verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Зоран Бојаровски

Titulli zbukuron, titulli shëmton!

на 11. 11. 2016 | | mk
[Recension: Duke iu falënderuar kaosit që e bëri LSDM-ja, për Maqedoninë rekomandim i kushtëzuar] Çfarë veprimi i pakuptimtë: të formuloni një titull që aspak nuk është rezultat i përmbajtjes së raportit gazetaresk, e cila është relativisht korrekte!? Për këtë – “relativisht”, do të flasim pak më poshtë në recension, e para kësaj edhe pak për qëllimin e panevojshëm dhe të paargumentuar në titull. Një titull i ngjitur në këtë mënyrë, pasi që nuk ka asgjë të përbashkët me informatat e raportit, në fakt, është koment. Qëndrim i anshëm politik që është në kundërshtim me standardet e punës profesionale dhe etike që janë rekomanduar në Kodin e gazetarëve, më saktë në nenin : Gazetarët duhet të bëjnë dallim ndërmjet fakteve dhe

“Delete” është susta që u nevojitet në këtë rast

на 9. 11. 2016 | | mk
[Recension: Video: Verushevski personalisht ia ka lëshuar inçizimet Zaevit që të mos ngatërrohet dhe ta inçizojë veten e tij] Joserioze! Shumë joserioze! Nga i gjithë emisioni për një temë, edhe pse bajate, megjithatë relativisht atraktive, siç janë mundësitë teknike që janë në dispozicion për përgjim, ta zgjedhni vetëm një pjesë në të cilën protagonistët e emisionit tallen në llogari të disa personave publikë. Ky veprim nuk e ofron materialin e plotë, kontekstin, nga i cili është nxjerrë “qëllimi”. I veçuar në këtë mënyrë, ai, vetëvetiu, le përshtypje se është i anshëm dhe se ka për qëllim të diskreditojë një ose më tepër njerëz. Linku deri te artikulli origjinal: Video: Verushevski personalisht ia ka lëshuar inçizimet Zaevit që të mos ngatërrohet

Në garë për rrënimin e parimeve profesionale

на 7. 11. 2016 | | mk
[Recension: Pimeni është politikan i parealizuar që u fut në KOM si peshkop] Ku është interesi publik t’i referoheni një burimi krejtësisht të parëndësishëm, të gjurmoni nëpër rrjetet sociale që të gjeni përmbajtje për të cilën që më parë e dini se çka duhet të kërkoni? Askund! Aq më tepër, një informatë të siguruar në atë mënyrë t’ua ofroni lexuesve në rubrikën “Maqedoni – lajme”. Ju lutem, çfarë lajmi ka këtu?! Po, është e vërtetë, nga ndonjë mendim ndonjëherë mund të nxirret lajm, mirëpo kjo, zakonisht, ndodh kur këtë mendim e shprehin persona eminentë. Këtu fare nuk bëhet fjalë për një gjë të tillë. Përveç kësaj, kur përcillet mendimi i ndonjë personi të panjohur, ky mbetet mendim i këtij personi

Përmbajtje mediatike për “likuidimin” e Janevës

на 3. 11. 2016 | | mk
[Recension: A do të përgjigjet Katica për ndihmën dhe fshehjen e veprave penale?] Madje edhe sikur të doni, edhe sikur të konstruoni një tezë në një përmbajtje mediatike, ajo duhet të mbështetet dhe të përpunohet sipas standardeve dhe rregullave gazetareske. Ja, madje edhe sikur dikush të vërejë indikacione të fuqishme për një vepër siç është “ndihma dhe fshehja e veprave penale”, të cilat gjoja janë kryer në prokuroinë speciale publike, argumentimi i këtyre indikacioneve nuk mund të merret seriozisht, nëse kjo bëhet vetëm në bazë të komunikatave bajate, neneve të Kodit penal dhe me deklarata, poashtu të vjetra, të politizuara të kundërshtarëve të hidhur. Si e para, teksti le përshtypje se ka qasje sipërfaqësore, joserioze gazetareske, thënë më së

Konstruksioni pa bazë mund vetëm të bjerë

на 2. 11. 2016 | | mk
[Recension: “Zhurnal”: U arrit marrëveshje për ndërrimin e Zaevit pas zgjedhjeve (FOTO)]      Si t’i besoni kësaj informate, kur nuk ka asnjë element ku mund ta bazoni besimin tuaj. Fotografi të këtilla ka sa të duash në rrjetet sociale. I kanë “huazuar” dhe kanë shkruar një “lajm”. Mbetet vetëm dikush t’i besojë lajmit të tillë. Nuk ndihmon as ajo që “lajmi” është marrë nga një portal tjetër. Jo vetëm që nuk ka link deri te përmbajtja burimore, por me kërkim ajo nuk mund të gjendet as në portalin prej të cilit thuhet se është marrë. Kështu, gjëja e vetme që e ka artikulli që e recensojmë janë indikacionet e shumta se bëhet fjalë për spekulim dhe për konstruksion. Linku deri te

Nuk ka kostum për fshehjen e spekulimeve

на 20. 10. 2016 | | mk

[Recension: Nuk jam duke negociuar me “Kurir”-in serb, mirëpo nuk do të thotë se nuk do ta bëjë këtë edhe në të ardhmen]

Neni i parë i Kodit të gazetarëve e përcakton parimin kryesor të gazetarisë, nëse mund të rangohen të gjitha rekomandimet e tij, për shkak se të gjitha nenet, në njëfarë mënyre janë – kryesore. Megjithatë, neni 1 thotë: Gazetari ka të drejtë për qasje të lirë deri te të gjitha burimet e informimit, të cilat janë në interes publik.
Gazetari duhet të botojë informata të vërteta e të konfirmuara dhe nuk do të fshehë të dhëna esenciale e as nuk do të falsifikojë dokumente.
Në qoftë se informata nuk mund të konfirmohet, ose nëse bëhet fjalë për

Të nënçmohet dhe të diskreditohet ai që mendon ndryshe

на 18. 10. 2016 | | mk
[Recension: Kambovski dhe Fiti nuk gjenden në mendimin shkencor botëror, nevojitet reformë e themeltë në ASHAM] Lexuesi i kujdesshëm. që ka njohuri elementare nga përmbajtjet mediatike, gjëja e parë që do ta vërejë si veprim jokonsekuent në këtë tekst, është shkeja e njërit nga nenet e Kodit të gazetarëve, futja e mendimit personal në rubrikën e cila nuk është e paraparë për tekste të këtij zhanri gazetaresk. Në fakt, në rubrikën “Maqedonia” plasohet qëndrimi personal që është shprehur në profilin personal në njërin nga rrjetet sociale. Përveç asaj që, siç thotë një koleg yni, “Facebook-u nuk është hapësirë për vetëshërbim gazetaresk”, përmbajtja mediatike plasohet në pjesën e portalit që është paraparë për lajme dhe informata nga vendi. Aty nuk ka

Të kapur me presh në dorë edhe në gënjeshtër

на 14. 10. 2016 | | mk
[Recension: Lavrov: Revolucioni laraman në Maqedoni udhëhiqet nga jashtë!] Një nga leksionet e para të gjitha librat e gazetarisë, ku përshkruhet se çka është ajo që një informatë e bën të vlefshme të jetë lajm, është – publikimi në kohë. Gjegjësisht, informata duhet të publikohet atëherë kur ajo është rezultat i ndonjë ngjarjeje. Pse, përndryshe, informatat e tillë do të quhej lajm? Në rastin e këtij teksti kemi një informatë e cila assesi nuk mund të jetë lajm për shkak se është shumë e vjetër. Madje 18 muaj. E është publikuar si lajm, më 5 tetor, të vitit 2015. Bajate, shumë bajate. Përveç asaj shumë e rrejshme dhe manipuluese. Që fatkeqësia të jetë edhe më e madhe, janë kapur në

Do të të shqetësoj që të klikosh

на 14. 09. 2016 | | mk
[Recension: Dnevnik: Në këto lagje të Shkupit është më e rrezikshme të jetohet për shkak të tërmeteve] Marrja e teksteve nga mediet e tjera nuk është diçka e panjohur, e as e pazakonshme. Edhe pse kjo flet për një lloj dembelizmi dhe joinvencion, megjithatë, në qoftë marrja e teksteve bëhet në mënyrë korrekte, kjo është në rregull. Me korrektësi nënkuptojmë që fillimisht të citohet burimi i tekstit, me titullin origjinal si dhe kohën dhe datën e publikimit të përmbajtjes. Aq më tepër, kur merren vetëm pjesë të caktuara nga ndonjë përmbajtje “e huazuar”, atëherë duhet pasur shumë kujdes që të mos ndryshohet konteksti i pjesës ë huazuar, dhe me këtë të keqpërdoret. Linku deri te artikulli origjinal: Dnevnik: Në këto

Patriotmatës me njësi matëse për patriotizëm

на 8. 09. 2016 | | mk

[Recension: “RESPECT KOSOVA!!!”: Në këto zgjedhje LSDM-ja do të paraqitet si grup tifozësh]

Futuni në rolin e përgjegjësit në ndonjë medie dhe paramendojeni një situatë në të cilën ndonjë person i njohur, me identitet etnik maqedonas, qytetar i Bullgarisë fqinje, do ta valonte flamurin maqedonas dhe do ta publikonte një tekst në ndonjë rrjet social me të cilin bën thirrje tifozerie për ndonjë reprezentacion sportiv të Maqedonisë. Mediet tonat këtë menjëherë do ta lavdëronin, ndërsa ato bullgare do ta dënonin. Skema të njohura. Tashmë të para. Mirëpo, kjo është vetëm njëra nga variantet e shumta të këtij tregimi. Njoh shumë miq dhe të njohur të tjerë që i mbështesin reprezentacionet sportive të Italisë, Spanjës, Anglisë, Gjermanisë… Madje kam parë edhe

Abonohuni për lajmet më të reja