Recensione

Маnipulim nëpërmjet fotomontazhit

на 15. 02. 2017 | | mk

[Recension: Gruevski: Skenaristi i LSDM-së donte t’i përfitojë shqiptarët me anë të emocioneve]

Мanipulim, mirëpo nëpërmjet fotografisë, më saktë nëpërmjet fotomontazhit. Intervista e ish-kryeministrit, kryetarit aktual të VMRO-DPMNE-së, ku ai paraqiti një “ton” akuza për përzierje nga jashtë në politikën e vendit, si dhe për mënyrën se si opozita ka fituar vota nga bashkësia shqiptare, është ilustruar me një fotografi krejtësisht joadekuate. Ose siç do të thoshte dikush, е njitur, e prerë, e montuar. 
Linku deri te artikulli origjinal: Gruevski: Skenaristi i LSDM-së donte t’i përfitojë shqiptarët me anë të emocioneve Data dhe koha e publikimit: 11.02.2017  20:54 Data e recensionit: 12.02.2017 Recensues: Vlladimir Mirçeski   TEKST I PAVERIFIKUAR, I NJËANSHËM, TENDENCIOZ Një politikan pubikisht mund të thojë çka të dojë

Ra dhëmbi, mbeti pashija

на 14. 02. 2017 | | mk

[Recension: I RA DHËMBI DERISA KËNDONTE: Udhëheqësja drejt së cilës të gjithë bëjnë me gisht (VIDEO)]

Titulli i këtij artikulli flet vetë se pse ai i është nënshtruar këtij recensioni. Në të ka koment të vrazhdë për një situatë të pakëndshme e cila i ka ndodhur një personi gjatë një paraqitjeje publike, që është veprim ofendues dhe jokulturor. Më e mirë nuk është as përmbajtja e vetë artikullit – atje me përqeshje komentohet se videoja nga ngjarja ku udhëheqëses i ka rënë dhëmbi duke kënduar, shpërndahet nëpër rrjetet sociale dhe të gjithë e përqeshin. Linku deri te artikulli origjinal: I RA DHËMBI DERISA KËNDONTE: Udhëheqësja drejt së cilës të gjithë bëjnë me gisht (VIDEO)] Data dhe koha e publikimit: 

Ja lajmi që dëshmon tendencë, përtesë dhe mungesë të profesionalizmit

на 14. 02. 2017 | |
[Recension: Ky është politikani që i janë ofruar 5 milionë euro për formimin e Qeverisë ?] Gazetarët nuk guxojnë të bëjnë lajme duke u bazuar në spekulime. Spekulimet dhe informacionet e pakonfirmuara janë e kundërta e asaj që e quajmë gazetari. Shkrimet gazetareske, të cilat në bazë të burimeve ngrenë dyshime për çështje të caktuara, nuk duhet të plasohen në opinion nëse nuk janë të konfirmuara dhe të komentuara nga

Kullë me karta e ndërtuar mbi një kullë tjetër me karta

на 14. 02. 2017 | | mk

[Recension: Republika paralajmëroi ndërsa mediet nën kontroll të LSDM-së dhe të SOROS-it konfirmuan: PSP-ja fillon me qërimin politik të hesapeve me urdhër të Zaevit]

Komente të vjetra përdoren si bazë për radhitur komente të reja dhe ato pastaj kornizohen me titull tendencioz. Informatat e pakonfirmuara nuk atribuohen si mendim i dikujt, ndërsa fakte thjesht nuk ka. Përdoret vetëm një burim i informatave dhe nuk është theksuar se a është kërkuar deklaratë nga palët e involvuara, të cilat diskreditohen. Linku deri te artikulli origjinal: Republika paralajmëroi ndërsa mediet nën kontroll të LSDM-së dhe të SOROS-it konfirmuan: PSP-ja fillon me qërimin politik të hesapeve me urdhër të Zaevit Data dhe koha e publikimit: 08.02.2017, 17:41 Data e recensionit: 13.02.2017 Recensues: Аleksandar Peshev

Manipulim me fletën anketuese të Teuta Arifit

на 13. 02. 2017 | | mk

[Recension: JA PSE TEUTËS I DJEG NËN KËMBË: Nga pozita e kryetares së komunës ka arritur të blejë pesë banesa në Shkup dhe dy automobila]

Теksti që i nënshtrohet kësaj analize bën manipulim të plotë me faktet. Vetë titulli thotë se kryetarja e komunës së Tetovës, Teuta Arifi, nga pozita e kryetares së komunës ka arritur të blejë pesë banesa dhe dy automobila, që nuk është e vërtetë. Linku deri te artikulli origjinal: JA PSE TEUTËS I DJEG NËN KËMBË: Nga pozita e kryetares së komunës ka arritur të blejë pesë banesa në Shkup dhe dy automobila Data dhe koha e publikimit: 03.02. 2017 Data e recensionit: 09.02.2017 Recensues: Simona Atanasova

SHTREMBËRIMI I FAKTEVE

Kryetarja renegate e komunës së Tetovës

Njëri me veturë, tjetri me autobus, thotë gazetari pa dalë fare në terren për fakte!

на 13. 02. 2017 | |
[Recension: Kryetari i komunës së Likovës me veturë në punë, kryetari i Shkupit me autobus] Mishmashi i çështjeve për të cilat raportohet shpërqendron lexuesit dhe si përfundim sjell vetëm dezinformim apo huti për publikun. Teksti që po recensojmë nuk posedon relevancë ose dëshmi, e cila do të jepte bazë që çështja të raportohet apo denoncohet në opinion. Për fjalët e para të cilat thuhen në tekst, lajmi nuk ka asnjë

Ofendime dhe etiketime personale të prezantuara si gazetari

на 13. 02. 2017 | | mk

[Recension: Sorosi dhe LSDM-ja e mbrojnë Bejlin nga Kongresi amerikan]

Recensojmë një tekst zemërues dhe jashtëzakonisht joprofesional, përplot me ofendime personale dhe etiketime negative të dedikuara për një numër të madh të personave nga jeta publike dhe intelektuale e vendit. Shkak për shkruarjen e këtij teksti është letra për mbështetjen e Ambasadës së SHBA-ve dhe të vendeve të BE-së në Republikën e Maqedonisë nga një grup intelektualësh të Maqedonisë, dërguar deri te Kongresi amerikan dhe Komisioni Evropian. Linku deri te artikulli origjinal: Sorosi dhe LSDM-ja e mbrojnë Bejlin nga Kongresi amerikan Data dhe koha e publikimit: 3.02.2017 Data e recensionit: 7.02.2017 Recensuese: Јugosllava Dukovska Qëllimi kryesor i artikullit nuk është të informojë, por të transmetojë qëndrime personale për ndonjë temë

Titull milionësh për joshje dhe klikime, teksti pa “mish” e “pa kripë”

на 13. 02. 2017 | | mk
[Recension: Kujt i’u ofruan 5 milionë euro për të formuar Qeverinë me Nikolla Gruevskin?!] Në situata si kjo në Maqedoni pas zgjedhjeve, kur secilit i intereson zhvillimi i bisedimeve dhe marrëveshjet eventuale mes partive për koalicion qeveritar, disa media e keqpërdorin këtë “dobësi” apo interesim të opinionit për të prezantuar lajme të pakonfirmuara ose tekste “pa kripë”, vetëm e vetëm për të fituar klikime. Linku për te artikulli origjinal: Kujt

Temë e nxehtë e përpunuar në mënyrë profesionale dhe faktografike

на 10. 02. 2017 | | mk

[Recension: Kush është kongresmeni që i vuri “kryq” Maqedonisë]

Në mënyrë faktografike dhe gjithëpërfshirëse, kjo është detyra që është përmbushur me këtë tekst për kongresmenin amerikan Dana Rorabaker. Artikujt e këtillë duhet të përshendeten, për shkak se tregojnë se edhe temat shumë të nxehta mund të pranohen me qetësi, siç do të thuhej në zhargonin futbollistik, fillimisht “të ndalen” e pastaj të përpunohen në mënyrë profesionale, pa iu nënshtruar emocioneve. Linku deri te artikulli origjinal: Kush është kongresmeni që i vuri “kryq” Maqedonisë Data dhe koha e publikimit: 07.02.2017, 16:03 Data e recensionit: 08.02.017 Recensues: Ljubomir Kostovski  

BEFASI PREJ PËRTEJ ATLANTIKUT

“Si shqetësuese i vlerësoi sot Ministria për Punë të Jashtme e Maqedonisë deklaratat e kongresmenit amerikan Dana Rorabaker se

Kur homofobia maskohet në gazetari

на 10. 02. 2017 | | mk
[Recension: “LGBT-isti nga Tetova: Homoseksualizmin nuk e solla unë, atë e gjeta në mesin tuaj”] Recensionet e realizuara në kuadër të këtij projekti gjithnjë kanë pasur për qëllim të rrisin cilësinë e informacionit dhe të ulin numrin e lajmeve joprofesionale. Nuk mund të thuhet se është arritur qëllimi në mënyrë absolute, sepse, kjo është një rrugëtim i përhershëm. Mirëpo, ideja ngelet e pandryshuar që në fillim. E thënë në një