verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Fatlume Dervishi

Lajm pa palën tjetër, bixhoz me profesionin

на 28. 07. 2016 | |
Shenja - Drejtori i BDI-se ne kazino
[Recension: “Drejtori i BDI-së në kazino”] Ndërhyrjen në jetën dhe aktivitetet private të një funksionari publik, gazetari duhet ta mbulojë me arsye të qëndrueshme se pse kjo lidhet me interesin publik. Privatësia mbrohet me të gjitha dispozitat ligjore vendore dhe të huaja. Nëse nuk arrin ta mbulosh me fakte dhe në mënyrë gjithpërfshirëse informacionin e dhënë, aq më tepër kur është në pyetje ndoshta një aktivitet privat i personit, nuk

Kur gazetari sulmon fjalën e lirë dhe mendimin ndryshe

на 27. 07. 2016 | |
Zhurnal - Rafiz Aliti kundershton marreveshjen 1
[Recension: “Rafiz Aliti, kundërshton marrëveshjen e garantuar nga SHBA, BE, Viktoria Nuland, Hoyt Yee, Johanes Han? “Msus, koha është për pensionim””] Fjala e lirë është një nga të drejtat e garantuara me ligjet e vendit dhe me konventat ndërkombëtare. Në bazë të saj funksionon gazetaria e pavarur dhe pikërisht këtë vlerë duhet të promovojnë gjithmonë gazetarët. Ai duhet të informojë për qëndrimet e të gjitha palëve të përfshira në storje,

Anshmëria nuk e mbështet gazetarinë, por e rreshton në propagandë

на 25. 07. 2016 | | mk
Shenja - Ahmeti nuk i jep mbeshtetje Erdoganit, rreshtohet ne krah te Gylenit
[Recension: “Ahmeti nuk i jep mbështetje Erdoganit, rreshtohet në krah të Gylenit”] Është e thjeshtë të vërehet një shkrim tendencioz. Shpeshherë për shkak të asaj se përmbajtja e tij e përgënjeshtron ose nuk e vërteton aspak titullin. Teksti që recenzojmë është i tillë. Përmbajtja nuk sjell argumente të fuqishme për të mbajtur që të mos bjerë në ujë pretendimi në titull. Linku deri te artikulli origjinal: “Ahmeti nuk i jep

Për një titull senzacionalist, dështon informimi i saktë

на 22. 07. 2016 | | mk
Tetova 1 - deshton marreveshja e Perzhines fillojne bisedimet per marreveshje te re
[Recension: “Dështon Marrëveshja e Përzhinës, fillojnë bisedime për një marrëveshje tjetër”] Artikulli bën pjesë në kategorinë e lajmeve, ku titulli nuk i përshtatet aspak tekstit të tij. Kjo vërehet shumë shpejt, sepse vetë teksti e përgënjeshtron atë. Madje, titulli i këtij lajmi, është një gjë që është shumë larg nga e vërteta e plotë. Linku deri te artikulli orogjinal: “Dështon Marrëveshja e Përzhinës, fillojnë bisedime për një marrëveshje tjetër” Data

Lajm apo gjëegjëzë?

на 20. 07. 2016 | | mk
Lajmpress - BDI-se nuk po i ec fati te elektorati, fillojne ta kerkojne neper kazino
[Recension: “BDI-së nuk po i ec fati te elektorati, fillojnë ta kërkojn nëpër kazino”] Personat publik janë gjithmonë nën thjerrëzën e mediave. Sidomos funksionarët, të cilët marrin rroga nga buxheti i shtetit që mbushet nga taksapaguesit. Dhe, pikërisht kështu duhet të jetë, përderisa autori di të bëjë dallimin ndërmjet publikes dhe privates. Privatësia është një nga të drejtat e njeriut, e cila përveç me kushtetutën e vendit, mbrohet edhe me

Ja pse kanë rëndësi objektiviteti dhe faktet

на 19. 07. 2016 | | mk
Tetova sot - Ja pse Nevzat Bejta eshte kunder BDI-se dhe Ali Ahmetit 1
[Recension: “Ja pse Nevzat Bejta është kundër BDI-së dhe Ali Ahmetit”] Tema e zgjedhur për trajtim në këtë tekst është më se e rëndësishme. Problemi i deponisë për qytetet e Gostivarit dhe Tetovës është shumë i vjetër dhe e prek interesin publik, kurse  lidhur me të gjithmonë mund të bëhen lajme profesionale, qoftë edhe vetëm me anketa nga banorët që shqetësohen nga kjo gjendje. Por shënjestra e përmbajtjes është një

Kush “ja tërheq veshët” gazetarisë jo profesionale?

на 18. 07. 2016 | | mk
Aktpress - Diplomacia amerikane ia terheq veshet Ali Ahmetit dhe BDI-se 1
Recension: “Diplomacia amerikane ia ‘tërheq veshët’ Ali Ahmetit dhe BDI-së?!” Spekulimet nuk përbëjnë lajm, sepse natyra e lajmit është faktike, me qëllim për të qenë i besueshëm. Lexuesi e vëren kur një lajmi i mungon bazamenti dhe kur pretendimet janë të paqëndrueshme. Andaj, informacionet e pakonfirmuara duhet të trajtohen me rezerva. Linku deri te artikulli origjinal: “Diplomacia amerikane ia ‘tërheq veshët’ Ali Ahmetit dhe BDI-së?!” Data e publikimit: 13.07.2016 Data

Luftë apo stërvitje, e bëni dot dallimin?

на 15. 07. 2016 | | mk
[Recension: “Kontakt i afërt mes ushtarëve të Kosovës dhe Maqedonisë, pati edhe “gjuajtje””] Dy ushtri që ndodhen përballë njëra tjetrës, ndërkohë që media raporton edhe për të shtëna mes tyre. Kjo sjell asocijime në diçka, për të cilën do të kishte interesim çdo qytetar i cilitdo prej dy vendeve. Shqetësimi është serioz, meqë nënkupton se kërcënohet siguria e qytetarëve. Mirëpo, në fakt, qenka komplet diçka tjetër, madje e kundërta prej

Manipulim mbi “manipulim”

на 13. 07. 2016 | | mk
Fakte - Manipulimi i Ahmetit
[Recension: “Manipulimi i Ahmetit me “buzëqeshjen e ngrirë” në 2015”] Është e thjeshtë të gjesh një fotografi, për të cilën të vijnë shumë fjalë në mend, të ndërtosh paragrafe të kamufluara në petkun e lajmit dhe ta publikosh atë, pa plotësuar kushtet minimale për ndërtimin tij. Kjo gjë është bërë me tekstin që po e recensojmë, ku vlrehen dukshëm komentet individuale dhe mungesa e burimeve. Linku deri te artikulli origjinal:

Gjeneralizimet nxitëse janë të papranueshme në gazetari

на 12. 07. 2016 | | mk
Fakte - Skandal shikoni sa na urrejne disa maqedonas
[Recension: “SKANDAL: Shikoni sa na urrejnë disa maqedonas”] Ditë më parë, mediat në Maqedoni u vunë përballë një sfide disi më të madhe nga të përditshmet, sa i përket informimit profesional dhe tejkalimit të gjitha mangësive që janë bërë tashmë të zakonshme në raportimin  e mediave. Rasti i një zënke në Kumanovë që rezultoi me humbjen e jetës së fëmijës 5 vjeçar bëri bujë në mediat në gjuhën shqipe, e

Abonohuni për lajmet më të reja