verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Kopje e pacituar e një lajmi agjencie, anashkalohen disa parime profesionale

на 30. 05. 2016 | | mk
[Recension: Vazhdon gjykimi i të akuzuarve për “Lagjen e Trimave”] Lajmi që po recensojmë është një kopje e pjesshme e lajmit të Agjencisë Informative të Maqedonisë. Teksti në fillim ka pak ndryshime, ndërsa pjesa tjetër e posaçërisht sfondi është kryekëput kopje. Mirëpo pavarësisht këtyre ndryshimeve të vogla, autori i cili qëndron pa emër prapa këtij lajmi, nuk është thirrur në  burime, gjë që, në tërësi, e vë përmbajtjen jashtë standardeve

Lajm për përkujtim pa protagonistët kryesorë

на 27. 05. 2016 | |
[Recension: Sllupçan: Përkujtohen 10 anëtarët e familjes Zymberi] Mediat dinë të bëjnë kryevepra përmes artikujve të tyre, kjo është e ditur. Mirëpo, jo çdoherë. Sidomos jo kur ngjarjeve historike të dhimbshme u japin konotacion propagandistik. Një gjë të tillë vërehet edhe te ky artikull, të cilin po e recensojmë. Në titull, lexuesi preket me një çështje të ndjeshme, që e tërheq atë të lexojë diçka rreth asaj që ka ndodhur

Lajm për një piknik?!

на 26. 05. 2016 | | mk
[Recension: Sela në bjeshkët e Shkupit: Sa të bukura janë trojet shqiptare!] Të bësh lajm për një piknik është e pakuptimtë, aq me tepër kur bëhet fjalë për një subjekt politik dhe lider të një partie. Ku është lajmi në këtë rast?! Është fakt që në këtë rast nuk kemi të bejmë me lajm, por me një propagandë kushtimisht puthadorase. Çfarë e informon publikun autori me këtë lajm?! Nëse theksi

Tekst që nxit urrejtje!

на 23. 05. 2016 | | mk
[Recension: Përmendorja e fyesit të Profetit Muhamed do të vendoset në mes të Shkupit] Gazetari duhet të ketë kujdes kur raporton për çështje të ndjeshme, si ato që prekin aspektin e fesë dhe besimit. Ai asnjëherë nuk guxon të jetë tendencioz dhe të nxisë urrejtje, posaçërisht në një shoqëri heterogjene siç është shoqëria jonë në Maqedoni. Tre përmendoret e planifikuara të vendosen në qendër të Shkupit, tanimë kanë hyrë në

As mish e as peshk!

на 20. 05. 2016 | | mk
[Recension: Bajraktarizmi po shtohet] Teksti që po recensojmë në fakt nuk bën pjesë në zhanret informative. Fatkeqësisht, autori u është futur aq shumë lakrave, sa që nuk e kupton as vetë ai se çfarë ka shkruar, e ku më lexuesi. Nuk mund të bëhet një kategorizim është lajm apo analizë, nga fakti që autori këtë e ka klasifikuar si lajm, mirëpo në rreshtat e paktë kumtohet diçka me aq siguri

Kur humori pa nevojë ia humb vlerën informacionit

на 19. 05. 2016 | | mk
[Recension: Erdhë ” baba gjermon” liderët i kanë ‘mbush brekët’] Është absurde gazetari të përdorë një gjuhë të tillë në zhanrin e lajmit. Çfarë aludojnë brekët e mbushura, për opinionin është shumë e qartë, por nuk dihet një gjë, me çfarë qëllimi përdoret një gjuhë e tillë nënçmuese ndaj liderëve partiakë në një përmbajtje informative. “Gazetari ka përgjegjësi për fjalën e thënë në publik”, është normë e Kodit etik.  

Adhurim dhe urrejtje!

на 16. 05. 2016 | | mk
[Recension: Menduh Thaçi gjendet në situatë të rrëndë, nuk di se me cilën anë të mbahet?!] Një model klasik që vërteton se gazetari nuk e ka pasur idenë prej nga t’ia fillojë lajmit! Mbase teksti është nisur me qëllimin për të qenë opinion, mirëpo pa dashje dhe si pasojë e mungesës së profesionalizmit, ka përfunduar si “lajm”. E vendos në thonjëza, nga fakti që nuk ka asnjë element të vetëm

Kopjet e tërësishme të kumtesave partiake nuk janë gazetari

на 14. 05. 2016 | |
[Recension: Qëndrimi i BDI-së për protestën e 9 Majit] Është jo profesionale dhe mbi të gjitha jo logjike që e gjithë kumtesa e një partie politike, të merret dhe të publikohet troç. Cili është roli i medies apo gazetarit në këtë rast, kur një qëndrim i një subjekti, duke mos u analizuar dhe duke mos u parë në këndvështrime profesionale, i jepet publikut, kryekëput ashtu siç e ka shkruar ai?

“Përgjegjësi” pa kompetenca!

на 12. 05. 2016 | | mk
[Recension: Kur Këshilli opozitar përdhos figurat kombëtare!] Denoncimi i rasteve si ky është temë që prek interesin e publikut, por nëse gazetari dëshiron që t’i dalë zot kësaj çështje, atëherë kjo nuk duhet bërë duke marrë rolin e o(pozitës) dhe duke shënjestruar kritika politike. Roli i tij në zhanret informative është thjeshtë informimi, e jo edhe komentimi i ngjarjes ose zhvillimit. Në këtë rast, profesionale do të ishte nëse titulli

Ekskluzive: Zbulohet teksti që thyen rregullat e profesionit!

на 11. 05. 2016 | |
[Recension: EKSKLUZIVE: ZBULOHET STRATEGJIA E BDI-SË PËR TË PENGUAR PROTESTËN KUQ E ZI (FOTO)] Kur mungojnë dëshmitë, mungon edhe vetë lajmi. Pra, dëshmitë, faktet, prononcimet dhe burimet e konfirmuara me autenticitet, gjithmonë janë baza e lajmit. Nëse njëra nga këto mungon, lajmi nuk mund të quhet i tillë. Në rastin konkret kemi të bëjmë me një artikull, i cili me të drejtë është bërë lajm, por që mungojnë elementet bazë

Abonohuni për lajmet më të reja