Analiza

Pyetjet e papërgjigjura për pasaportën e Mijallkovit

на 16. 10. 2015 | | mk
Lajme për përdorim të njëhershëm? Shkruan: Prof. dr. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut Disa lajme në media shkaktojnë vëmendje të madhe (qoftë për shkak se bëhet fjalë për ndonjë person që shkakton interes momental ose të vazhdueshëm, ose mund të bëhet fjalë për ndonjë aktivitet ose ngjarje që e tërheq vëmendjen e një numri të madh të qytetarëve). Kur lajmi ka të bëjë me situatën që

E drejta për të zgjedhur është e drejtë themelore e njeriut

на 13. 10. 2015 | | mk
Mediet harrojnë të theksojnë se Republika e Maqedonisë e ka për obligim t’i zbatojë të gjitha rekomandimet e OSBE/ODIHR-it nga zgjedhjet e mëparshme. Shkruan: Prof. dr. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut Mbajtja e zgjedhje të drejta dhe demokratike, në të cilat qytetarët do të votojnë dhe do të zgjedhin lirshëm, është njëra nga veglat kryesore për tejkalimin e krizës politike dhe institucionale në të cilën gjendet

Hajkë kundër sektorit joqeveritar: Shpifje dhe të pavërteta

на 17. 08. 2015 | |
  Lufta propagandistike me të gjitha llojet e armëve, e cila këtyre ditëve u hap kundër sektorit joqeveritar, duket sheshit si hajkat dhe sulmet që i zbatojnë propagandistët nëpër shtetet ku liderët praktikojnë populizëm autoritar, ku ekziston i ashtuquajturi sistem politik hibrid”, gjegjësisht sistem i demokracisë së menaxhuar, në të cilin me kundërshtarët politikë nuk ndërtohet konsensus, por ato shihen si armiq, e shfarosja politike e të cilëve është

Rasti “Verushevski”: Transmetimi dhe analizimi

на 29. 07. 2015 | | mk
Analiza mediatike e rasteve gjyqësore kërkon qasje specifike, të bazuar në njohjen e rregullativës ligjore dhe në hulumtimin e praktikës gjyqësore. Shkruan: Prof. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut Mediat duhet t’i transmetojnë ngjarjet, t’i informojnë qytetarët dhe t’ua afrojnë ato zhvillime qytetarëve. Kjo është shumë me rëndësi. Ku, çka, kush, sa. Sa më tepër informata, aq fotografi më të plotë mund të fitojnë qytetarët për ngjarjet. Mirëpo, po aq me rëndësi është edhe të analizojnë. Të thellohen, të pyesin dhe të sqarojnë. “Kur gazetarët nuk pyesin, gënjeshtra shumë shpejt bëhet e vërtetë“. Ka ngjarje që mund të shfrytëzohen si raste për studim, si reperë për zhvillimet më të gjera shoqërore, ngjarje drejt të cilave konvergjojnë një

Floskula “qytetarët” si arsyetim për propagandë mediatike

на 12. 06. 2015 | | mk
Kur mediat pa ide fshehen pas “qytetarëve” pa fytyrë, rezultati është propagandë. Foto: Flickr, kolazhi: SHVFM  

Kur mediat fshehen prapa “qytetarëve”, duke u përpjekur që të flasin në emrin e tyre pa i pyetur fare po ata qytetarë, gjasat janë të mëdha se bëhet fjalë për manipulim dhe propagandë në emrin e qendrave të fuqisë

  Shkruan: Prof. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Mungesa e

EKSKLUZIVE: Gruevskit i është bërë rreng intervista e fundit!

на 10. 06. 2015 | | mk
Shikimi larg, problemet afër. Foto: screenshot  

Të kota janë intervistat e trilluara, boshe janë ofanzivat e paralajmëruara diplomatike ballkanike kur metastazat e krimit dhe të budallallëkut i kanë përfshirë të gjitha organet vitale të pushtetit. Regjimi ngadalë po shuhet, për çdo ditë duke humbur nga një funksion. Ja, këtë javë posa shkoi “në botën tjetër” politika e jashtme e Gruevskit. Amin.

  Shkruan: Sasho Ordanoski, еkspert i shkencave të

Kuvendi – i humbur edhe në krizë edhe në injorimin mediatik

на 4. 06. 2015 | | mk
Takime protokollare dhe aktivitete ndërkombëtare në kohë të krizës serioze politike – sa të duash. Ballafaqim me problemet më të rëndësishme nuk ka as për ilaç. Foto: Kuvendi i RM-së. Kolazhi: SHVFM  

Fakti që te mediat nuk ka asnjë interes për punën e Kuvendit edhe atë në kohë të krizës së rëndë politike, vetëm se e tregon padobishmërinë e tij momentale. E kur organi më i lartë ligjdhënës dhe

Prej protestës qytetare deri te tubimi partiak

на 29. 05. 2015 | | mk
Vëreje dallimin. Foto: ВVMRO-DPMNE (lartë), FOSIM (poshtë)  

Cilat ishin dallimet ndërmjet protestës së 17 majit dhe tubimit të 18 majit dhe a u vërejtën ato nga mediat?

  Shkruan: Prof. Мirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Informimi mediatik për ngjarjet siç janë protestat (për shmebull, protesta me emrin “Qytetarët për Maqedoninë” të mbajtur më 17 maj 2015 në Shkup) dhe tubimet (për shmebull tubimi me emrin “Për Maqedoni të fuqishme”, të mbajtur më 18 maj 2015 në Shkup), ku manifestohen kërkesa, interesa porosi të ndryshme nga një numër i madh njerëzish, është aktivitet i ndërlikuar që duhet të përfshijë më tepër lloje të informatave. Dominimi dhe dallimet në perceptime, interpretime dhe qëllime të mediave që kanë

Ngjarjet në Kumanovë, protestat dhe të drejtat e njeriut

на 20. 05. 2015 | | mk
Çdokush ka të drejtë të supozimit të pafajësisë sipas ligjit. Foto: Screenshot nga videoklipi i MPB-së, 2015  

Linja e të drejtave dhe lirive të njeriut mund të jetë parim udhëheqës nëpër malin e ngjarjeve dhe parametër vlerësues me të cilin do të matet çdo aktivitet i organeve të pushtetit

  Shkruan: Prof. dr. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Në vendin e parë në mesin e

Të nesërmen

на 4. 05. 2015 | | mk
Agim i ri, ditë e re. Lindja e diellit në Shkup, lagja Vllae. Foto: Arangel Angov  

Fillimisht mendohej se presioni i ashpër ndaj gazetarëve dhe mediave në Maqedoni është rezultat i lidhjes fatkeqe të një personi “të ftohur”, i cili ka ardhur në kontakt me fuqinë e pakufizuar në shtet. Mirëpo, me kalimin e kohës, gjatë tre-katër viteve të kaluara, u pa se “ftohja” nga e cila lëngon pushteti