verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Ана Анастасовска

Gazetarët nuk janë politikanë dhe duhet ta mbajnë mend këtë

на 21. 09. 2015 | | mk

[Recension: A do të jenë pronat e anëtarëve të LSDM-së lëndë e prokurorit special publik?]

Ky tekst është shembull klasik për spin në gazetari dhe për defokusim të publikut. Artikulli është përplot me komente që kanë për qëllim diskreditimin e njerëzve të parë të LSDM-së dhe prej aeroplanit shihet se teksti është politikisht i anshëm. Linku deri te artikulli origjinal: A do të jenë pronat e anëtarëve të LSDM-së lëndë e prokurorit special publik? Data dhe koha e publikimit: 10.09.2015 Data e recensionit: 15.09.2015 Recensuese: Аna Anastasovska Që në titull, autori i tekstit pyetet: “A do të jenë pronat e anëtarëve të LSDM-së lëndë e prokurorit special publik?”. Përgjigja në këtë pyetje është e qartë. Mirëpo, megjithatë, në artikull bëhet

Cak i lehtë për padi

на 1. 09. 2015 | | mk

[Recension: SHKURORËZOHET: Fërçkovski e ka maltretuar edhe gruan e dytë?!]

Ky tekst ka për qëllim vetëm ta diskreditojë dhe ta etiketojë profesorin Ljubomir Fërçkovski. Autori shfrytëzon burime të paverifikuara dhe në tekst nuk është përfshirë pala e dytë, e për këto arsye artikulli nuk e plotëson nivelin minimal të gjithëpërfshirjes. Linku deri te artikulli origjinal: SHKURORËZOHET: Fërçkovski e ka maltretuar edhe gruan e dytë?! Data dhe koha e publikimit: 25.08.2015 Data e recensionit: 31.08.2015 Recensuese: Аna Anastasovska Теksti fillon me titull bombastik se Fërçkovski do të shkurëzohet dhe se e ka maltretuar edhe gruan e dytë. Edhe përkundër asaj se në titulli edhe vetë autori pyetet se a është kjo e vërtetë, më poshtë në artikull humbjet ndjenja e tillë.

Në Novakë gjithçka është ideale

на 28. 08. 2015 | | mk

[Recension: Surle dhe lodra në Novakë – mbi dy mijë banorë e pritën kryeminsitrin Gruevski]

Prej aeroplani mund të shihet se ky kontribut është propagandues dhe ka për qëlli ta lavdërojë kryeministrin me çdo çmim. Artikulli ka anshmëri politike dhe nuk është gjithëpërfshirës. Linku deri te artikulli origjinal: Surle dhe lodra në Novakë – mbi dy mijë banorë e pritën kryeminsitrin Gruevski Data dhe koha e publikimit: 22.08.2015 Data e recensionit: 25.08.2015 Recensuese: Аna Anastasovska Titull propagandistik dhe hyrje euforike. Mbi dy mijë banorë me surle dhe lodra e kanë pritur kryeministrin Gruevski. Kjo është pamja e parë që mund të shihet nga kronika. E ngjashme ishte pamja edhe në Zhirovnicë, Rostushë, Skudrinjë dhe fshatrat e tjera të Rekës të

Dëshirë e madhe djallëzore për të pasur sa më tepër klikime

на 26. 08. 2015 | | mk

[Recension: Në gjinekologji lini foshnje- djall – menjëherë është dërguar në SHBA]

Tashmë jemi mësuar që në portalet e Maqedonisë të lexojmë gjithçka në garën për të pasur sa më shumë klikime dhe lexueshmëri, mirëpo kjo i ka tejkaluar të gjitha kufinjtë e dëshirave për senzacion. Kjo në asnjë mënyrë nuk mund të quhet tekst gazetaresk, e aq më pak të plasohet si i tillë në një portal informativ. Madje edhe sikur të jetë e vërtetë ajo që është shkruar, duhet të ketë bazë të fortë për ta bindur lexuesin në vërtetësinë e saj, mirëpo në këtë rast ky është vetëm një truk i thjeshtë për tërheqjen e lexuesve. Linku deri te artikulli origjinal: На гинекологија се роди бебе-ѓавол –

Recension: FOTO: Në bar nate në Tetovë kapen 10 shtetase të huaja

на 17. 08. 2015 | | mk

[Recension: FOTO: Në bar nate në Tetovë kapen 10 shtetase të huaja]

Teksti që është subjekt i këtij recensioni është propozim i një lexuesi tonë, i cili pyetet se a janë “shtetaset e huaja” sinonim për kriminele, që duhet të kapen. “Nëse janë viktima të tregtisë me njerëz, si u ndihmohet atyre me atë që publikohen fotografitë e tyre dhe parashtrohet pyetja se kush ua ka dhënë ato portalit?” – pyet lexuesi ynë. Linku deri te artikulli origjinal: FOTO: Në bar nate në Tetovë kapen 10 shtetase të huaja Data dhe koha e publikimit: 14.07.2015 Data e recensionit: 13.08.2015 Recensues: Аna Anastasovska Ajo që ia “vret sytë” lexuesit tno, e me siguri edhe shumë të tjerëve është titulli: “

Gazetari duhet të hulumtojë dhe të analizojë, e jo të hedhë fall

на 30. 07. 2015 | | mk

[Recension: LSDM-ja e përmirëson programin me të cilin humbi me mbi 150.000 vota dallim]

Ky është një tekst tepër manipulues dhe tendencioz, për të cilin shumë lehtë mund të thuhet edhe se është i anshëm politkisht. Qëllimi kryesor i autorit është se LSDM-ja, në zgjedhje e parakohshme parlamentare që duhet të mbahen në prill të vitit të ardhshëm, do të humbë njëlloj sikur vitin e kaluar – me dallim të madh, pa theksuar në këtë rast se prej ku e nxjerr përfundimin e tillë, në bazë të cilave analiza dhe hulumtime? Linku deri te artikulli origjinal: LSDM-ja e përmirëson programin me të cilin humbi me mbi 150.000 vota dallim Data dhe koha e publikimit: 27.07.2015 Data e recensionit: 28.07.2015 Recenzuese:

Vetëvrasje?! Kush thotë ashtu?

на 28. 07. 2015 | | mk

[Recension: Vetëvrasje në Vollkovë: Një djalë u hodh nën tren]

Artikull që i nënshtrohet këtij recensioni është në rregull, mirëpo ai ka problem me titullin dhe paraqet shembull për atë se si ndonjëherë bëhen gabime në gazetari, kur para kohe nxirren përfundime. Linku deri te artikulli origjinal: Vetëvrasje në Vollkovë: Një djalë u hodh nën tren Data dhe koha e publikimit: 23.07.2015 Data e recensionit: 27.07.2015 Recenzuese: Аna Anastatasovska Ky artikull informon për një fatkeqësi në hekurudhën që i ndaj lagjet Vollkovë dhe Novo Sellë, e ku treni ka shkelur një djalë të ri, i cili ka vdekur në vendin e fatkeqësisë. “Njerëzit që i takuam aty supozojnë se bëhet fjalë për vetëvrasje, prë shkak se djaloshi ka tentuar ta

Flutura-mutante vdekjeprurëse sulmojnë për çdo ditë! Vetëm se nuk e dijmë ku

на 20. 07. 2015 | | mk
 

[Recension: Flutura-mutante vdekjeprurëse sulmojnë për çdo ditë!]

Lajmi të cilin e recensojmë është joprofesional në disa aspekte të gazetarisë. Titulli është i paqartë dhe mund ta çojë lexuesin në interpretim të gabuar, në tekst nuk ka asnjë fakt, dëshimi ose burime, e poashtu edhe fotografia është kontestuese. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: Flutura-mutante vdekjeprurëse sulmojnë për çdo ditë! Data dhe koha e publikimit: 10.07.2015 Data e recensionit: 17.07.2015 Recensues: Аna Аnastasovska Lajmi fillon me paralajmërim bombastik në titull: “Flutura-mutante vdekjeprurëse sulmojnë për çdo ditë”. Ku sulmojnë këto flutura është pyetja që parashtrohet logjikisht. Poashtu, është logjike që lexuesi të mendojë se kjo ndodh në Maqedoni, aq më tepër që vetëm dy ditë para se të publikohet ky lajm,

Gazetari duhet të punojë në interes të publikut, e jo të partisë

на 15. 07. 2015 | | mk

[Recenzion: Zaevi dëshiron ta shpëtojë vetëveten nga krimet, shantazhet dhe korrupsioni]

Ku është lajmi në këtë lajm? Аutori ka dashur të thotë diçka, mirëpo nuk ka arritur ta thotë atë, e edhe atë që e ka thënë, nuk qëndron. Linku deri te artikulli origjinal: Zaevi dëshiron ta shpëtojë vetëveten nga krimet, shantazhet dhe korrupsioni Data dhe koha e publikimit: 08.07.2015 Data e recensionit: 13.07.2015 Recenzuese: Аna Anastasovska Ky tekst përveç shprehjes së pikëpamjeve personale të autorit nuk ka asgjë tjetër. Nuk ka lajm, nuk ka burime, nuk ka asgjë. “E vetmja gjë që i intereson liderit të opozitës, Zoran Zaev është se si ta shpëtojë vetëveten nga krimet, shantazhet, korrupsioni dhe kërkimi i mitës, të cilat i pa i gjithë

Fotografia e keqe mund ta vë tekstin në plan të dytë

на 13. 07. 2015 | | mk

[Recension: Dëshmi për fatkeqësinë e komunikacionit para Ohrit: Foshnja më vdiq në duar – u nxi dhe e humbi pulsin]

Ky tekst ka problem me fotografinë e cila është joadekuate. Përmbajtja e tekstit është korrekte dhe ajo nuk do jetë në fokusin e këtij recensioni. Linku deri te artikulli origjinal: Dëshmi për fatkeqësinë e komunikacionit para Ohrit: Foshnja më vdiq në duar – u nxi dhe e humbi pulsin Data dhe koha e publikimit: 02.07.2015 Data e recensionit: 08.07.2015 Recensuese: Аna Anastasovska Titulli i këtij teksti paralajmëron se bëhet fjalë për një ngjarje tragjike, gjegjësisht ofrohet dëshmi për një fatkeqësi komunikacioni në të cilën jetën e kanë humbur disa njerëz, në mesin e të cilëve edhe një foshnje. “Boban Naumoski

Abonohuni për lajmet më të reja