata të konfirmuara. Teksti që po recensojmë flet për një çështje të rëndësishme dhe prekëse për opinionin, mirëpo ajo që vërehet në artikull është qasja tendencioze. Fillimisht, në titull dhe tekst thuhet se është liruar vrasës. Personit të apostrofuar, Bajram Limani, është nuk

Abonohuni për lajmet më të reja